AİHM'den Türkiye'ye biber gazı cezası

AİHM'den Türkiye'ye biber gazı cezası

İzmir'de 2006 yılında düzenlenen 1 Mayıs kutlamaları sırasında polisin orantısız şiddet ve biber gazı kullanımı ile ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Türkiye'ye para cezası verdi.

Katıldıkları 1 Mayıs gösterileri sırasında polis memurları tarafından tekmelendikleri, darp edildikleri, biber gazıyla müdahaleye maruz kaldıkları ve yetkililerin kötü muameleyle ilgili etkili bir soruşturma süreci yürütmediği gerekçeleriyle şikayetçi oldu. Hürriyet'in yaptığı habere göre mahkeme Zuhal Subaşı ve Ali Çoban'ın açtığı davada Türkiye'yi şikayetçilerin her birine 15 bin avro ödemeye, ayrıca masraflar için toplamda 1760 avro ödemeye mahkum etti.

Mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleyi yasaklayan 3'üncü maddesi doğrultusunda Subaşı ve Çoban'ı haklı buldu.
Mahkeme şikayetçilere kötü muamele uygulanması ve şikayetin yetkililerce etkili bir biçimde soruşturulmaması nedeniyle 3'üncü maddenin iki kez ihlal edildiğine karar verdi.

Benzer bir karar 1997 yılında terörle mücadele ekiplerinin Gülçin Yeşilmen Bozdemir ile Maşallah Yeşilmen'in davasını da polislerin evlerini basarak özgürlük ve güvenlik haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle Türkiye'yi 6 bin avro para cezasına çarptırarak karara bağladı.