Referandum savaşları AKP'yi üç'e böldü

Referandum savaşları AKP'yi üç'e böldü

AKP'de referandum sonrası başlayan iç hesaplaşmada sertleşen kavgada taraflar 3 ayrı cephede kıyasıya mücadele başlattılar.

Referandumda şaibelere rağmen büyük oy kaybeden AKP de hesaplaşma çok sert olacağa benziyor. 

Erdoğan'a yakın medya ile AKP'nin kökden dinci tabanı arasında kıyasıya bir savaş başladı. çatışmanın tarafları ise çok parçalı durumda. İlk bakışta 3 cephede sürüyor gibi görünen çatlamanın tarafları şöyle tarif edilebilir.

ŞİMDİLİK 3 CEPHE VAR

Bir tarafta şimdilik çok sessiz görünen ve Davutoğlu ile özleştirilerek ucu Abdullah Gül'e dayandırılan Liberal kanat, bir tarafta tabanın hiç bir zaman gözden çıkarılamayan kökden dinci kanadı ve diğer taraftan Erdoğan'ın yakın çevresini oluşturan soylu takımı ve destekçisi medya gurubu olarak özetlenebilir. 

KAVGANIN TARAFLARI KİM ?

Kavganın temelinde ise Referandum sonuçları ile gelinen çok riskli noktada Erdoğan'a zarar veriliyor iddiaları ile partide geniş kapsamlı bir revizyona gidilmesi talebi var. İşte bu talebe dayalı olarak radikal açıklamalar yapan Erdoğan'ın öteden beri söyelemediklerini dillendiren Cem Küçük'ün yaptığı son açıklamalar kıyameti kopardı. Eğer kavgayı Erdoğan ayırmazsa bu iş çok büyüyeceğe benziyor. 50 ilde birden ayağa kalkan kökden dinci kanadın temsilcileri suç duyurusunda bulundu İşte son gelişmeler.

CEM KÜÇÜK'E SUÇ DUYURUSU HAMLESİ 

Küçük'ün Mavi Marmara'ya yönelik söylediği "AK Parti, radikal İslamcılarla ve Mavi Marmara'daki manyak tiplerle yollarını ayırmalı", ifadelerinin ardından suç duyurusunda bulunan İHH,  Küçük'ün, "Hakaret" ve "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçlarından cezalandırılmasını istedi.

TAM BİR GÖVDE GÖSTERİSİNE DÖNÜŞTÜ

50 ilde yüzden fazla kişi tarafından yapıldığı belirtilen suç duyurusunda, İHH Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Gülden Sönmez, Cem Küçük'ün 17 Nisan'da Mavi Marmara'yı organize edenlere, katılımcılarına ve o düşünceyi temsil eden kesimlere hakaret içeren beyanlarda bulunduğunu söyledi.

KÜÇÜK'ÜN ÖZRÜ PEK KABUL GÖRMEDİ

Sözlerinin tartışılmaya başlaması üzerine Küçük'ün samimi olmayan bir özür beyanında bulunduğunu ancak, bir sonraki gün çıktığı televizyon programında Mavi Marmara organizasyonuna ve İHH'ya yönelik tehditlerine devam ettiğini söyledi.

"Küçük, bu düşüncede olan insanlarla mahkemelerde tek tek karşılaşacak" diyen Sönmez, "Hatta hızını alamadı, tweet atanları tek tek listelediğini ve bunlarla ilgili hesap soracağını söyledi. 

TEK TEK HESAP SORULACAK

Biz çok zahmet vermeyeceğiz, zaten Cem Küçük, bu düşüncede olan insanlarla mahkemelerde tek tek karşılaşacak. Türkiye'de şuan da 50'den fazla ilde Mavi Marmara yolcuları ve gönül verenler adliyelerde suç duyurusunda bulunuyor" diye konuştu.

Sönmez ayrıca, Cem Küçük hakkında ayrı ayrı tazminat davası da açacaklarını söyledi. 

İŞİN ASLI ERDOĞAN'IN AÇIKLAMASINA DAYANIYOR


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz Haziran ayında yaptığı bir konuşmada, 10 kişinin hayatını kaybettiği saldırıda hedef alınan Mavi Marmara gemisini yola çıkaran İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı’na (İHH) seslendi: “Siz kalkıp da Türkiye’den böyle bir yardım götürmek için günün başbakanına mı sordunuz?” demişti. Erdoğan'ın İsrail ile yaptığı anlaşmanın ardından yaptığı bu açıklama büyük tepki almıştı.

10 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

10 kişinin hayatını kaybettiği saldırıda hedef alınan Mavi Marmara gemisi İHH öncülüğünde yürütülen bir kampanya sonucunda İsrail’e doru yola çıkmıştı.

İsrail’le varılan anlaşma uyarınca Türkiye Gazze Şeridi’ne uygulanan ablukanın kaldırılması koşulundan vazgeçtiği gibi Mavi Marmara baskınına katılan İsrail askerlerine yönelik dava açılamayacağına dair bir yasa da çıkarmayı da kabul etmişti.

ŞAŞKINIZ

İHH Başkanı Bülent Yıldırım, Türkiye ile İsrail arasında imzalanan anlaşmadan şaşkın olduğunu belirterek, “Bunu bir zafer olarak görmüyoruz. İsrail’in kazançlı çıktığını düşünüyoruz” demişti.

İlgili Haberler