Dolar daha çok yükselirse Türkiye'de ne olur

Dolar daha çok yükselirse Türkiye'de ne olur

"Dolar artarsa bize ne " diyen AKP'ye yakın medyanın sessiz kaldığı Erdoğan'ın ise yaptığı son açıklamada "Onların Doları varsa bizim Allah'ımız var " açıklaması yaptığı krizin sonunda ne olacak ?

Dolar / TL, makro ekonomik verilerde bir değişim olmadığı halde ABD ile devam eden gergin ilişkilerde piyasaların beklentisine dönük bir gelişme yaşanmaması nedeniyle yukarı yönlü atağına devam ediyor. Dolar kur bugün saat 7:30 sularında 5.70 TL'yi de aşarak 5.7465 TL oldu. Euro ise 6.63 TL olurken, sterlin 7.35 TL'yi test etti. 

6.30 TL'Yİ GEÇTİ

Saat 9:15 sularında dolar 6.30 TL'yi geçti. Euro ise 7 lirayı, sterlin ise 8 TL üzerini gördü. Türk Lirası'ndaki günlük kayıp yüzde 11'i geçti. Kur ilerleyen. Döviz piyasasındaki sert dalgalanma devam ederken 09:35'te dolar yeniden 5.80'li seviyelere inerken, Euro 6.70'li, sterlin ise 7.50'lere çekildi.

ABD Dolarının yükselişi durmak bilmiyor.

DOLARIN ARTMASININ BİZE NE ZARARI VAR

Doların bu denli yüksekte seyretmesi ve daha da fazla artmasının zararı var mı ? Bu konuda Bazı hükümete yakın yazarların sosyal medyada "Dolar yükselirse bize ne ABD düşünsün" şeklinde mesaj yayınlamaları büyük bir tepki ile karşılandı.

HEM KÜRESEL HEM DE SİYASİ İSTİKRARSIZLIK

Hem küresel hem de iç siyasi istikrarsızlıklar nedeni ile büyük bir değer kaybı yaşayan Türk Lirasının daha fazla aşınmaması için tedbirler alınıyor. Bu güne kadar alınan tedbirlere rağmen 3.32 çıtasınıda aşan Doların daha fazla yükselmemesi için Merkez Bankası bir tedbir daha geliştirdi.

REZERV KATSAYISINI DÜŞÜRDÜ.

Merkez Bankası bu amaçla, finansal sisteme ek döviz likiditesi sağlanması amacıyla, "rezerv opsiyonu mekanizması" kapsamında döviz imkânına ilişkin bazı katsayıları düşürdü.

PİYASANIN DÖVİZ İHTİYACINI BÖYLE KARŞILAMA

Merkez Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Finansal sisteme ek döviz likiditesi imkanı sağlanması amacıyla, rezerv opsiyonu katsayılarında değişiklik yapılmıştır. Bu çerçevede, Rezerv Opsiyonu Mekanizması kapsamında döviz imkânına ilişkin katsayılar ilk dilim için sabit tutulmuş, ikinci dilimde 0.1 puan, diğer dilimlerde 0.2 puan olacak şekilde azaltılmıştır.

700 MİLYON DOLAR İLAVE LİKİT

Rezerv opsiyonu kullanımlarının aynı seviyede kalması halinde, söz konusu değişiklik ile finansal sisteme yaklaşık 700 milyon dolar ilave likidite sağlanmış olacaktır" denildi.

DOLARIN YÜKSELMESİNİN ZARARI NE

Doların bu denli yüksekte seyretmesi ve daha da fazla artmasının zararı var mı ? Bu konuda Bazı hükümete yakın yazarların sosyal medyada "Dolar yükselirse bize ne ABD düşünsün" şeklinde mesaj yayınlamaları büyük bir tepki ile karşılandı.

ENERJİ MALİYETİ YÜKÜ ARTACAK, PETROL ELEKTRİK GAZ ZAMLANACAK

Doların yükselmesi ilk etapta başta sanayinin kullandığı enerji maliyetinin artması anlamına geliyor. Bu da üretimin pahalılaşması demek. yani enflasyon artacak hayat pahalı olacak.

DOLAR KURU YÜZÜNDEN DIŞ BORÇ KATLANACAK KARŞILAMAK ZORLANACAK

Diğer öneli konu ise Türkiye'nin son 10 yılda 10 kattan fazla artan dış borcunun dolar kuru ile birlikte katlanarak artması tehlikesi. Zaten cari olarak büyük bir açık derdi olan Türk ekonomisinin bu açığı giderek daha çok büyüyecek.

SON DURUM

33-021.jpg

VATANDAŞIN ÖDEDİĞİ VERGİ KATLANACAK

Borçlarını ödemekte zorlanacak. AKP hükümetinin ödenecek borçlar ve devlet harcamalarını karşılamak için sürekli vergi kalemleri yaratması ise vatandaşın üzerinde ciddi bir borç yükü oluşturuyor.  Dolar kurunun artması ile artacak olan devlet harcamlarıda vatandaşa vergi olarak yansıtalacak.

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Kaynağı