Çiniler Türkiyeden kaçırılmış

Çiniler Türkiyeden kaçırılmış

Akademisyen Victoria Albert müzesinde Türk çinilerini buldu

Britanya’nın başkenti Londra’da Victoria and Albert Müzesi’nde asansörle yanlışlıkla tarihi çinilerin bulunduğu depoya inen akademisyen, buradaki 44 eserin Türkiye’deki tarihi yapılardan götürüldüğünü arşiv belgeleriyle tespit etti.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Öğretim Görevlisi Hayal Güleç, bindiği asansörle yanlışlıkla binlerce çini parçasının bulunduğu depoya indi. Eserleri incelemek için müzeden izin alamayan Güleç, daha sonra 16’ncı yüzyıl çinilerini kendisine tez konusu seçerek gerekli izinleri aldı.
 

Çinileri inceleyen öğretim üyesi, Türkiye topraklarında bulunan tarihi eserlerden sökülmüş 44 çiniyi arşiv belgeleriyle tespit etti. Güleç, Topkapı Sarayı, Yeni Cami, Diyarbakır Sahabeler Türbesi’nden ve 16’ncı yüzyıl dönemine ait 4 camiden, Ermeni Katolik kilisesinden, Takkeci İbrahim Ağa Camisi’nden alınan eserlerin varlığını tespit etti.

AKADEMİSYENİN BULDUĞU FRANSIZCA MEKTUP 1863 YILINDA ÇİNİLERİN İNGİLTEREYE KAÇIRILDIĞI ORTAYA ÇIKTI.

Akademisyenin bulduğu Fransızca bir mektup ise, Bursa’da 1855 yılında meydana gelen deprem sonrası Bursa Yeşil Cami ve türbesinde oluşan hasarı onarması için 1863 yılında Ahmet Vefik Paşa tarafından görevlendirilen Fransız restorasyon uzmanı Leon Parville’in eserleri Britanya’ya götürdüğünü ortaya koydu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kendisini çağırıp araştırması hakkında bilgi aldığını dile getiren Güleç, bakanlığın, çalışmasından sonra çinilerden haberdar olduğunu vurguladı.
 


 

 

İlgili Haberler