SANAT MECLİSİNDEN FLAŞ "OHAL" AÇIKLAMASI

SANAT MECLİSİNDEN FLAŞ "OHAL" AÇIKLAMASI

Sanat Meclisi adına söz alan Grup Yorum üyesi İnan Altın, sanat eserleri ve sanatçılar üzerinde yoğun baskılar olduğunu söyleyerek Olağanüstü hal uygulamasıyla bu baskıların çok daha şiddetlendiğini ifade etti.

 

Sanat Meclisi, “Olağanüstü Hal uygulaması bir an önce bitsin, halkın ve sanatın üzerindeki baskılar son bulsun” dedi

7 AYLIK HAK İHLALLERİ RAPORU

Sanat Meclisi, Taksim’de bulunan Aynalı Geçit Etkinlik Salonu’nda bir basın açıklaması gerçekleştirdi.  Sanat Meclisi yapılan toplantıda 7 Aylık Hak İhlalleri Raporunu açıkladı.OHAL uygulamasının kaldırılmasını isteyen sanatçılar tüm ülke halkı üzerindeki ve sanat üzerindeki baskıların son bulmasını talep ettiklerini dile getirdi. Sanat Meclisi adına söz alan  Grup Yorum üyesi İnan Altın, sanat eserleri ve sanatçılar üzerinde yoğun baskılar olduğunu söyleyerek Olağanüstü hal uygulamasıyla bu baskıların çok daha şiddetlendiğini ifade etti.

Altın, tiyatrocuların işten çıkarıldığını, konserlerin yasaklandığını, heykellere saldırıldığını, muhalif olan herkesin bu fırsatla sindirilmeye ve tasfiye edilmeye çalışıldığını söyleyerek, Grup Yorum’un da son 1 yıldır nerdeyse tüm konserlerinin yasaklandığını, katıldığı etkinliklerin engellenmeye çalışıldığını belirtti. 

DAHA FAZLA ÜRETELİM

Sanat Meclisi adına yapılan basın açıklaması metnini tiyatrocu Mehmet Esatoğlu okudu. Esatoğlu, tüm sanatçıları Olağanüstü hal koşullarında daha fazla üretmeye, etkinliklerini iptal etmeden daha fazla halkla buluşmaya davet etti. Esatoğlu açıklamasında “Tüm kötü koşullarda sanatın değişik alanlarında üretmeye ve paylaşmaya çalışıyoruz” dedi.

Esatoğlu ayrıca ülkeyi yönetenlerin adeta “susun” , “ağzınızı dahi açmayın!”, “sosyal medyada sakın yazmayın” dediğini anımsatarak “Yaşanan gerçekleri anlatmaya kalkınca başınıza gelmeyen kalmıyor.” Şeklinde konuştu

“ELLERİMİZ VAR BİRBİRİMİZE VERECEK”

Esatoğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:  “15 Temmuz sonrası ilan edilen olağanüstü hal sanat alanımızı büyük bir sıkıntı içine itmiştir. Olağanüstü hal gerekçe gösterilerek sanatsal her türlü etkinliğe yasak konulmaktadır. Biz Sanat Meclisi olarak var olduğumuz  Haziran 2013 den beri diyoruz ki birlikte hareket etmez ve karşı koymazsak “ekmeğimiz tehlikededir”, “sanat üretme özgürlüğümüz tehlikededir”. “Varlığımız tehlikededir”. Önerimiz koşullar ne olursa olsun sanat üretimini sürdürmektir. İzleyici bizden oyun bekler, şarkı bekler, dans bekler. Dizeler bekler. 

Önümüzde ise engeller, engellemeler var. “Ben kendimi işimi yaparım sanatıma bakarım” diyenin bile durumu çıkmazda. Çünkü sanatın dört bir yanı kuşatılmış durumda. Tepeden bir ses emir yağdırıyor. 

Sanat ürettiğimiz kadar sanat alanının sağlıklı koşullarını yaratmak için de çaba harcamak gerekiyor. Yeni bir dönemin eşiğinde Sanat Meclisi olarak sizlere çağrı yapıyoruz. Elele vererek, sanat alanımızı savunarak yürüme günlerindeyiz. Ellerimiz var birbirimize verecek! “

Basın açıklaması metninin okunmasının ardından söz alan tiyatrocu Muzaffer Gezer, Sanat Meclisi olarak 15-16 Ekim’de Okmeydanı Sibel Yalçın Parkı’nda 3. Sanat Festivali düzenleyeceklerini söyledi. Tüm sanat dallarının buluşacağı festivale katılımın ücretsiz olacağını belirten Gezer, herkesi festivale katılmaya davet etti.

MECLİS ADINA KATILAN SANATÇILAR

SANAT MECLİSİ adına Grup Yorum, Mehmet Esatoğlu, Defne Halman, Hale Üstün, Muzaffer Gezer, Barış Güney,Yazarımız İbrahim Karamehmet, Fatih Gezer, İdil Halk Tiyatrosu, FOSEM, Kemal Oruç, Ayla Yılmaz ve Doğan Çelik ‘in  katıldığı basın toplantısında sanatçılar; tüm ülke halkı üzerindeki ve sanat üzerindeki baskıların son bulmasını istedi. 

Konuşmaların ardından sanatçılar, Çav Bella şarkısını hep birlikte okuyarak açıklamayı bitirdi

Kaynak:Haber Kaynağı