DAVUTOĞLU MUSUL'LA İLGİLİ SON SÖZÜNÜ SÖYLEDİ

DAVUTOĞLU MUSUL'LA İLGİLİ SON SÖZÜNÜ SÖYLEDİ

Davutoğlu dünyada büyük tepkiler uyandıran ve Irak'ın talebi üzerine BM'de Genel görüşme açılan Musul konusunda kritik açıklamalarda bulundu

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) 2015 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı'na katıldı. 

MUSUL KONUSUNDA SON SÖZ

 Irak Merkezi Hükümeti ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin DEAŞ saldırıları karşısında etkin mücadele gösterememesi, Musul gibi ülkenin 2'nci büyük kentinin düşmesi, bu tehdite karşı mücadelede yerel güçlerin yanı sıra uluslararası destek ve işbirliğinin gerekliliğini ortaya koymuştur. Biz bu çerçevede; Irak makamlarının talepleri doğrultusunda Irak tarafında gerek Peşmerge gerekse Musullu yerel gönüllülere eğitim ve donatım desteği sağlıyoruz. Bu desteğimiz Musul kurtarılıncaya kadar devam edecektir.

VİZESİZ SEYAHAT KONUSU

Başbakan Ahmet Davutoğlu, programda bir konuşma yaparak, “Ekim 2016'ya kadar AB ülkelerin vizesiz seyahat etme imkanı oluşacak. Vatandaşlarımıza hayırlı, mübarek olsun. Bu bizim için sembolik değeri çok yüksek bir adım. İşadamlarımızın, saygın iş adamlarımızın, aydınlarımızın, öğretim üyelerimizin, AB üyesi ülkelerin konsoloslukları önünde nasıl beklediklerini biliriz ve bundan hep ızdırap duyardık. Bazı işadamlarımızın mallarını Avrupa fuarlarına gittiğini ama kendilerini ulaşamadığını hep bir hikaye olarak değil, bir gerçek olarak yaşardık. Şimdi inşallah önümüzde atılması gereken adımları atacağız, Ekim 2016'da AB'ye vizesiz giriş başlayacak.

BİR TAKIM REFORMLAR GERÇEKLEŞTİRMEK ZORUNDAYIZ

Burada muhalif liderlerine bir çağrıda bulunmak istiyorum; bu sürecin doğru ve zamanında işleyebilmesi için bir takım vize muafiyeti anlaşması çerçevesinde bir takım reformları gerçekleştirmemiz lazım. Onun için vize muafiyeti bağlamında bütün yasaları reform paketi haline getiriyoruz ve bunların Mart ayına kadar mutlaka geçmesi lazım. 3 aylık programımızın içinde bunlar var. Eğer, 78 milyon vatandaşımızın onurla, istedikleri zaman Avrupa'ya vizesiz bir şekilde gitmesini 2016 içinde görmek istiyorsak, muhalefet partilerinin de bizimle işbirliği yapması önemli. BU reformlar gecikmeden çıkmalı ve hem Türkiye reform hamlesini devam ettirmeli hem de vizesiz Avrupa'ya seyahat imkanı en geç Ekim ayında sağlanmalı" dedi.

“4 YILDA BİRBİRİMİZİ ELEŞTİRELİM AMA ÜLKEMİZE ZARAR VERECEK FİİLLERDEN VAZGEÇELİM”

Davutoğlu, “Hükümet programını açıklar açıklamaz, Sayın genel başkanlarla TBMM'de yaptığım görüşmede, kendilerinden tek ama basit bir ricada bulunmuştum. Gelin destek verin kalıcı bütçeyi bir an önce geçirelim demiştim. Bu Ak Parti ve hükümet için değil, bütün Türkiye için önemli demiştim. İlk tepkileri de olumluydu. Buna olumlu yaklaşacaklar kanaatini edinmiştim. Eğer Aralık ayında eğer bütçeyi, kalıcı bütçe olarak geçirebilmiş olsaydık en az 1-2 ay kazanmış olacaktık ve kimseye de bir zararı yoktu bunun. Kendilerine de söyledim; daha fazla eleştirmek için Meclis'te daha fazla süre itiyorsanız verelim, televizyon yayını istiyorsanız sağlayalım ama gelin vakit kaybetmeyelim demiştim. Ama maalesef ilk tepkiler olumu olmasına rağmen, MHP Genel Başkanı daha sonra da olumlu tepki vermeye devam etti ama ana muhalefetten partisinden Sayın Kılıçdaroğlu'ndan daha sonra olumlu bir mesaj alamadık ve bu sebeple kıymetli bir iki ayı kaybetmiş olduk. Kaybeden AK Parti Hükümeti değil, Türkiye. Şimdi geçici bütçeyi çıkardık, Ocak ayında da kalıcı bütçeyi çıkarmakla uğraşacağız. Şimdiden önümüzde 4 yıl var. Muhalefet partilerine sesleniyorum; gelin bu 4 yılda birbirimizi eleştirelim ama ülkemize zarar verecek fiillerden vazgeçelim" diye konuştu.

