TJOD: CANAN KARATAY MESLEKTEN UZAKLAŞTIRILDI

TJOD: CANAN KARATAY MESLEKTEN UZAKLAŞTIRILDI

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Dr. M. Canan Karatay'ın "Geçici Olarak Meslekten Alıkoyma Cezasıyla Cezalandırılmasına" ve "Ceza Süresinin 15 Gün Olarak Belirlenmesine" karar verdi.

Dr. M. Canan Efendigil Karatay'ın 'Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD), gebelikte uygulanmakta olan bir tetkik türü konusundaki görüşünü basın açıklamaları ile kamuoyuyla doğrudan paylaşarak, halk sağlığı konusunda kaotik bir ortam yaşanmasına yol açtığı' gerekçesiyle "Geçici Olarak Meslekten Alıkoyma Cezasıyla Cezalandırılmasına" ve "Ceza Süresinin 15 Gün Olarak Belirlenmesine" karar verildi.
 
Konuyla ilgili basın açıklaması yapan TJOD Vekili Av. Tahir Yahya İlhan; Karatay'ın 'meslekten men edilmedim' açıklamasıyla ilgili 'gerçek durumla bağdaşmadığı gibi, afallatıcıdır da...' ifadesini kullanarak şu açıklamayı yaptı;
 
"Bu karar taraflara tebliğ edilmiştir. Bu karara karşı, TJOD adına Türk Tabipler Birliği Yüksek Onur Kurulu nezdinde, cezanın aşağı hadden verilmiş olmasının isabetli olmadığı gerekçesiyle vekaleten itiraz edilmiştir. İtirazımız halen Türk Tabipler Birliği Yüksek Onur Kurulu gündemindedir." 
 
Canan Karatay, geçen hafta meslekten men edildiği iddialarını, "Kimse beni meslekten men edemez, men edilmedim" diyerek yalanlamış "Bunu kendi aralarında konuştular, bunu medyaya servis yapmışlar. Anti Karataycılar da bunu çok güzel kullandılar, hala da devam ediyorlar" açıklaması yapmıştı.
 
Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) adına Av. Tahir Yahya İlhan tarafından konuyla ilgili hazırlanan basın açıklaması şöyle;
 
Sayın Dr. M. Canan Efendigil Karatay’ın geçtiğimiz günlerde basın açıklamaları yaparak, hakkında Türk Tabipleri Birliği Disiplin Yönetmeliği gereğince herhangi bir disiplin cezası işlemi tesis edilmediği şeklinde beyanda bulunması üzerine, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi bakımından, Müvekkil müşteki Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derne ği (TJOD) adına basın açıklaması yapma gereği doğmuştur.
 
Müvekkil TJOD adına, gebelikte uygulanmakta olan bir tetkik türü konusundaki görüşünü basın açıklamaları ile kamuoyuyla doğrudan paylaşan ve TJOD’nin Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı üyelerini zor durumda bırakarak, halk sağlığı konusunda kaotik bir ortam yaşanmasına yol açan Sayın Dr. M. Canan Efendigil Karatay hakkında, İstanbul Tabip Odası’na 5 Ocak 2015 tarihinde şikayette bulunulmuştur.
 
Başvurumuz üzerine yürütülen soruşturma sonunda,  İstanbul Tabip Odası Onur Kurulu tarafından,  06.10.2015 tarihinde, Dr. M. Canan Efendigil Karatay’ın "Geçici Olarak Meslekten Alıkoyma Cezasıyla Cezalandırılmasına" ve "Ceza Süresinin 15 Gün Olarak Belirlenmesine" karar verilmiştir. Bu karar taraflara tebliğ edilmiştir. Bu karara karşı, TJOD adına Türk Tabipler Birliği Yüksek Onur Kurulu nezdinde, cezanın aşağı hadden verilmiş olmasının isabetli olmadığı gerekçesiyle vekaleten itiraz edilmiştir. İtirazımız halen Türk Tabipler Birliği Yüksek Onur Kurulu gündemindedir.
 
Sayın Dr. M. Canan Efendigil Karatay,  6 Ocak 2016 tarihinde yaptığı basın açıklamasıyla meslekten men edildiği iddialarının gerçek olmadığını beyan ederek, "Kimse beni meslekten men edemez ve men edilmedim.” şeklinde açıklamada bulunmuştur. Bu açıklaması gerçek durumla bağdaşmadığı gibi, afallatıcıdır da.  Zira, İstanbul Tabip Odası Başkanlığı anılan kararı kendisine tebliğ ettiği gibi, yetkili organları da kararın açıklandığı tarihte konu hakkında basına açıklamada bulunmuştur.
 
Sayın Dr. M. Canan Efendigil Karatay’ın, kamuoyunun meseleyi farklı şekilde algılamasına yol açacak şekilde basın açıklamalarında bulunması nedeniyle, herhangi bir yanlış anlamaya meydan verilmemesi bakımından, gelişmelerin kamuoyuyla paylaşılması ve aydınlığa kavuşturulması zorunluluğu doğmuştur.  Şikayet, sadece ilgilinin bir tıbbi tetkik hakkındaki farklı görüşünden kaynaklanmamaktadır. Karardan da anlaşılacağı üzere konu, hekimlerin mesleki çalışmalarını yürütürken ve halkı bilgilendirirken uymaları gereken mesleki ve etik kural ve ilkelerle ilgili olup, hayati derecede önem arz etmektedir. Konu kamu sağlığını doğrudan ilgilendirdiğinden, kararda yer alan açıklamalar dışında hiçbir ek yorumda bulunmadan, takdiri Hekimler, Sağlık alanı ilgilileri ve vatandaşlarımıza ait olmak üzere,  İstanbul Tabip Odası Başkanlığı’nca müvekkil derneğe tebliğ edilen kararı kamuoyuyla paylaşma gereği doğmuştur.
 
Saygıyla bilginize arz olunur. 12.01.2016
                                                                                                         
TJOD Vekili Av. Tahir Yahya İlhan

Kaynak:Haber Kaynağı