ABD Medyası Erdoğan'ın korumalarının peşini bırakmıyor

ABD Medyası Erdoğan'ın korumalarının peşini bırakmıyor

Erdoğan'ın son ABD gezisinde Büyükelçilik önünde protesto edenlere saldıran koruma ve destekçilerinin tek tek kimlikleri ve fotoğrafları ABD medyasında yer aldı.

New York Times, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Washington ziyareti sırasında yaşanan kavgaya karışan kişileri tek tek deşifre etti. Bunlar arasında korumalar, siviller ve Türk-Amerikan vatandaşları da bulunuyor. Cumhuriyet'in haberi'ne göre ABD Medyası kavgaya karışanları teker teker tespit ederek yayınladı.

ABD'DE YAŞAYANLAR SINIRDIŞI EDİLECEK

Bilindiği gibi ABD parlementosu sayılan Temsilciler meclisi olayı gündemine alarak olaya karışan herkesin yargılanması yönünde bir karar tasarısı onalmıştı. Tasarıya göre sürmekte olan yargının sonuçlarına göre olaya karışanlar hem yargılancak,hem de ABD'de yaşıyorlarsa sınır dışı edilecekler.

TEK TEK DEŞİFRE ETTİLER

New York Times'ta (NYT) Malachy Browne, Troy Griggs, Chris Cirillo ve Natalie Reneau imzasıyla yayınlanan haberde, kavga görüntüleri teker teker inceleniyor ve kavgaya karışan 24 kişi sınıflandırılarak deşifre ediliyor.

5 farklı kamera açısından kavganın görüntülerini izlediklerini belirten NYT muhabirleri, kavgaya karışan Erdoğan destekçilerini "Siyah Takım Elbiseli Adamlar (Korumalar)", "Haki Kıyafetli Adamlar", "Erdoğan'ın Sivil Destekçileri" ve "Erdoğan'ın Maiyeti" olarak sınıflandırıyor.

Korumaların en azından dördünün silah taşıdığını belirten NYT, bu gruptan iki adamın, kavganın esas kısmını başlattıklarının görüldüğünü ileri sürüyor. Haberde, bu kişilerden birinin kimlik kartında Cumhurbaşkanlığı forsu olduğu da gösteriliyor.

KİMLİKLERİNİ AÇIKLADILAR

1-265.jpg

Bu kişilerin kimliklerinin bilinmediğini kaydeden NYT, Anadolu Ajansı'nın haberine atıf yaparak, "Cumhurbaşkanlığı korumaları ve Türk polisi"nden olduklarını söylüyor.

NYT, "Haki Kıyafetli Adamlar"ın ise Türk askerlerinin yazın giydiği türden kıyafetler giydiklerini kaydediyor: haki pantolon, siyah tişört, yeşil ya da kahverengi gömlek.

2-222.jpg

"Erdoğan'ın Sivil Destekçileri" grubunda ise Türk koruma ekibiyle bağlantısı kurulmayan "Erdoğan destekçileri" yer alıyor. Ancak bunların kavgada merkezi bir yer oynadıklarını söyleyen NYT, iki kişinin de ismini veriyor: Alpkenan Dereci ve Sinan Narin.

MECLİS KARARINA GÖRE YARGILANACAKLAR

Haberde, Narin'in Virginia eyaletinde mülk sahibi olduğu belirtiliyor. Narin'in kendi iddiasına göre, kavga göstericilerin ona şişe atmaları ve tişörtünü çekmeleriyle başladı. Yerde yatan bir kadına vurduğu görülen Narin'in, bir röportajında, "Farkında değildim. Onun bir erkek olduğunu sanıyordum. Bir kadına asla vurmam" dediği aktarılıyor. Kendini savunduğunu iddia eden Narin, göstericilerin "terörist" olduğunu iddia ediyor.

Alptekin Dereci'nin ise Washington'a Kanada'nın Toronto kentinden kuzeni Ahmet C. Dereci ile birlikte geldiği belirtiliyor. Daily Caller'ın iddiasına göre, Dereci Kanada vatandaşı.

3-168.jpg

Üçüncü kişi ise, kendini Alpkenan Dereci'nin kuzeni olarak tanıtan Eyüp Yıldırım. Yıldırım bir polis memuruna "Ben bir Amerikan vatandaşıyım ve vergi ödüyorum" derken görülüyor. Yıldırım, yerde yatan Lucy Usoyan isimli kadına vururken görülüyor. Daily Caller'ın ulaştığı Usoyan, kendisine Yıldırım'ın fotoğrafı gösterince, saldırganı teşhis etti.

Yıldırım'ın New Jersey eyaletinde 3 şirketin sahibi olduğu görülüyor. Daily Caller'ın ulaştığı Yıldırım, kavga hakkında "neden bahsettiğinizi bilmiyorum" ifadelerini kullandı.

4-106.jpg

Yine Daily Caller'ın iddiasına göre, kavgaya karışanlardan birisi de Mustafa Tuncer isimli Türk-Amerikan vatandaşı bir patron. Mustafa Tuncer, Turkish American Steering Committee (TASC) isimli grubun yöneticisi. Tuncer'in daha önce MÜSİAD'ın ABD'deki kolunun yöneticiliğini yaptığı belirtiliyor.

TASC'nin, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın bir iç yazışmasında, Türk elçiliği önündeki olaya karıştığı belirtiliyor. Bu yazışmada ABD Dışişleri, kavgaya karışanların bazılarının "diplomatik dokunulmazlığa" sahip olduğunu yazıyor. 

 

İlgili Haberler