40 bin kişi Köln’den seslendi: Tayyip istifa

40 bin kişi Köln’den seslendi: Tayyip istifa

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu'nun (AABF) çağrısı üzerine Köln'de dün 40.000 Türk ve Türk kökenli toplandı.

Almanya’nın yanı sıra, Belçika, Hollanda gibi ülkelerden gelen binlerce kişi, “Her yer Taksim, her yer direniş”, “Tayyip istifa” sloganları attı.

YEŞİLLER PARTİSİNDEN VOLKER BECK: "O DEMAKRAT OLAMAZ"

Köln Heumarkt’taki kalabalığın yürüyüş yapmasına güvenlik gerekçesiyle izin verilmedi. Çünkü iki saat sonra çok yakında Brezilya için eylem yapılacaktı. “Burası Taksim, Taksim artık Köln’dedir” sloganıyla yapılan eylemde Alman Yeşiller Meclis Grup Başkanı Volker Beck de bir konuşma yaptı. Beck, “Erdoğan hükümetinin Türkiye’de kurduğu rejim giderek daha da otokrat olmaya başladı. Erdoğan’ın demokrasiye tahammülü yok. Basın özgürlüğünü kısıtlayan, gazetecileri hapse attıran, eylemcilere polisi saldırtan demokrat olamaz. AP’ye seni tanımıyorum diyen demokrasiden söz edemez” dedi.

Mitingde Türk bayrakları, Atatürk resimleri, Hacı Bektaşi Veli resimleri, katılan derneklerin flamalarının yanı sıra Alman partilerinin flamaları da yer aldı.

‘YAVUZ KÖPRÜSÜNE HAYIR’

Eylemde, “Yavuz Köprüsü’ne hayır”, “Her yer Taksim, her direniş”, “Tayyip istifa”, “Diktatör sonun geldi”, “Şeriat düzenine izin vermeyeceğiz”, “Şeriata geçit yok”, “Çarşı g.t kıllarına karşı”, “Erdoğan yolun sonu geldi” gibi sloganlar atıldı ve pankartlar taşındı.

Köln’deki 40.000 kişi “Dayan Türkiye yalnız değilsin” diye seslenirken, eylemcilere kapılarını açan Divan Oteli’ne büyük alkış geldi.

OZAN EMEKÇİ: BEN DE ÇAPULCUYUM

Ozan Emekçi ise, “Ben de çapulcuyum” yazılı tişörtüyle sahneye çıktı. Ozan Emekçi bilinen türkülerini söylerken, yeni yazdığı Taksim şiirini de okudu.

AABF yönetiminin daha önce yaptığı gibi , Avrupa’daki Türk ve Türk kökenli bir çok kişinin tepkisini çeken YEKKOM örgütünü de sahneye çıkarıp söz vermesi eylemciler arasında soğuk duş etkisi yapsa da, yine de sağduyu hakim oldu. Örgüt konuşmacısının ateşli konuşmasına ilgi de çok zayıf oldu.

Bilindiği gibi, AABF’nin bazı yöneticilerinin YEKKOM ile yaptığı işbirliği Alman Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın izleme raporlarına da girmişti. Bu durum, Alevi tabanı tarafından sık sık kınanıyor ve yönetime sert eleştiriler yönetiliyor.