STRES VE KAS YORGUNLUĞUNA KARŞI KESTANE

STRES VE KAS YORGUNLUĞUNA KARŞI KESTANE

Kestanenin insan sağlığı için birçok faydası olduğunu anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Esra Kula, strese ve kas yorgunluğuna karşı kestane tüketilmesini önerdi.

Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez yemişlerinden biri hiç kuşkusuz kestane. Kestane genelde haşlanarak ya da mangalda ya da soba üzerinde pişirilerek tüketiliyor. Kestanenin lezzetli olduğu kadar potasyum, magnezyum gibi önemli minerallerle birlikte vitamin içeriği de zengin olduğu ve sağlığa birçok faydası olduğu belirtildi.

KESTANENİN FAYDALARI NELERDİR?

* Yeşil salataların içine 100 gram haşlanmış kestane ilave edin. Yeşilliklerden gelen C vitamini kestaneden gelen potasyum ve nişasta ile birleşerek, stresin vücutta neden olduğu zararlı etkileri gideriyor ve zindelik veriyor.

* 100 gramında 1 orta boy Anamur muzundan daha fazla potasyum içeriyor.

* Kestanenin içeriğinde bulunan potasyum tansiyon üzerinde de düşürücü etki sağlıyor ve kas yorgunluğunu gideriyor.

* 1 fincan hatmi çiçeği ile birlikte 1 avuç kestane yiyerek tansiyonunuzu düşürmeye yardımcı olabilirsiniz.

* Hatmi çiçeğinin idrar söktürücü özelliği bulunuyor ve kestane de potasyum içeriği sayesinde tansiyon düşürmeye veya dengelemeye yardımcı olabiliyor.

* Kestane sağlıklı içeriği ile tercih edebileceğiniz atıştırmalıklar arasında yer alıyor.

* Yağlı, şekerli, unlu atıştırmalıklar yerine 3 -4 orta boy kestane yanında 1 fincan elma tarçın çayı ile tok tutan düşük kalorili ve lifli bir ara öğün tercih edebilirsiniz.

* Özellikle fazla enerji harcayanlar ya da spor yapanlar için kestane önerilen yiyecekler arasında yer alıyor.

* Kestanenin çok düşük yağ içeriğine rağmen nişasta içeriği yüksek.

* Spor sonrası 1 bardak süt veya yoğurtla beraber yiyeceğiniz 100 gram kestane kas yorgunluğunuzu alıyor ve enerji veriyor.

ÇOCUKLARA ENERJİ VERİYOR

Beslenme ve Diyet Uzmanı Esra Kula, kestanenin çocuklara enerji verdiğini anlatarak, "Çocuklarınıza sağlıklı bir öğün alternatifi sunmak istiyorsanız kestane tercih edebileceğiniz alternatifler arasında yer alıyor. Kahvaltıda ya da ara öğünlerde balla kestane, süt ve balı karıştırarak hem lezzetli hem de sağlıklı bir menü hazırlayabilirsiniz. Bu yiyecek çocuğunuza enerji, vitamin ve mineral sağlıyor. Kestane, liften zengin yapısı sayesinde ishal ve kabızlık gibi bağırsak düzensizliklerini önlüyor ve bağışıklığın kuvvetlenmesini destekliyor. Günde 1 bardak kefirle birlikte yiyeceğiniz 1 avuç kestane bağırsak florasının düzenlenmesine yardımcı oluyor." dedi.

DİYABET VE BÖBREK HASTALARI DİKKAT!

"Kestane enerji değeri oldukça yüksek yiyeceklerden biri" diyen Esra Kula, şu uyarıda bulundu: "Öyle ki 100 gramı yaklaşık 3 dilim ekmeğe eş değer. Dolayısıyla kilo fazlalığı olanların ve diyabet hastalarının kestane tüketirken dikkatli olmaları gerekiyor. Ayrıca yüksek potasyum içeriği nedeniyle böbrek hastaları kestane tüketmemeli."

(CİHAN)

Kaynak:Haber Kaynağı