Dev Türk şirketlerine ' Kredi Notu ' depremi

Dev Türk şirketlerine ' Kredi Notu ' depremi

Bir kaç ay önce Türkiye'nin kredi notunu düşürerek Doların peş peşe rekorlar kırmasına neden olan Moody's bu kezde dev Türk Şirketlerinin kredi notlarını düşürmek için izlemeye aldığını duyurdu

Ekonomide giderek derinleşen kriz ve peşpeşe gelen Dolar depremleri dev Türk şirketlerinin pozisyonlarınıda olumsuz etkilemeye başladı. Geçtiğimiz aylarda Dolar borçlarında yapılandırmaya giden Ülker gurubunun ardından notu negatif durumda bulunan Doğuş Holding şirketleri dışında Türkiye'nin dev şirketleri takip altına alındı.

DOLAR KREDİSİ KULLANANLAR BÜYÜK RİSK ALTINDA

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's 11 Türk şirketin notunu düşürmek için izlemeye aldı.

İzlenemeye alınan şirketlerin Dolar cinsinden ne kadar kredi yüykümlülükleri bulunduğu ve bu kredileri geri ödeme kabiliyetleri konusunda performansları incelemenin esasını oluşturacak

DEV ŞİRKETLER İZLENİYOR

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's 11 Türk şirketin notunu düşürmek için izlemeye aldı.

İZLENECEK ŞİRKETLER ŞÖYLE AÇIKLANDI

Moody's'in izlemeye aldığı Türkiye'de iş yapan şirketler şöyle: Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayii A.S. (Efes), Coca-Cola İçecek A.Ş. (CCI), Doguş Holding A.Ş. (Dogus), Eregli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.S. (Erdemir), Koc Holding A.S. (Koç Holding), Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK), Ronesans Gayrimenkul Yatırım A.Ş. (Ronesans), Turkcell Iletisim Hizmetleri A.S. (Turkcell), Turk Hava Yolları Anonim Ortaklıgı (Turkish Airlines), Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (Tupras), Turkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. (Şişecam).

SADECE DOĞUŞ NEGATİF POZİSYONDA

Bloomberg HT'de yer alan habere göre, Dogus Holding A.S.'nin "negatif" görünüme sahip olması dışında, yukarıda bahsedilen tüm şirketin görünümü "durağan".

Moody's not değerlendirirken nelere dikkat ediyor?

Moody's yaptığı yazılı açıklamada not değerlendirme hususlarına ilişkin şunları kaydetti:

DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ

"Şirketlerin notu gözden geçirilirken, şu anki zorlu çalışma ortamında şirketlerin krediye ne kadar nüfus ettiği ve potansiyel kırılganlıkları değerlendirilecektir. Moody's makro-ekonomik ortamın şirketlerin likidite profilleri üzerindeki etkisini, vadesi yaklaşan borçları finanse etme yeteneğini değerlendirmeye alır."

İlgili Haberler