TÜRK DOKTORA ABD'DEN ÖDÜL

TÜRK DOKTORA ABD'DEN ÖDÜL

Bursa'da doktorluk yapan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hüseyin Altuğ Çakmak, "aort kapağı kireçlenmesine bağlı darlık" konusunu ele aldığı çalışmasıyla ABD'de dünyanın en prestijli tıp kongrelerinden birinde ödüle layık görüldü.

Bursa Mustafakemalpaşa Devlet Hastanesi'nde görevli Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hüseyin Altuğ Çakmak'a, "aort kapağı kireçlenmesine bağlı darlık" konulu çalışmasından dolayı ABD'nin Chicago kentindeki bir tıp kongresinde ödül verildi.


YILIN EN İYİ İKİNCİ KARDİYOLOĞU SEÇİLMİŞTİ

Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğinden yapılan açıklamaya göre, geçen sene Türk Kardiyoloji Derneğince "Yılın en iyi ikinci genç kardiyoloğu" seçilen Çakmak, Chicago'da dünyanın kardiyoloji alanındaki en prestijli kongrelerinden "American College of Cardiology (ACC 2016)" etkinliğine katıldı. 

Çakmak, kalsifik aort darlığı olarak da adlandırılan "aort kapağı kireçlenmesine bağlı darlık" konulu çalışmasıyla organizasyon kapsamındaki Türkiye'den tüm bildiriler arasında birinci, Ortadoğu'dan bildiriler arasında da ikinci seçildi.

Ödülünü ACC Ortadoğu Sempozyum Kurucusu Prof. Dr. Douglas Zipes ve Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu'ndan alan Çakmak, çalışmasında vücutta yüksek basınçlı kanın sol kalpten pompalanması sonrası içerisinden geçtiği aort kapakta kireçlenmeye bağlı darlığı bulunan hastalarda yeni bir protein olan ve vasküler adezyon protein-1'in (VAP-1) hastalık varlığı ve şiddeti ile ilişkisini incelediğini ifade etti.

HASTALIK 3 GRUBA AYRILIYOR

 

Hastaların kapak kireçlenmesine bağlı darlık şiddetine göre üç grupta toplandığını aktaran Çakmak, şunları belirttti: 
"Çalışmamızın sonunda protein düzeyi kapak darlığı olanlarda artmış bulunurken hastalık şiddeti ile anlamlı doğru orantılı ilişki gösterildi. Ayrıca bunun bir öncü çalışma olup, hastalarımızın ölüm dahil kötü sonlanım noktalarını her yıl düzenli takip ederek bu proteinin kısa (3 yıllık) ve uzun dönem (5 yıllık) sonuçları öngördürme gücüne bakarak acaba klinik pratikte ucuz, kolayulaşabilen ve ölçülebilen bir biyobelirteç olarak kullanılabilirliğini çalışmanın devamında araştıracağız. Ön sonuçlarımız çok anlamlı çıktı. Bu yüzden de hem proteinimizin yeni olması hem de sonuçlarımızın anlamlı, ilişkili olmasına bağlı olarak bildirimiz en değerli bildiri ödülleri arasında yer aldı."

BİR İLÇE HASTANESİNDE ÖNEMLİ ARAŞTIRMA

Çalışmasını, İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile tamamlandığı bilgisini veren Çakmak, desteklerinden dolayı Sağlık Bakanlığı ile Türk Kardiyoloji Derneği yetkililerine teşekkür etti.

Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Rüstem Aşkın, Çakmak'ın başarısıyla gururlandıklarını vurguladı. Çakmak'ın öncü bir bildiriyle uluslararası alanda ödül almasının, her araştırma, çalışma ya da bilimsel etkinlik için olağanüstü imkanlar gerekmediğini gösterdiğini belirten Aşkın, "Arkadaşlarımız bir ilçe hastanesinde bile dünya çapında araştırmalara, çalışmalara imza atabiliyor. İnşallah ona yardımcı olacak, yolunu açacak her türlü etkinliğinde onun yanındayız, destekçisiyiz." değerlendirmesinde bulundu. 

Kaynak:Haber Kaynağı