15 Temmuz'da mı Dağıtıldı

15 Temmuz'da mı Dağıtıldı

CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, Ankara’da geçen yıl işlenen bir cinayette kullanılan silahın 15 Temmuz Darbe Girişimi sırasında Ankara Emniyeti’nde dağıtılan silahlardan olduğu yönündeki iddiayı meclis gündemine taşıdı

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunulan dilekçede Emir, geçen yıl işlenen cinayette kullanılan silahın darbe kalkışması sırasında Ankara Emniyeti tarafından dağıltıldığı iddiasını açıklığa kavuşturmak amacı ile, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını istedi

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın Süleyman SOYLU tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim.

 

Dr. Murat EMİR

                                                                                                        Ankara Milletvekili

 

           

Ankara’da geçen yıl işlenen bir cinayetle ilgili hazırlanan iddianamede, cinayeti işleyen sanık, kullandığı MP-5 marka silahı 15 Temmuz Darbe Girişimi sırasında Ankara Emniyet Müdürlüğü önünde dağıtılırken aldığını beyan etmiştir. Bu beyan üzerine 15 Temmuz Darbe Girişimi sırasında halka silah dağıtıldığı yönündeki iddialar tekrar gündeme gelirken, Ankara Valiliği, “Ankara Emniyet Müdürlüğü mensuplarına personelin kimliği kontrol edildikten sonra yazılı olarak zimmet kaydı tutulmaksızın silah-mühimmat dağıtımı yapılmıştır. Emniyet Müdürlüğünün deposunda bulunan silahlara ilave olarak Emniyet Genel Müdürlüğü’nden kamyon ile gönderilen silah ve mühimmatta aynı yöntemle dağıtılmıştır. Dağıtım işlemleri, uçak, helikopter ve zırhlı araçların silahlı saldırıları altında; elektrikleri kesilmiş, su boruları patladığı için su dolan alanlarda yapılmıştır. Bu durum, tutanaklarla tespit edilmiştir. 16 Temmuz 2016 günü 16.30 ve 17.00 saatleri arasında tanzim edilen tutanaklarda dağıtım işleminin Emniyet Teşkilatı mensuplarına kimlik kontrolü yapılarak yapıldığı özellikle belirtildiği görülmüştür” şeklinde açıklama yapmıştır. Darbenin akamete uğratılmasının ardından personele dağıtılan silahların toplandığının ve yapılan sayımda bir adet MP-5 silahın eksik olduğunun anlaşıldığı kaydedilen açıklamada, bu silahın darbe kalkışmasına karşı koyulmasında şehit olan Emniyet Amiri Cüneyt Bursa’nın şehit olduğu esnada yanında bulunduğunun tutanakla tespit edildiği belirtilmiştir. Şu ana kadar söz konusu silahın bulunamadığı ifade edilen açıklamada, cinayette kullanıldığı belirtilen silahın henüz bulunamadığından, şehit Emniyet Amiri Cüneyt Bursa’daki silahla aynı olup olmadığının tespitinin yapılamadığı bildirildi.

Bu bağlamda;

1-) 15 Temmuz Darbe Girişimi’ne karşı Emniyet personeline dağıtılan silahların, darbenin akamete uğratılmasının ardından sayım yapılarak toplandığı bilgisi dikkate alındığında, kaç adet silah ve mühimmat dağıtılmıştır?

2-) Emniyet personeline dağıtıldığı belirtilen mühimmattan, sayım yapılarak toplananlar göz önüne alındığında ne kadarının harcandığına ilişkin bir bilgi söz konusu mudur? Varsa dağıtılan mühimmat ne kadardır, sayımla geri toplanın mühimmat ne kadardır?

3-) Cinayeti işleyen sanık Mustafa Maraş isimli kişinin, herhangi bir Emniyet personeli ile akrabalığı söz konusu mudur? Mustafa Maraş’ın Emniyet teşkilatı içinde akrabalık ilişkisi olan bir kişi varsa, bu kişi kimdir, görevi nedir, 15 Temmuz Darbe Girişimi sırasında nerede görev yapmaktaydı?

İlgili Haberler