BAKAN ALBAYRAK NE DEDİ ?

BAKAN ALBAYRAK NE DEDİ ?

Türk Ekonomisinde son yıllarda meydana gelen kötü gidişin üzerine corona virüsü krizi tuz biber oldu. Geçtiğimiz yılın son aylarından beri bir türlü durdurulamayan Dolar artışı bu yıl yaklaşık 170 Milyar Dolar Dış borç Ödemesi bulunan Türk ekonomisi için

 Konu yerel medyada çok fazla haber olmasa da dünya medyası Türk Lirasında ki değer kaybını hemen her gün haber yapmaya devam ediyor. Bu gün akşam saatlerinde Doların 7.2 seviyesine yaklaştığı saatlerde ünlü İngiliz haber kuruluşu BBC doların sürekli yükselmesine ayrıntılı bir analiz yaptı.

BBC SORDU DOLAR NEDEN ARTIYOR

İşte BBC'nin Dolar TL paritesine ilşkin ayrıntılı o haber.*Türk Lirası üzerindeki satış baskısı yeniden artmış durumda. Dolar/TL kuru 7,19 seviyesini aşarak, Ağustos 2018'de gördüğü rekor seviyelere yaklaştı.

YILBAŞINDAN BU GÜNE KADAR % 20 DÜZEYİNDE DEĞER KAYBI VAR

Türk Lirası'nın ABD Doları karşısındaki değer kaybı ise yılbaşından bu yana yüzde 20 seviyesine ulaşmış durumda.

Piyasaların bugün yakından takip ettiği bir diğer konu da Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yabancı yatırımcılarla gerçekleştirdiği telekonferans oluyor.

BASINA KAPALI GÖRÜŞMELER

Citigroup ile Societe Generale tarafından organize edilen ve basına kapalı gerçekleşen telekonferans görüşmesine katılan yatırımcılar, Albayrak'ın swap görüşmelerinin devam ettiğini ve birden fazla anlaşma yapılabileceğini söylediğini aktardı.

BORÇLAR RAHAT ÇEVRİLİYOR

Edinilen bilgiye göre Albayrak, Türk ekonomisinin 2020'yi büyüyerek kapatmasını beklediklerini ifade ederek, hem bankaların hem de özel sektörün döviz borçlarının tamamına yakınını rahat bir şekilde çevirdiklerini vurguladı.

REZERVLERİ YETERLİDİR

Albayrak, Türkiye'nin rezervlerinin yeterli seviyede olduğunu ve dalgalı kur rejiminin süreceğini belirtti.

Ancak Albayrak'ın açıklamaları, lira üzerindeki satış baskısını hafifletmedi. Bloomberg verilerine göre, telekonferans boyunca dolar/TL kuru 7.17-7.19 bandında hareket etti.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak bugün TSİ 16.00'da yabancı yatırımcılara Türkiye ekonomisindeki güncel gelişmeleri anlatacak
Liraya neden satış geliyor?

LİRA NEDEN ERİYOR

Lirada son dönemde artan değer kaybının arkasında, hükümetin para birimini desteklemek için Merkez Bankası'nın (TCMB) rezervlerini kullanma stratejisinin yarattığı kaygılar önemli rol oynuyor.

Reuters haber ajansı, bu stratejinin yabancı yatırımcılar tarafından sorgulanır hale geldiğini ifade ediyor.

25 MİLYAR DOLAR SEVİYESİNE DÜŞTÜ

Ajansın haberinde, Merkez Bankası'nın net döviz rezervlerinin yılbaşından bu yana 40 milyar dolar seviyesinden 25 milyar dolara gerilediği hatırlatılıyor.

Merkez Bankası'nın swap işlemleri yoluyla kamu bankalarına döviz desteği verdiği ve kamu bankalarının da döviz satıp TL alarak Türk Lirası'nın değerini desteklediği ifade ediliyor.

170 MİLYAR DOLAR BORÇ ÖDENECEK AMA NASIL ?

Ülkenin 12 ay içerisinde ödenmesi gereken döviz cinsi borcunun da 170 milyar dolar olduğunu hatırlatan Reuters, azalan döviz rezervi ve yüklü döviz borcunun TL üzerindeki baskıyı artırdığı belirtiliyor.

YABANCI UZMANLAR NE DİYOR

Reuters'a konuşan North Varlık Yönetimi şirketinden Gelişen Piyasalar Portföy Yöneticisi Peter Kisler, Türkiye'nin uygulamaya çalıştığı strateji için "Aynı anda çok fazla şey yapmaya çalışıyorlar. Bir yandan faizleri düşük tutup diğer yandan kuru dengede tutmaya uğraşıyorlar. Tüm bunları Merkez Bankası rezervleri düşük seviyelere inmişken başarmaya çalışıyorlar" diyor.

1 SENE ÖNCE BİR GECEDE %7 NASIL ARTMIŞTI

ABD İLE ANLAŞMA SAĞLANIRSA

Kisler, "TL konusunda daha da karamsar olmamamın tek nedeni, ABD Merkez Bankası Fed ile hâlâ bir swap anlaşması olması ihtimali" diyor.

Bakan Albayrak: Swap anlaşması konusunda iyimserim
TCMB ve ABD Merkez Bankası (Fed) arasında kısa vadeli döviz likiditesi sorununun çözülmesi için bir süredir olası bir swap anlaşması için görüşmeler yürütülüyor.

TC MERKEZ BANKASI TL KARŞILIĞI DOLAR ALACAK

Olası bir swap anlaşması durumunda TCMB, elindeki TL'yi Fed'e verip karşılığında ABD Doları alabilecek. Ancak bu görüşmelerden henüz bir sonuç çıkmış değil.

Bakan Albayrak telekonferansta, swap konusunda G20 ülkeleri ile görüştüklerini ve sonuçlandırılması konusunda iyimser olduğunu söyledi.

Albayrak, görüşmeler tamamlandıkça açıklama yapılacağını ve birden fazla anlaşmanın yapılabileceğini de sözlerine ekledi.

İMF İLE GÖRÜŞMÜYORUZ

Albayrak ayrıca IMF ile stand-by anlaşması için görüşme yapmadıklarını vurguladı.

Reuters'a konuşan adını açıklamayan bir bankanın hazine birimi yöneticisi de ülkedeki döviz likiditesi sorununa dikkat çekerek 'sistemin yeni bir döviz enjeksyonuna ihtiyacı var' diyor ve koronavirüs salgını sonrası alınan sokağa çıkma sınırlaması tedbirlerinin gevşetilmesiyle döviz girişinin de bir miktar canlanacağının umulduğunu ifade ediyor.
 

İlgili Haberler