CEMİL ÇİÇEK SARAYINA KAVUŞTU

CEMİL ÇİÇEK SARAYINA KAVUŞTU

TBMM Başkanı'da saraylandı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in “Meclis Başkanlığı Konutu” adı altında kendine yaptırdığı saray, cumbalı mimarisiyle protokol kavşağında yükseldi. İki yakasında Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Dışişleri konutlarının bulunduğu Protokol Yolu’ndaki Meclis’e ait eski konut, yıkılarak yapıldı. Cemil Bey’e görkemli bir saray yapmak için yıkılan konutun yerine daha büyük bir konduruldu. Doğal olarak konutun arsasındaki yüzlerce ağaç kesilerek katliam da yapıldı.

SANAT ESERLERİ ARANIYOR

Hürriyet’ten Bülent Sarıoğlu’nun haberine göre; eski Meclis başkanlarının bakımsız olduğu için son 20 yıldır ikamet etmediği eski konut, 1980 öncesi Yunanistan Büyükelçiliği rezidansıydı ve 1983’te Meclis’e tahsis edilmişti. Yapımı için Meclis Başkanlık Divanı’nca geçen yıl 7 milyon 100 bin lira kaynak ayrılan yeni binanın maliyeti tefrişatla artacak. Meclis idaresi, konutun tabanına yerleştirilecek turkuaz renkli özel dokuma halı ile iç dekorasyonda kullanılacak sanat eserleriyle ilgili çalışıyor.

ŞATAFATA BAK! 3500 YILLIK DESEN

Kaba inşaat bittiğinde iç dekorasyonda Aksaray Sultanhanı’ndan motifler, Semerkant Uluğbey Medresesi’nden desenler yapılacak. Büyük salondaki bir duvara Kaşgarlı Mahmut’un Divanü Lügati’t-Türk eserinden harita ve çizimler işlenecek. Tavan için Ahlat mezar taşlarındaki işlemelerden alınan 16 yıldızlı figür seçildi. Bitlis’in tarihini 3 bin 500 yıl önceye götüren bu desen, nüfuz sahiplerine faniliği anımsatıp alçakgönüllülüğü unutmamaları mesajı verecek.

İROKO AĞACI, KÜFEKİ TAŞI

Dış kaplamasının bir bölümünde turkuazın kullanıldığı projede geleneksel Türk mimarisinden esinlenildi. İki katlı binada, resmi kabuller ve yabancı konukların ağırlanması için ikisi büyük üç salon yapıldı. VIP statüde ihale edilen konutta, ithal ürünler ile özel tutkallar, Afrika kökenli iroko ve venge ağaç türlerinden küfeki taşına kadar her türlü ayrıntı belirlendi. Vida ve contalarda özel üretim yapıldı. Bahçe kapısı ve bahçe duvarı üzerindeki ferforjeler de Meclis’in görevlendirdiği mimarlarca belirlendi.

Kaynak:Haber Kaynağı