Çerkez Kızı”Sultana”geri dönüyor.

Çerkez Kızı”Sultana”geri dönüyor.

Türkiye’de gündeme oturmuş sonrasında şarkıya çektiği klip sakıncalı görülüp yasaklanmıştı.

 

Biz onu ilk 2000 yılında çıkarttığı “Çerkez Kızı” albümüyle tanıdık. Albüm adı gibi anne tarafından gelen Çerkez genleriyle farklı bir güzelliği olan Sultana, o dönemde hepimizi “Kuşu Kalkmaz” şarkısıyla ters köşe etmişti.O şarkıyla bir anda Türkiye’de gündeme oturmuş sonrasında şarkıya çektiği klip sakıncalı görülüp yasaklanmıştı.

İÇ MİMAR MÜZİSYEN

Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, İç Mimari bölümü mezunu olan Sultana, hem iş hem de müzik hayatını San Francisco’da devam ettirirken, Enbe Orkestrası ile 2007 yılında “ Rakkas” 2008 yılında “Şöhret Yolu” albümlerini çıkartmış en sonda 2015 yılında “Biz Neysek? “single ile hayatın olumsuzluklarına karşı duruşunu müziklendirmeye devam etmişti.

Sultana şimdiler de yeni projelerini hayata geçirme konusu da çalışmalarını hızlandırdı. Türkiye’den ayrı kaldığı zamanda şiir ve sözlerle bir birikinti oluşturdu ve bunun üzerine sosyal bir misyon edinip toplumda pozitif sosyal bir değişim için farklı projeler hazırlamaya devam etti ve yakında farklı ve ses getirecek bir projenin sinyallerini verdi.

FUNDA ERKOÇ’A KONUŞTU

Sıradan şarkılarla para kazanma derdinde olan bir piyasada feminist yaklaşımlı şarkılarla toplumsal mesaj verme çabasındasınız neden?

sultana-2.jpg

İlkokulda takdirnameler alan bir çocuktum ve ailem ödül olarak beni yaz tatiline yurt dışına gönderdi. Oradayken “özgürlük işte bu!” diye düşündüm. Kimse ne giymişsin bakmıyor, laf etmiyor, kız-erkek ayırımı yok. Herkes doğa ile uyum içinde insanca yaşıyordu. Kayseri’de TED kolejde okudum ki daha modern bir yapısı vardır ona rağmen 9 yaşında küçük bir kız çocuğu olarak bu tarz toplumsal baskıyı ifade edebilmiş olmam artistik hassasiyetimin aslında ilk belirtileriymiş. Bu hassasiyet daha sonra sözlere döküldü ve bu yüzden toplumsal mesaj içeren şarkılar yaptım.

HAYATI İSTEDİĞİM GİBİ YAŞAMALIYIM

Hep mi isyankardır Sultana?

İsyankar olmaktan çekinmem. Bazı şeyler eskimiş, köhneleşmiş olabilir ve değişmesi gerekiyorsa bu konuda çalışma yapmak taraftarıyım. Hayatı bir kez yaşıyoruz ve neden istediğimiz gibi yaşamayalım?

Müzik’le yolculuğunuz başlama sebebi nedir desem?

San Francisco’da yaşıyordum ve Türkiye’yi her ziyaret ettiğimde bazı dengesizlikleri görüyordum. Zaman içinde bu etkileşim şiir ve sözlerle bir birikinti oluşturdu ve bunun üzerine ben de müziği sosyal bir misyon edinip toplumda pozitif sosyal bir değişim için bu tarz çalışmalar yapmaya başladım.

Ruhu arabesk olan bir toplumda Hip hop tarz ile başarının gelmesi biraz zor değil mi?

Drama içinde yaşamak istemek de kişisel bir seçimdir. Eğer kişi arabesk ile üzüntü içinde yoğrulmak istiyorsa ben ne yapabilirim? Arabesk yapıp mutluluğu mu anlatsam acaba! ;)

İlgili Haberler