BBC RUS BÜYÜKELÇİ SUİKASTIN BÖYLE VERDİ

BBC RUS BÜYÜKELÇİ SUİKASTIN BÖYLE VERDİ

Saldırının ardından tüm dünyadan gelen tepkiler ve Türkiye'de olup bitenleri canlı bir şekilde dakika dakika BBC böyle verdi.

 

Ankara'da meydana gelen ve Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov'un hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan kanlı saldırı tüm dünyada derin yankılar uyandırdı. Dünya Televizyonları olayı yayınlarını keserek duyurduğu saldırının ardından en ayrıntılı yayını yine İngiliz yayın kuruluşu BBC yaptı. Türkçe yayınında Türkiye'den ve dünyadan gelen tepki ve ayrıntılar canlı yayın mantığında veren BBC'nin haberinin ayrıntıları şöyle.

BAŞBAKANDAN AÇIKLAMA

Başbakan Binali Yıldırım, suikastla ilgili yaptığı açıklamada saldırıyı kınadı ve birisi yabancı uyruklu üç kişinin yaralandığını açıkladı. 

Yıldırım, bu saldırının Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkileri bozmaya yönelik olduğunu belirterek, "Bu alçak terör eyleminin faili ve arkasındaki karanlık çevreleri açığa kavuşturmak ve adalete teslim etmek için her türlü çaba gösterilmektedir" dedi. 

Başbakan ayrıca, son zamanlarda Suriye başta olmak üzere Türkiye'nin Rusya ile başlattığı bölgedeki barışı tesis etmeye yönelik çabalara vurguladı. 

 

Gökçek: Fail, Rus uçağını düşüren güçler

 Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un öldürülmesi ile ilgili olarak "Bunun arkasındaki fail, daha önce Rus uçağını düşüren güçlerin aynısı" dedi. 

Büyükelçiyi öldüren saldırganın Ankara Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde görevli polisi memuru Mevlüt Altıntaş olduğu açıklandı.  

Gökçek: Fail Rus uçağını düşüren güçler

İçişleri Bakanı Soylu: Saldırgan 2.5 senedir Ankara Çevik Kuvvet'te görevli bulunan Mevlüt Mert Altıntaş

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ankara'da Rus Büyükelçisi'ne yönelik suikast ile ilgili aşağıdaki açıklamayı yaptı:

"Bugün 19:05 sıralarında Ankara'da Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezinde katıldığı bir fotoğraf sergisinde, Rus büyükelçisi sayın Andrey Karlov, konuşması esnasında silahlı bir saldırıya uğramıştır. 

Sayın Büyükelçi, 19:53'te kaldırıldığı Ankara Güven Hastanesi'nde hayati bulgularının olmadığının tespit edilmesine karşın, müdahale edilmiş, ancak tüm çabalara karşın kıymetli dostumuz, büyükelçimiz hayatını kaybetmiştir. Dostumuz Rusya'ya, Rus halkına ve ailesine başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz, başımız sağolsun. 

Silahlı saldırı duyulur duyulmaz, Çankaya polis merkezinden polisler olay yerine intikal ettiler. Saldırgana müdahale ettiler. Saldırgan, daha sonra özel harekat polisleriyle girdiği çatışma sonucunda etkisiz hale getirildi. Saldırgan, Manisa Şehzadeler nüfusuna kayıtlı, izmir rüştü Ünsa polis meslek yüksek okulu mezunu, halen Ankara Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde görevli, 2.5 senedir bu görevde bulunan Mevlüt Mert Altıntaş. 

Olay esnasında yaralanan 3 kişi Güven Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Yaralılardan biri kolundan, biri de ayağından yaralandı. Üçüncü kişi taburcu edildi. Saldırganın bağlantıları araştırılıyor. 

Bu terör eylemi, Türkiye Rusya ilişkilerine gerçekleştirilmiş bir terör eylemidir. Bu bir provokasyondur. Türkiye Rusya ilişkilerinin en iyi olduğu dönemde gerçekleştirilen bu acımasız terör eylemi Tüğrkiye'ye sıkılmış bir kurşundur. Hain bir eylemdir. Bilinmelidir ki bu suikast, bizi ve ülkemizi derinden üzmüştür. Bu terör olayı, ülkemizi derinden yaralamıştır. Hem Rusya Federasyonu'na, dostumuz Rusya halkına ve kıymetli ailesine başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz."

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, açıklama sonrası soru kabul etmedi.

Almanya İçişleri Bakanı: Terörle mücadelede Türkiye ile dayanışma içindeyiz

MAZIERE
AP

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, terörle mücadelesinde Türkiye ile dayanışma içinde olduklarını söyledi. 

