Diploma Denklik Mağdurları Chp’li Milletvekillerini Ziyaret Etti: “üniversite Diplomalarımız Çöp Edildi”

Diploma Denklik Mağdurları Chp’li Milletvekillerini Ziyaret Etti: “üniversite Diplomalarımız Çöp Edildi”

Lizbon Sözleşmesi kapsamında yurt dışında lisans eğitimi alan, ancak Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından diplomaları tanınmayan Diploma Denklik Mağdurları Derneği üyeleri, Meclis’te CHP’li milletvekillerini ziyaret etti. Dernek Başkanı Ahmet Özdemir, “Bizler, üniversite mezunları olarak şu an Türkiye’de lise mezunuyuz. Üniversite diplomalarımız çöp edildi maalesef. Bizler Anayasa ile korunan hakkımızın tarafımıza teslim edilmesini talep ediyoruz” dedi. CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya ise “CHP olarak

Lizbon Sözleşmesi kapsamında yurt dışında lisans eğitimi alan, ancak Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından diplomaları tanınmayan Diploma Denklik Mağdurları Derneği üyeleri, Meclis’te CHP’li milletvekillerini ziyaret etti. Dernek Başkanı Ahmet Özdemir, “Bizler, üniversite mezunları olarak şu an Türkiye’de lise mezunuyuz. Üniversite diplomalarımız çöp edildi maalesef. Bizler Anayasa ile korunan hakkımızın tarafımıza teslim edilmesini talep ediyoruz” dedi. CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya ise “CHP olarak biz, bu sorunun adil bir şekilde çözülmesinden yanayız” diye konuştu.

Uluslararası eğitim anlaşması olan Lizbon Sözleşmesi kapsamında yurt dışında lisans eğitimi alan, fakat YÖK tarafından diplomalarının tanınmadığını belirten Diploma Denklik Mağdurları Derneği üyeleri, dün Meclis’te CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan ve CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal ile bir araya geldi. Görüşme sonrasında Kaya, diploma mağdurlarına ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“HER ŞEYİ TORBAYA DOLDURDULAR AMA BU KONUYU TORBAYA DOLDURUP, AĞZINI BAĞLAYIP DENİZE ATMAK İSTİYORLAR”

“Bugün sizlerle sayıları 100 bine ulaşmış olan denklik mağdurlarının sorunlarını paylaşacağız. ‘Denklik mağdurları nedir’ diye, bizi dinleyenler soracak. Yükseköğretim Kurumu (YÖK), bu arkadaşlarımıza, ‘Siz yurt dışında bizim tanıdığımız üniversiteye gidebilirsiniz’ diye bir belge veriyor. Bu arkadaşlarımız, YÖK’ün tanıdığı Lizbon Sözleşmesi’ne, yaklaşık 123 ülkenin tanıdığı sözleşmeye istinaden, devletin kurumu YÖK’e güvenerek farklıülkelerdeki farklıüniversitelere kayıtlarını yaptırıyorlar. Kayıtlarını yaptırıp, 4 yıl okuyup mezun olduktan sonra da Türkiye’ye geliyorlar. Fakat YÖK şöyle diyor; ‘Siz giderken denklik belgesi verdim ama şimdi artık tanımaktan vazgeçtim’ diyor ve sayıları 100 bine ulaşan insanlar mağdur oluyor. Bu işin çözüme kavuşturulmaması demek, gençlerin hayallerini, umutlarını, Türkiye’ye olan sevdalarınıçalmak demek. CHP olarak biz, bu sorunun adil bir şekilde çözülmesinden yanayız. Defalarca YÖK Başkanı’na, Cumhurbaşkanı Yardımcısı’na ve parlamentoya bu konuyu taşımamıza rağmen şu ana kadar her şeyi torbaya doldurdular ama bu konuyu torbaya doldurup, ağzını bağlayıp denize atmak istiyorlar. Biz de bu 100 bin insanın boğulmasına izin vermeyeceğiz.”

“ÜNİVERSİTE DİPLOMALARIMIZ ÇÖP EDİLDİ”

Diploma Denklik Mağdurları Derneği Başkanı Ahmet Özdemir ise şunları söyledi:

“Bizler, 2006 yılında ülkemizin de taraf olduğu Lizbon Sözleşmesi’ne istinaden ülkelere okumaya gittik. Gitmeden önce YÖK’e ‘X ülkesindeki Y üniversitesine gideceğiz, tanıyor musun’ diye sorduk. YÖK’ün bize vermiş olduğu tanıma yazıları mevcut. Bu tanıma yazısına istinaden okumaya gittik. Okulumuzu bitirip geri döndüğümüzde, normalde Lizbon Sözleşmesi’nin hükmü olan farklı dersler ve stajlar ile denklik belgemizi vermesi gerekirken YÖK, ‘Denklik vermiyorum’ diyor. Fakat Lizbon Sözleşmesi’nde ‘denklik’ diye bir ibare yok; ‘denkleştirme eğitimi’, kanundaki yeri bu. Anayasa’nın 90’ıncı maddesine güvenerek ülkelere okumaya gittik, geri geldiğimizde uluslararası anlaşma hiçe sayılarak bizler ‘denklik mağdurları’ olarak buradayız. Ailelerimiz ile birlikte sayımız 500 bine ulaştı. Bizler, üniversite mezunları olarak şu an Türkiye’de lise mezunuyuz. Üniversite diplomalarımız çöp edildi maalesef. Bizler Anayasa ile korunan hakkımızın tarafımıza teslim edilmesini talep ediyoruz.”

Kaynak: ANKA Haber Ajansı