ABD Meclisinden Erdoğan'ı çok kızdıracak karar

ABD Meclisinden Erdoğan'ı çok kızdıracak karar

Erdoğan'ın ABD ziyaretinde meydana gelen koruma protestocu kavgası krizi 2 ülke arasında giderek büyüyen krize dönüşüyor.

Erdoğan'ın son ABD ziyaretinde korumalarının protestoculara saldırması görüntüleri krizi giderek büyüyor. Olay diplomatik bir sorun olmanın dışında ABD Parlemontosu konumunda bulunan Temsilciler Meclisinde tasarı haline getirildi.

Erdoğan'ı çok kızdıracak bir başka gelişme ise mecliste kabul edilen tasarıya göre korumaların Amerikan Adaletinin önüne çıkarılması konusunda karar verildi. ABD'de yaşayanlar ise tasarıya göre sınırdışı edilecekler.

2 BÜYÜK PARTİ TARAFINDAN ORTAKLAŞA HAZIRLANDI

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Ed Royce, Cumhuriyetçi Parti Çoğunluk Lideri Kevin McCarthy ile Demokrat Partili Üye Whip Steny Hoyer tarafından hazırlanan tasarı Dış İlişkiler Komisyonu’nda görüşüldükten sonra onaylandı.

TÜRK HÜKUMETİNDEN HESAP SORULMALI

Oturumda konuşan kongre üyeleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve korumalarına yönelik sert eleştiriler yöneltti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Washington ziyareti sırasında, Washington Büyükelçiliği önünde yaşanan olayların hesabının Türk hükümetinden sorulması gerektiği savunan konuşmalarda, saldırıya karışan korumaların bir an önce adalet önüne çıkarılması, ABD’de bulunanların sınır dışı edilmeleri, dışarıda olanların da gelecekte ülkeye girişlerinin yasaklanması çağrısında bulunuldu.

TÜRKİYE'DE Kİ BASKI ORTAMI ABD'YE TAŞINMAK İSTENİYOR

ABD Kongresi’nde, elçilik önünde yaşanan kavga olayı nedeniyle Türkiye ve hükümete yönelik sert eleştiriler geldi. Demokrat Partili Gregory Meeks, ‘Türkiye’de bireysel özgürlüklere saldırılıyor. Şimdi de bu baskı ortamının, dünya demokrasisinin beşiği olan Washington’a taşınması düşünülüyor. Barışçıl protestocular, kabadayılar tarafından saldırıya uğradı. Ortaya çıkan görüntüler Erdoğan’ın olayları aracından izlediğini, müdahalede bulunmadan uzaklaştığını, böylelikle pasif onay verdiğini gösteriyor’ iddiasında bulundu.

BU ACIMASIZLIK KINANMALI

Cumhuriyetçi Partili Dana Rohrabacher ise, Erdoğan’ın korumalarının, düşüncelerini açıklayan ve uygulanan politikalara tepki gösteren insanlara saldırdıklarını savundu. Rohrabacher ‘Fikirlerini açıklayan insanlara saldırabileceklerini düşünüyorlarsa, bu kişiler ABD’ye sokulmamalı. Türkiye’nin eskiden görece kabul edilebilir düzeyde demokrasisi vardı" diye konuştu.

ERDOĞAN YÖNETİMİNİN YANITLARI KABUL EDİLEMEZ

ABD Temsilciler Meclisi Sözcüsü Paul Ryan da tasarının Dış İlişkiler Komitesi’nden geçmesinin ardından yaptığı yazılı açıklamada, ‘Türk güvenlik güçleri tarafından barışçıl protestoculara yönelik uygulanan şiddet ve saldırılar kabul edilemez, savunulamaz. Erdoğan yönetiminin verdiği yanıtlar da tamamen yetersiz. Türkiye önemli bir NATO müttefiki, ancak yöneticileri sivil haklarını kullanan insanlara yönelik acımasız davranışları kesinlikle kınamalı ve özür dilemelidir. Sorumluların hepsini adalete teslim etmeye kararlıyız’ dedi.

TÜRK DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI; TASARIYI TAIMIYORUZ

Dışişleri Bakanlığı'ndan ABD Temsilciler Meclisi'nin Erdoğan'ın korumalarını kınayan kanun tasarısının kabul edilmesinin ardından açıklama yaptı. Bakanlık kanun tasarısını kabul etmediklerini açıklayarak, "“Cumhurbaşkanımızın ziyareti sırasındaki olay, ABD makamlarının önlem almamalarından kaynaklandı. ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nin kabul ettiği tasarıyı reddediyoruz.” denildi.

İlgili Haberler