3 Ülke Anlaştı Savaş Kapıda

3 Ülke Anlaştı Savaş Kapıda


3 ÜLKE ANLAŞTI SAVAŞ KAPIDA

Suriye'ye askeri operasyon ihtimali kuvvetlendi. 
ABD, İngiltere ve Fransa Suriye'ye müdahale konusunda anlaştı. Anlaşan ülkeler tıpkı Irak Savaşında olduğu gibi önce BM kararını bekleyecek, BM'den müdahele kararı çıkmasa bile bu 3 ülke harekete geçecek. Davutoğlu'nun yaptığı açıklamaya göre Türkiye'de, ABD, İngiltere ve Fransa ile birlikte hareket edecek. Eğer Suriye ile savaş başlarsa Türkiye'de bu savaşın içinde olacak
 
 ABD, İngiltere ve Fransa'dan yapılan en üst düzey açıklamalar, üç ülkenin liderleriin hafta sonu temaslarında Suriye'ye askeri müdahale konusunda anlaştığına işaret ediyor. Müdahale seçenekleri arasında bir hava operasyonu düzenlenmesi ihtimali öne çıkıyor.
 
BBC İHTİMALLERİ BÖYLE VERDİ
 
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Suriye hükümeti üzerinde diplomatik baskının işe yaramadığını söylüyor.
Hague'in sözleri, Birleşmiş Milletler denetçilerinin kimyasal silah kullanıldığı iddialarını araştırmaya hazırlandığı sıraya rastladı.
 
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER KARARINA GEREK YOK
 
BBC'ye mülakat veren William Hague, İngiltere'nin seçenekleri değerlendirdiğini ve Birleşmiş Milletler'in oybirliğiyle desteği olmaksızın tepki vermenin mümkün olduğunu söyledi.
Hague, Suriye konusunda ikiye bölünmüş olan BM Güvelik Konseyi'nin ''sorumluluklarını üstlenmediğini'' belirtti.
İngiltere Dışişleri Bakanı, atacakları herhangi bir adımın ''uluslararası hukuka uygun olacağını'' da kaydetti.
 
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER BÖLGEYE GİDİYOR
 
Birleşmiş Milletler denetçileri, Şam'ın hemen dışında geçen hafta kimyasal silah kullanıldığı öne sürülen bölgeyi ziyaret etmeye hazırlanıyor.
Hem Suriye hükümeti hem de isyancılar, denetçilerin sağlıklı bir şekilde inceleme yapabilmesi için ateşkese razı oldu.
Denetçiler, beş gün önce olayın yaşandığı bölgeden laboratuvarda incelenmek üzere toprak, kan ve doku örneklerini toplayacak.
Suriye hükümeti dün denetçilerin bölgeye girişine izin vereceğini açıklamıştı.
Ancak Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, bu iznin çok geç verildiği ve ABD Başkanı Barack Obama'nın askeri saldırı seçeneklerini de gözden geçirmekte olduğu ifade edildi.
 
TÜRKİYE'DE KATILACAK
 
Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milliyet gazetesinden Fikret Bila'ya verdiği mülakatta öncelikle BM kararlarıyla, uluslararası toplumla birlikte hareket etmeyi planladıklarını, ancak böyle bir karar çıkmazsa, Türkiye'nin Suriye'ye karşı diğer seçenekleri değerlendiren koalisyon içinde yer alacağını söyledi.
Davutoğlu, "Eğer Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden böyle bir karar çıkmazsa, o zaman bugünlerde de tartışıldığı gibi diğer seçenekler gündeme gelir. Şimdiden 36-37 ülke bu seçenekleri tartışıyor. Eğer bu süreç içinde Suriye’ye karşı bir koalisyon oluşursa, Türkiye de bu koalisyon içinde yer alır." diye konuştu.
 
Independent gazetesinde yer alan Oliver Wright imzalı haberde, İngiltere ve ABD'nin Suriye'ye iki hafta içinde askeri müdahale planladıkları iddia edildi.
Habere göre askeri saldırı seçeneği, İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron ile ABD Başkanı Obama arasında Cumartesi günü 40 dakika süren telefon görüşmesi sırasında, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ile de Pazar günü görüşüldü.
 
INDEPENTED;İKİ HAFTA İÇİNDE MÜDAHELE
 
Independent, İngiltere Başbakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberde, Batılı güçlerin BM desteğini almaya çalışacaklarını ancak bu gerçekleşmezse, Suriye'ye tek yanlı olarak da saldırı olasılığına hazırlandıklarını yazdı.
Washington, Cumartesi günü Akdeniz'deki donanma güçlerini yeniden konumlandırarak buradaki varlığını güçlendirdi.
Independent, herhangi bir müdahalenin "donanmadan düzenlenecek füze saldırısı şeklinde olmasının muhtemel olduğunu" yazdı.
 
MOSKOVA; "SAKİN OLUN"
 
Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, çeşitli ülkelerden dışişleri bakanlarına telefonla bilgi verdi.
Kerry, Suriye hükümetinin kendi vatandaşlarına karşı kimyasal silah kullandığı konusunda fazla şüpheleri bulunmadığını bildirdi.
Rusya'nın dışişleri bakanı Sergey Lavrov ise ABD'nin olası askeri müdahalesi konusunda Moskova'nın derin kaygı içinde olduğunu söyleyerek Kerry'e soğukkanlı olunması çağrısında bulundu.
Fars haber ajansına göre de İran Genelkurmay Başkan Yardımcısı Mesud Cezayiri, ABD'yi "kırmızı çizgiyi" geçmemesi konusunda uyardı ve bunun "ciddi sonuçları olacağını" söyledi.
ABD ve diğer ülkelerden savunma bakanları bugün Ürdün'de buluşarak Suriye krizini değerlendirecek.
 
ESAD; KUKLANIZ OLMAYACAĞIZ
 
Bu arada Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, ABD'nin herhangi bir askeri müdahalesinin "başarısızlıkla" sonuçlanacağını söyledi.
Rus İzvestiya gazetesine konuşan Esad, Batılı liderlerin Suriye'yi Batı'nın kuklası yapamayacaklarını dile getirdi.
ABD Başkanı Obama bundan bir yıl önce "Suriye hükümetinin kimyasal silah kullanması halinde, bir askeri müdahaleyi tetikleyecek kırmızı çizgiyi geçmiş olacağı" yorumunu yapmıştı.
Şam'da beş gün önce yaşanan saldırıda 300'ü aşkın kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Suriye hükümeti olaydan isyancıları sorumlu tutuyor.