ERDOĞAN BU İSİMLERİ TASFİYE EDECEK

ERDOĞAN BU İSİMLERİ TASFİYE EDECEK

AKP’nin tek ve mutlak sahibi olmayı kafasına koyduğu da gündeme geldi.

Ağustos'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı yaklaştıkça senaryo ihtimalleri tartışmasıda daha sıklaşmaya başladı. Her seçim öncesi AKP'de son ana kadar netleşmeyen adaylık konuları, yine sadece Erdoğan ve yakın çevresi bilgisi dahilinde sırrını koruyor. Gazeteciler önline sitesinde AKP'nin en yetkili ağızlarından yapılan çeşitli açıklamalar ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün açıklamalarına dayandırılmış bir analiz yayınlandı. İlginç değerlendirmelerin yer aldığı haber şöyle.

GÜL SAF DIŞI EDİLECEK

AKP’yi kuran lider kadroda yer alan isimlerin tasyfiye edileceği belli oldu. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü de saf dışı bırakarak emekli edeceği anlaşıldı. Böylece Erdoğan’in en yakın arkadaşlarına dolaylı darbe yaparak AKP’nin tek ve mutlak sahibi olmayı kafasına koyduğu da gündeme geldi.

AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK), dün yaptığı beş saatlik toplantıda, parti tüzüğünde yer alan, seçimle gelinen görevlerde en fazla üst dönem üç dönem üst üste seçilmeye, ancak bir dönem ara verildikten sonra sonra yeniden aynı göreve aday olmaya olanak veren “üç dönem” kuralında değişikliğe gidilmemesi kararlaştırıldı. Böylece AKP’nin 2015 yılında yapılacak milletvekili seçimlerine üç dönem kuralıyla gireceği kesinleşti.

ANAYASA MAHKEMESİ KORKUSU VAZGEÇİRDİ

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, yaptığı yazılı açıklamada, tartışılmakta olan dar veya daraltılmış seçim sistemleri konusunda bir girişimde bulunulmamasına karar verildiğini belirterek, "Halen kamuoyunda ve partimizin yetkili kurullarında tartışılmakta olan Dar veya Daraltılmış seçim sistemleri konusunda da AK Parti'nin şu aşamada bir girişimde bulunmamasının doğru olacağına dair karara varılmıştır. Sonuç itibariyle 2015 seçimlerine mevcut seçim sistemiyle gidilmesi ilke olarak benimsenmiştir" dedi.

AKP’nin, anayasayı değiştirecek sayıda milletvekili çıkarmak için gündeme getirdiği sistemden, Anayasa Mahkemesi’nin iptal korkusuyla vazgeçildiği belirtiliyor. Erdoğan’ın ve AKP yönetiminin savaş açtığı Haşim Kılıç’ın başında bulunduğu mahkemenin, dar ya da daraltılmış bölge seçim sistemiyle ilgili çıkartılacak yasayı tamamen veya kısmen iptal edebileceği, bunun da sistemin karışmasına yol açabileceği endişenin vazgeçme kararında etkisi olduğu kaydedildi.

ERDOĞAN ADAYLIKTA KARARLI

AKP’nin “üç dönem” kuralının sürdürülmesi kararı, Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına aday olacağını gösteriyor. Erdoğan artık cumhurbaşkanlığı adaylığını kesinleştirmiş durumda. Çünkü üç dönem kuralının değiştirilmesinin gündeme getirilmesinin tek nedeni, Erdoğan cumhurbaşkanlığına aday olmazsa başbakanlığı sürdürmesine olanak sağlamaktı.

AKP’yi kuran çekirdek kadroda Erdoğan’la birlikte Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin yer alıyordu. Kuralın sürdürülmesi kararı alınması, Erdoğan’ın Arınç ve Şahin’e yol vermesi anlamına geliyor. Şahin ve Arınç, 2015 yılı seçimlerinde milletvekili adayı olamayacak. Dolayısıyla parti yönetiminde kendilerine bir görev verilse bile ne Meclis’te ne de hükümette yer alamayacakları için bütün ağırlıklarını kayıp etmiş olacaklar. Bu da tasfiye anlamına geliyor.

ARINÇ VE ŞAHİN GİDİCİ

İkiliden Arınç’ın durumu üzücü olacak. Hükümete girdiğinden beri Erdoğan tarafından defalarca yalanlanan, terslenen, rencide edilen, bu yüzden çoktan görevinden istifa etmesi gereken Arınç, bu kez arkadaşı tarafından kapının önüne konulmuş olacak. Erdoğan olunca üç dönem kuralının değiştirilmesinin bile gündeme alınması, Arınç olunca bu kuralın değiştirilmesinden söz edilmemesi bile Arınç ve Şahin açısından kırıcı bir durum.

Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına aday olacağının kesinleşmesi, Gül’ün durumunu belirsiz hale getirdi. Ancak bu durum Gül’ü de iyi bir sonun beklemediğine işaret ediyor. 

Gül, dün Zonguldak ziyaretinde, bir pastaneye halka sohbet ederken cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili Gül, “Hangimizin aday olacağıyla ilgili, ikimiz arasında bir karar vereceğimizi söyledik ama herhalde Sayın Başbakan’ın daha istişare yapma ihtiyacı var. Şu an istişareler yapıyor. Bunun ötesinde bir şey söylemek istemem” dedi.

Gül’ün bu sözleri, Erdoğan’ın Gül’ü dikkate almadan, karşılıklı konuşmadan cumhurbaşkanlığı adaylığına karar verdiği, kendisinin seçilerek Köşk’e çıkması halinde AKP Genel Başkanlığını ve Başbakanlığı Gül’e bırakmayacağına işaret ediyor. Bu durum, Gül’ün Erdoğan’ın karsışına cumhurbaşkanı adayı olarak çıkamayacağını, kendi kendini tamamen emekli edeceğini akla getiriyor. Bu olasılık gerçekleşirse Gül, 7 yıllık cumhurbaşkanlığı boyunca muhalefetin kendisine getirdiği “AKP’nin ve Erdoğan’ın Çankaya noteri” suçlamasıyla yaftalanmış olarak tarihe geçecek. Gül, tarihte "Erdoğan'ın diktatörlüğe giden yolundaki engelleri kaldıran adam" olarak da yerini alacak.

 

Eğer Gül de aday olmaz ve emekli olursa Erdoğan, partiyi birlikte kurduğu üç kişiye tasyfiye etmiş ve saf dışı bırakmış olacak. AKP, tek başına Tayyip Erdoğan’ın şahsi partisine dönüşecek.

Kaynak:Haber Kaynağı