De Maiziere, "Türkiye, terörden ağır darbe yemiş bir ülke ve Türkiye ile başka meselelerde farklılıklarımız olmasına bakılmaksızın terörle mücadele konusunda Türkiye ile dayanışma içindeyiz" dedi. 

Savunma Bakanı Işık: Terör saldırısını en güçlü şekilde kınıyorum

Yarın Moskova'da Rus mevkidaşı ile görüşecek olan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, suikast ile ilgili bir açıklama yaptı.

Fikri Işık, ''Rusya Federasyonu'nun Ankara Büyükelçisi Sn. Andrey Karlov'un hayatını kaybettiği hain terör saldırısını en güçlü şekilde kınıyorum.''  dedi.

 

Fikri Işık
Getty Images

Dışişleri Bakanlığı: Bu alçakça terörist saldırıyı lanetliyoruz

Saldırının gerçekleştiği yer
BBC

Dışişleri Bakanlığı da suikastla ilgili yazılı bir açıklama yaparak, saldırıyı lanetlediklerini söyledi.

Açıklamada, "Bu alçakça terörist saldırıyı lanetliyoruz. Olayın faili etkisiz hale getirilmiştir. Bu elim olay en geniş şekilde ve tüm boyutlarıyla tahkik edilecek olup, sorumlular Türk adaletinin önüne çıkarılacaktır" denildi.

Karlov'un Türkiye'de zor bir dönemde son derece başarılı çalışmalar yürüttüğüne dikkat çekilen açıklamada, suikastın iki ülkenin dostluğunu gölgelemesine izin verilmeyeceği vurgulandı. Dışişleri Bakanlığı, "Bu saldırı, terörün en iğrenç ve barbarca yüzünü göstermiştir. Türkiye, Rusya’yla ve tüm diğer ortaklarıyla birlikte terörizmle mücadele için her türlü çabayı kararlılıkla göstermeye devam edecektir" dedi.

Erdoğan, Putin ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in telefon görüşmesi yaptığı açıklandı.

Erdoğan'ın gelişmelerle ilgili Putin'i bilgilendirdiği bildirildi.

Suriye, Büyükelçi Karlov'un öldürülmesini kınadı

KARLOV
Reuters

Suriye, Rus Büyükelçi Karlov'a yönelik "bu korkak terör eylemini en güçlü şekilde kınadığını" ifade etti.

Suriye'nin açıklaması, devlet televizyonu tarafından bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisine dayandırıldı ve 'son dakika' haberi olarak geçildi.

Ahmet Davutoğlu: Bu saldırılar Türkiye'nin saygınlığını hedef alıyor

 

Rusya'nın Ankara büyükelçisine yönelik suikasti lanetliyorum. Bu saldırılar Türkiye'nin istikrarını, uluslararası saygınlığını hedef alıyor.

 
 

AP Başkanı: Karlov'un öldürülmesini kınıyorum

Strongly condemn murder of RU amb to TK Andrei Karlov. Condolences to his family. Dynamics&responsibilities of this must be fully clarified

 
 

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Twitter üzerinden attığı mesajda, Andrei Karlov'un öldürülmesini güçlü bir şekilde kınadığını ve ailesine başsağlığı dilediğini söyledi.

Schulz, "Bu [olayın] dinamikleri ve sorumlulukları tam olarak netleştirilmelidir" dedi.

Rusya'dan "ilişkilerimiz etkilenmeyecek" açıklaması

Salı günü Moskova'da düzenlenmesi öngörülen üçlü Suriye zirvesinin planlandığı şekilde yapılacağı açıklandı.

Interfax ajansına konuşan parlamentonun alt kanadı Duma'nın uluslararası ilişkiler komitesi Başkanı Leonid Slutsky, Türkiye, Rusya ve İran dışişleri ile savunma bakanlarının katılacağı toplantının yarın Moskova'da planlandığı şekilde yapılacağını açıkladı. 

Leonid Slutskiy, Rossiya 24 TV'sine canlı yayında yaptığı açıklamada ise, saldırının Türk-Rus ilişkilerini etkilemeyeceğini de söyledi.

Leonid Slutsky, "Batı ne kadar çok isterse istesin, Ankara ile Moskova arasında yeni bir soğukluk yaşanmayacak. Aramızda (Türkiye ile ) bazı farklılıklar var. Bu korkunç bir saldırı ama devlet nezdinde ilişkilerimiz etkilenmeyecek." dedi.

Birleşmiş Milletler, Rus Büyükelçisinin öldürülmesini kınadı

Birleşmiş Milletler sözcüsü Stephane Dujarric, "Rus Büyükelçisine yapılan saldırıyı kınıyoruz. Bir diplomata yapılan saldırıyı mazur gösterecek hiçbir sebep olamaz. Umarız saldırının arkasında olanlar adalet önüne çıkarılır." dedi.