“BU ÜLKENİN YÖNETİMİ OLARAK BİZİM İÇİN HEM BİR HAK, HEM DE ONURLU BİR GÖREVDİR"

Başbakan Davutoğlu, "Geçtiğimiz günlerde gerilen Türkiye-Rusya ilişkilerinin eskiden olduğu gibi en iyi şekilde sürmesi konusunda güçlü bir siyasi iradeye sahip olduğumuzu bir kere daha ifade etmek isterim. Rusya ile bu siyasal krizi masa etrafında çözmeye gayret ederken ekonomik yaptırımlar üzerinden ilişkilerimizin bozulmasına, doğasının değişmesine izin vermemeliyiz. Türkiye'nin sınırlarını, hava sahasını, deniz sınırlarını korumak bu ülkenin yönetimi olarak bizim için hem bir hak, hem de onurlu bir görevdir" dedi.

ASGARİ ÜCRET

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Asgari ücret vaadimiz de gerçekleştiriyoruz. BU konuda da iş dünyamızdan destek var. Ama iş dünyamıza da şunu tekrar söylüyorum; asgari ücret artışından kaynaklanacak yükü kesinlikle sizlerle paylaşacağız ve sizin rekabetçi kapasitenizin azalmamasına özen göstereceğiz" şeklinde konuştu.

"BİZ SURİYE TOPRAKLARINDA HERHANGİ BİR MÜDAHALEDE BULUNMADIK"

Davutoğlu daha sonra sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz Suriye topraklarında herhangi bir müdahalede bulunmadık. Biz herhangi bir ülkeyi hedef alan bir adım atmadık, saldırgan bir tutum da göstermedik. Biz savunma görevimizi yaptık ve uluslararası hukuka bu bizim en tabi hakkımızdır. Birçok kez söyledim; sayın Putin'in 2 gün önce tekrar gerçekten bir devlet adamına yakışmayacak üslupla Türkiye'ye saldırması çerçevesinde de ifade ediyorum. 1 ay önce Türkiye'ye yöneltilmeyen suçlar şimdi niye yöneltilir. Sayın Putin 1 ay önce bizim bir Müslüman ülke olduğumuzu bilmiyor muydu? Sayın Putin 1 ay önce Sayın Cumhurbaşkanımızla G20 Zirvesi'nde buluştuğunda Türkiye’mizin dış politikasını bilmiyor muydu? Eğer Türkiye DEAŞ ile iş birliği yaptıysa niye o zaman açıp konuşmadı. Söz konusu değil. Türkiye hiçbir terör örgütüyle iş birliği yapmadı, yapmaz, yapmayacak"

“KIRIM'IN RUSYA TARAFINDAN İŞGALİNİ TANIMADIK, TANIMAYACAĞIZ"

Başbakan Davutoğlu, “Öte yandan Ukrayna da gelinen noktayı da yakından takip ediyoruz. Bir yandan Ukrayna'nın siyasi birliği ve toprak bütünlüğüne verdiğimiz desteği kararlılıkla sürdüreceğiz. Diğer yandan da ekonomik ve ticaret başta olmak üzere her alanda iş birliğimizi güçlendireceğiz. Önümüzdeki dönemde birçok komşu ülke gibi Ukrayna'ya da bir siyasi ziyaret gerçekleştireceğiz. Ayrıca Ukrayna Cumhurbaşkanı'nı da Türkiye'de ağırlayacağız. Bu gayretlerimizde, soydaşlarımız olan Kırım Tatarları'nın esenlik ve refahı, Ukrayna ile işbirliğimizin en önemli odak noktalarından birini teşkil ediyor. Kırım'ın Rusya tarafından işgalini tanımadık, tanımayacağız. Kırım Tatarları'nın tarihte uğradığı sürgün ve baskıları kabul etmedik, etmeyeceğiz. 1944'de bir gece yarısı, insanların hunharca evlerinden toplanarak, kara trenlere bindirilip, Sibirya'ya sürüldüğü o günleri hiçbir zaman unutmadık. Şimdi yapılması gereken Kırım Tatarları'nın refahı ve kalkınması için iş dünyamızın, girişimcilerimizin aktif biçimde mevcut fırsatları değerlendirmesidir" ifadesini kullandı.

“BU DESTEĞİMİZ MUSUL KURTARILINCAYA KADAR DEVAM EDECEKTİR”

Davutoğlu, "Bölgemizin içinde geçtiği bu sıkıntılı dönemde tüm komşularımızın birliği ve toprak bütünlüğünün desteklenmesi sadece dış politikamızın ilkesel bir hedefi değil, aynı zamanda kendi ulusal güvenliğimizin bir gereği olarak karşımıza çıkmaktadır. Irak Merkezi Hükümeti ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin DEAŞ saldırıları karşısında etkin mücadele gösterememesi, Musul gibi ülkenin 2'nci büyük kentinin düşmesi, bu tehdite karşı mücadelede yerel güçlerin yanı sıra uluslararası destek ve işbirliğinin gerekliliğini ortaya koymuştur. Biz bu çerçevede; Irak makamlarının talepleri doğrultusunda Irak tarafında gerek Peşmerge gerekse Musullu yerel gönüllülere eğitim ve donatım desteği sağlıyoruz. Bu desteğimiz Musul kurtarılıncaya kadar devam edecektir. Bu amaçla gönderdiğimiz eğitim birliğinin güvenliği için asker ve mühimmatta yeniden tanzimde dahil olmak üzere her tedbiri almak durumundayız. Nitekim DEAŞ'ın eğitim kampımızın olduğu bölgeye gerçekleştirdiği saldırılar bu konudaki haklılığımızı bütün dünyaya göstermiştir" şeklinde konuştu.

 

Kaynak:Haber Kaynağı