Ankaralılar Mesai Sonrası Kuğulu’da

Ankaralılar Mesai Sonrası Kuğulu’da

İstanbul'da Taksim Gezi Parkı'nda yapılaşmayı engellemek amacıyla 28 Mayıs'taki protestolara polis müdahalesi ardından tepki olarak başlayan Ankara’daki eylemlerde 31 gün geride kaldı.

Geçmişte trafiğe açılma badiresini benzer protestolarla savuşturmuş olan Kuğulu Park, hafta içinde akşamları herkese söz hakkı sağlanan 'serbest kürsü' buluşmalara ev sahipliğini sürdürüyor. Kuğulu’daki ücretsiz kitap paylaşımı için kurulan kütüphane bağışları beklerken, serbest kürsüde Gezi Parkı protestoları kapsamında neler yapılabileceğine ilişkin öneriler ise “parklarbizim.blogspot.com” internet adresinde paylaşılıyor. 

Dikmen gibi semtlerdeki yürüyüşlere zaman zaman polis müdahalesi yaşanırken, polis kurşunuyla öldürüldüğü belirlenen Ethem Sarısülük ile ilgili adli süreç de Ankara'yı Gezi protestolarında dikkat çekici noktaya taşıdı. Ve şimdi 2 Temmuz 1993'de 35 kişinin hayatını kaybettiği Sivas katliamının yıldönümünde, Sarısülük'ün de Alevi kökenli olması nedeniyle kentin farklı noktalarında anma eylemi düzenlendi. Merkezi buluşma noktası olarak Sarısülük’ün vurulduğu nokta önündeki Güvenpark belirlendi. Ancak Başbakanlık’a yakınlığı nedeniyle kolluk güçlerince de yoğun güvenlik önlemleri alındığı gözlendi. Protestocular, “Sivas’ı yakanlar, Ethem’i vuranlar”, “Her yer Sivas her yer Madımak’ sloganları atarken, semah yapıldı. Kuğulu Park’tan bir grup ‘koşan adam’ eylemcisi koşarak Güvenpark’a ulaştı. Kızılay Meydanı’nda Türkiye saatiyle 19.30’dan itibaren yüzlerce kişi buluştu.

Siyasette ‘anayasa’ gündemi

Bu arada başkentteki siyasi gündem ise, başkanlık divanı seçimini gerçekleştiren  Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altındaki yeni anayasa yazım çalışmalarına nasıl devam edileceği sorusuna odaklandı. Yeni Anayasa'da TBMM'deki 4 parti arasında uzlaşma aranmasından vazgeçilmesi ihtimali, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin başkanlık sistemi teklifini sıkça tekrarlaması ve 2014'teki seçimlere hazırlık mitinglerine başlanması, Türkiye'de yaz mevsiminde Gezi protestolarının yanı sıra siyasette ‘yüksek tansiyon’ durumunun devam edeceğini gösteren bir sinyal gibi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, AKP Grubu toplantısı ardından Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun AKP’li üyeleri Ahmet İyimaya, Mustafa Şentop ve Mehmet Ali Şahin ile bir araya gelerek, anayasa yazımındaki son tabloyu değerlendirdi. Bu mini toplantının ardından hafta içinde yeniden seçilen TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında gerçekleştirilmesi planlanan Uzlaşma Komisyonu toplantısı ise ileri bir tarihe ertelendi.

Demokratik Anayasa ve Gezi

Siyasi gündemde, önümüzdeki günlerde, 2014 yılındaki yerel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimleri arifesinde olası yeni anayasa krizi çıkabilir mi sorusu başkent kulislerinde sorulmaya başladı. İstanbul’da başlayıp Ankara ve diğer illere yansıyan Gezi Parkı protestolarından sonra ‘demokratik anayasa’ talebiyle sokağa çıkılıp çıkılmayacağını zaman gösterecek.

Bu arada TBMM Başkanlığı’na gelecek 2 yıllık yasama dönemi için AKP’li Cemil Çiçek yeniden seçildi. AKP’den Burhan Kuzu’nun adaylık başvurusunu geri çekmesinde Başbakan Erdoğan’ın, yeni anayasa gibi muhalefet desteği sağlanması halinde hareketlenmesi beklenen TBMM çatısı altındaki yasama süreçlerinde Cemil Çiçek’in üstlendiği rolden duyduğu memnuniyetin rol oynadığı belirtiliyor. Kuzu’nun Erdoğan ile görüşmesinin ardından Cemil Çiçek AKP’nin tek adayı olarak Genel Kurul’daki seçimlerde üçüncü turda 299 oyla başkanlık koltuğuna yeniden oturdu. Şimdi Ankara’daki Gezi Parkı protestolarının 32’nci gününde gözler, Çiçek’in yeni anayasa sürecini nasıl yürüteceğinde.