Gül: Karlov'un ailesine ve tüm Rus halkına başsağlığı diliyorum

 

gul
TWITTER
Bu saldırının asıl hedefi Büyükelçi Karlov değil Türk-Rus dostluğudur.Ailesi ve tüm Rus halkına başsağlığı dilerim.

Bu saldırının asıl hedefi Büyükelçi Karlov değil Türk-Rus dostluğudur.Ailesi ve tüm Rus halkına başsağlığı dilerim.

 
 

Reuters: Saldırgan polis memuruydu ancak bu akşam görevli değildi

buyukelcı
AP
Saldırıdan kısa bir süre önce çekilen bu fotoğrafta saldırgan büyükelçinin hemen arkasında görülüyor.

Türkiye medyasında saldırıyı düzenleyen kişinin 1994 doğumlu M.M.A. olduğu yönünde haberler yayınlandı. 

Reuters haber ajansına konuşan iki Türk güvenlik kaynağı, Rus büyükelçiyi öldüren silahlı kişinin polis memuru olduğunu ancak bu akşam görevli olmadığını söyledi.

Abdülkadir Selvi: Saldırganın El Nusra marşının giriş kısmını bağırdığı söyleniyor

KARLOV SALDIRI
AP

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, CNNTürk televizyonun yaptığı değerlendirmede, Karlov'u vuran saldırganın saldırı sırasında Arapça olarak bağırdığı sözlerin El Nusra örgütünün marşının giriş kısmı olduğunun söylendiğini belirtti.

Selvi ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in saldırıyla ilgili görüşme yapmalarının beklendiğini söyledi.

Saldırgan "Allahuekber, Halep'i, Suriye'yi unutmayın" diye bağırdı

 

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'u katıldığı bir sergi açılışında vurarak öldüren saldırgan.

İstanbul'daki Rusya Başkonsolosluğu'nda da önlem alındı

İstanbul'daki Rus başkonsolosluğu
DHA
İstanbul'da İstiklal Caddesi üzerindeki Rus başkonsolosluğu önünde geniş güvenlik önlemi alındı.

Ankara'daki saldırının ardından Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nda da güvenlik önlemleri artırıldı.

SON DAKİKARusya Dışişleri Bakanlığı: Büyükelçi yaşamını yitirdi

ZAKHAROVA
Getty Images

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Büyükelçi'nin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Zakharova, "Bugün Rusya'nın Türkiye Büyükelçisi Andrei Karlov, uğradığı saldırı sonucu aldığı yaralardan dolayı yaşamını kaybetti. Bu olayı bir terör eylemi olarak nitelendiriyoruz" dedi.

Zakharova açıklamasında Türk yetkililerle temas halinde olduklarını da söyleyerek, "Yetkililer bize geniş kapsamlı bir soruşturma yapılacağına ve katillerin cezalandırılacağına ilişkin güvence verdiler. Ayrıca konuyu Birleşmiş Milletler gündemine getireceğiz. Terörizmle savaşacağız. Bu olağanüstü dilomat, Andrei Gennadyevich Karlov her zaman kalbimizde olacak" dedi.

“Halep’i unutmayın, Suriye’yi unutmayın."

Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov'u konuşma yaptığı sırada vuran şahsın, saldırı anına ait görüntülerde aşağıdaki cümleleri sarf ettiği anlaşılıyor:

“Halep’i unutmayın, Suriye’yi unutmayın. Beldelerimiz güvende olmadıkça sizler güvenliği tadamayacaksınız. Geri çekil, geri çekil beni buradan ancak ölüm alır. Bu zulümde payı olan kim varsa hepsi tek tek hesabını verecek.”

Gökçek: Suikastın amacı Türk-Rus ilişkilerini bozmak

2️⃣SUİKASTİN TEK AMACI RUS TÜRK İLİŞKİLERİNİ BOZMAYI AMAÇLAMASIDIR.RUS VE TÜRK YETKİLİLERBU ALÇAĞIN ARKASINDAKİ FAİLLERİ MUTLAKA BULACAKTIR

 
 

Rusya Büyükelçiliği civarında güvenlik önlemleri artırıldı

Rus RIA haber ajansı, Ankara'daki Rusya Büyükelçiliği civarında güvenlik önlemlerinin artırıldığını bildirdi.

İngiltere Başbakanı: Saldırı kaygı yaratan bir durum

theresa may
Getty Images

İngiltere Başbakanı Theresa May de parlamentodaki soru-cevap sırasında saldırıyla ilgili kaygılı olduğunu söyledi.

May, "Sanırım bir son dakika gelişmesi... Rusya'nın Türkiye büyükelçisinin vurulduğu bildiriliyor. Henüz teyit edilmedi ancak bu, kaygı yaratan bir durum" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı saldırıyı kınadı

JOHN KIRBY
Getty Images

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, "Kaynağı ne olursa olsun bu şiddet eylemini kınıyoruz. Düşüncelerimiz ve dualarımız [büyükelçi] ve ailesiyle birlikte" dedi.

