CHP'den ' Flaş  ' Kerkük açıklaması

CHP'den ' Flaş ' Kerkük açıklaması

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz, Kerkük İl Meclisi'nin kentin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlanması için referandum yapılması kararına ilişkin açıklama yaptı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Kerkük konusunda ciddi gelişmelerin yaşandığına dikkati çekti. 

KÜRT BAYRAĞININ ASILMASI SONRASI

DEAŞ sonrası döneme yönelik bir planlama, strateji ve öngörünün lazım olduğuna ilişkin uyarılarda bulunduklarını belirten Yılmaz, "Barzani'nin Türkiye'de altına kırmızı halılar serilip ağırlanması, Bölgesel Kürt Yönetimi'nin bayrağının göndere çekilmesi, Barzani'nin döndükten sonra Şengal ve Sincar bölgesindeki PKK unsurlarıyla peşmergenin örtülü pazarlıkları ve ondan sonra da gelen Kerkük'teki bayrak krizi. Bu iş nereye gidecek? Kerkük ve Musul'un statüleri konusundaki belirsizlik devam ettiği sürece bu çekişme bitmeyecek." diye konuştu.

BAĞDAT İLE YAKIN ÇALIŞIN

Bundan sonraki süreçle ilgili uyarılarda bulunan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Kerkük'ün eğer Bölgesel Kürt Yönetimi'ne ilhakı istenmiyorsa, bu konuda Hükümet gerçekten samimimiyse, Barzani'nin ziyareti akabinde kandırıldığını ve kullanıldığını düşünüyorsa, tavsiyemiz şudur: Birincisi, Kerkük'ün statüsünün Bölgesel Kürt Yönetimi'ne ilhakına karşı gelen Bağdat ile yakın ve birlikte çalışın. İkincisi, Kerkük'ün statüsünü değiştirmek isteyen, tek taraflı adım atmak isteyen ve oradaki kurucu unsurlarla bir istişarede bulunmayan, Irak'ta çeşitli etnik gruplar arasında çatışma ortamını hazırlayan Kerkük Valisi Necmettin Kerim hakkında soruşturma açılması konusunda Türkiye, Irak nezdinde gerekli girişimleri yapmalıdır.

Türkiye'nin atacağı adım da şudur: O bayrak oradan inmedikçe Barzani'nin Türkiye'ye gelişine asla izin verilmemeli. Türkiye, kullandırılmamalıdır. Türkiye'nin siyasetçileri, Barzani'nin kuklası haline dönüştürülmemelidir."

Bir soru üzerine Yılmaz, dün Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi ile telefonda konuştuğunu ve güzel bir görüşme gerçekleştirdiklerini aktardı.

Gazetecilerin, Kerkük İl Meclisi'nin, Türkmen ve Arapların boykot ettiği oturumda kentin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlanması için referandum yapılması kararı almasına ilişkin sorusunu yanıtlayan Yılmaz, "Bu gayrimeşrudur. Kınıyoruz ve hiçbir geçerliliği yoktur. Tek taraflı böyle bir kararı almak Irak'ın toprak bütünlüğüne, istikrarına ve huzuruna kastetmektir. Bunu kesinlikle kabul etmeyiz." dedi.

 

Kaynak: AA

İlgili Haberler