YEŞİLÇAM’IN RESSAMI TOPRAĞA VERİLDİ

YEŞİLÇAM’IN RESSAMI TOPRAĞA VERİLDİ

ressam 87 yaşındaki Mehmet Bal'ın cenazesi toprağa...

MERSİN'in Tarsus İlçesi'nde vefat eden, bir dönem Yeşilçam filmlerine hazırladığı afişlerle tanınan ressam 87 yaşındaki Mehmet Bal'ın cenazesi toprağa verildi.

Ressam Mehmet Bal, dün öğle saatlerinde kalp yetmezliği nedeni ile rahatsızlanınca Medical Park Tarsus Hastanesi'ne kaldırıldı. Ancak, burada yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Bal için bugün düzenlenen cenaze törenine Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, Milli Eğitim Müdürü Ahmet Sefa Demir, Jandarma Komutanı Binbaşı Bahadır Ersoy, Emniyet Müdürü Yaşar Aksoy, bazı sivil toplum örgütü temsilcileri siyasiler ve çok sayıda kişi katıldı. Cenaze töreni sırasında yakınları ve sevenleri gözyaşlarına boğulurken Bal, kılınan cenaze namazı ardından Tarsus Şehir Mezarlığı'nda toprağa verildi. Törende katılan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Bal'ın Tarsus için büyük bir değer olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Onun Tarsus ile ilgili verdiği mücadeleyi hiçbir şekilde ödeyemeyiz. Kendisi gençlik yollarından bu yana Tarsus'ta sanatın gelişmesi için her türlü gayretin içerisinde bulundu, daha sonra bir dönem Eskişehir'de, İstanbul'da çalışmalar yaptı. Sonunda Tarsus'a gelerek bizimle beraber birçok sanat etkinliğine imza attı. O, Tarsus için büyük bir kazanç."

YÜZLERCE FİLM AFİŞİ ÇİZDİ

Ressam Mehmet Bal, 1967 yılında İstanbul'a giderek Fitaş Filmin kendisine tanıdığı imkanlarla 17 yıl boyunca yerli film yapımcılarına yüzlerce afiş çizdi. Tercüman Gazetesi'nde çizgi romanlar çizen Bal'ın en önemli eserleri arasında, Tarık Buğra'nın 'Osmancık' adlı eserine yaptığı çizimler olarak biliniyor. 'Tecavüz' ve 'Şehzadenin Gözdesi' isimli çalışmaları ile de bilinen Bal, milli bayramlarında gazetelere yaptığı günün anlamını belirten kompozisyonlarla tüm Türk insanının gönlünde taht kurdu. Bal film afişleri yapma süreci sırasında 1981 yılında '100'ncü yıl Kutlama Koordinasyon Kurulu Başkanlığı'nın açtığı yarışmada, Atatürk'ün yaşamı ile ilgili 12 adet kompozisyon gönderdi. Seçici kurulun beğenisi üzerine yapıtları takvim olarak basıldı. Dönemin Eskişehir Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'in desteğiyle Mehmet Bal, üniversitede çalışmalar yaptı. 'Yakın Tarihimiz ve Atatürk' adlı eserin ikinci bölümü olan 'Bir Devletin Doğuşu', 'Yakın Tarihimiz ve Atatürk, 1876-1938' adı altında kitaba dönüştürüldü. Bal'ın hazırladığı 'Tarsus'un Kurtuluş Destanı'nı çizgi roman olarak Tarsus Belediyesi yayını olarak basıldı. Mehmet Bal'ın Tarsus Belediyesi'nin ilçeye getirip onararak müze haline getirdiği Nusret Mayın Gemisi ve Tarsus Çanakkale Müzesi'nde de tabloları sergileniyor.

 

Kaynak:Haber Kaynağı