Sergi salonunun dışından ilk görüntüler

 

Rusya'nın Ankara Büyükelçisine silahlı saldırı

Başbakanlık'tan saldırıya ilişkin "geçici" yayın yasağı

Ankara’da Rus Büyükelçisine yapılan saldırıya ilişkin Başbakanlık yayın yasağı kararı aldı.

Yayın yasağı ile ilgili RTÜK'ün internet sitesinde yayınlanan açıklama şöyle:

"6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 7. maddesinde milli güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hallerde veya kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasının kuvvetle muhtemel olduğu durumlarda geçici yayın yasağı getirilebileceği öngörülmektedir.

Anılan hüküm çerçevesinde 19.12. 2016 tarihinde Ankara’da meydana gelen Rus Büyükelçisinene yönelik olarak Başbakanlığın 19.12.2016 tarih ve 4368 sayılı yazısı ile geçici yayın yasağı getirilmiştir.

Resmi Makamlarca yapılan açıklamalar dışında tüm medya hizmet sağlayıcıların haber, görüntü ve yorumlara yer vermemesini kapsamaktadır."

AP foto muhabiri: Saldırgan en az 8 el ateş etti

ankara sergi
Reuters

Sergiyi takip eden AP ajansının foto muhabiri, saldırganın silahını ateşlemeden önce "Allahu Ekber" diye bağırdığını ve en az sekiz el ateş ettiğini söyledi.

Saldırıya uğrayan Rus Büyükelçisi Andrey Karlov kim?

Karlov
AP
  • 1954 Moskova doğumlu.
  • Yüksek eğitimini 1976 yılında Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstütüsü’nden, 1992 yılında ise Diplomasi Akademisi’nden mezun olup tamamlamıştı.
  • 1976 yılından itibaren diplomatik alanda çalışıyor.
  • SSCB ve Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Merkez teşkilatının yanı sıra yurtdışı temsilciliklerde görev yaptı.
  • 2001 – 2006 - Rusya Federasyonu Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi.
  • 2007 – 2013 - Rusya Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdür Yardımcısı, Genel Müdürü.
  • Temmuz 2013’de Rusya Federasyonu Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğine atandı. Büyükelçi diplomatik ünvanına sahip.
  • Korece ve İngilizce biliyor.
  • Evli, bir oğlu var.

SON DAKİKARia Haber Ajansı: Büyükelçi yaşamını yitirdi

Rusya'nın Ria haber ajansı, kaynaklara dayandırdığı haberinde Büyükelçi Karlov'un yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Hürriyet muhabiri: Saldırgan Halep'le ilgili şeyler bağırdı

karlov
Rusya Büyükelçiliği

Saldırı sırasında olay yerinde bulunan Hürriyet muhabiri Haşim Kılıç, CNNTürk televizyonuna olayı şöyle aktardı: 

"Elçinin arkasında duran takım elbiseli bir adam vardı, önce havaya ateş açtı, ardından büyükelçiyi arkadan vurdu. Saldırgan Halep'le ilgili şeyler söyledi. Sonra insanların dışarı çıkmasını istedi, herkes dışarı çıktı. Sonra elçinin yerde yatan bedenine birkaç el daha ateş açtı. İçeriye polis kimliği göstererek girdiği ve Rus büyükelçinin kendi koruması olduğu söyleniyor."

Putin bilgilendirildi

Putin
AFP

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Devlet Başkanı Vladimir Putin'e saldırıyla ilgili bilgi verildiğini ve Rus liderin kısa süre içerisinde Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ve diğer üst düzey güvenlik yetkilileriyle bir araya geleceğini açıkladı. 

SON DAKİKAAA: Saldırgan etkisiz hale getirildi

SALDIRI
AP

Anadolu Ajansı, Özel Hareket Timleri'nin sergi binasına operasyon düzenlediğini ve saldırganın etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ankara'da Rus Büyükelçiye düzenlenen silahlı saldırıyla ilgili bakanlığın kısa süre içinde açıklama yapacağını bildirdi. 

Zaharova, "Dışişleri Bakanlığı Rus Büyükelçiye yapılan saldırı sebebiyle açıklamada bulunacaktır. Sadece resmi bilgilerin dikkate alınmasını rica ediyoruz" dedi.

Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov'a silahlı saldırı düzenlendi.

Ankara'da düzenlenen saldırıda Büyükelçi Karlov'un ağır yaralandığı belirtildi. 

Silahlı saldırının ardından Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi binasında çatışma çıktı.

 

 
 

 

 

 
 

 

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Kaynağı