Sabahları yorgun uyanıyorsanız

Sabahları yorgun uyanıyorsanız

Prof. Dr. Anadolu, "Kaliteli uyku, yaşam standartlarını yükseltirken kalitesiz bir uyku ise kişiyi depresyona sürükleyebilir, bu nedenle kaliteli uyku için gerekenleri mutlaka yapılmalı" dedi

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Yücel Anadolu, kaliteli uykunun yaşam standardını yükselttiğini, olay ve konulara daha rahat odaklanmayı sağladığını, kalitesiz uykunun ise kişiyi depresyona sürükleyebildiğini bildirdi.

Prof. Dr. Anadolu, Dünya Uyku Tıbbı Derneği tarafından her yıl mart ayının üçüncü cuması kutlanan ve sağlıklı uyku konusunda farkındalık oluşturmayı hedefleyen "Dünya Uyku Günü" dolayısıyla AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Uyku apnesi veya diğer olumsuz durumlara bağlı kalitesiz uykunun, sıklıkla sabah yorgun uyanmak, keyifsizlik ve sinirlilik hali, dikkat dağınıklığı gibi sorunlara yol açtığına dikkati çeken Anadolu, "Kaliteli uyku, kişinin yaşam standartlarını yükseltirken gün boyu kendini dinç hissedebilmesini, olay ve konulara daha rahat odaklanabilmesini sağlarken kalitesiz bir uyku ise kişiyi depresyona sürükleyebilir, trafik ve iş kazalarına neden olabilir" diye konuştu.

Kaliteli bir uyku için sırt üstü yatılmaması gerektiğine işaret eden Anadolu, sırt üstü yatış pozisyonunda hava yolu daralmasıyla solunum probleminin daha fazla ortaya çıktığını, yüzükoyun ya da yan dönerek yatıldığında ise kesintisiz uykunun mümkün olduğunu söyledi.

Anadolu, "İyi uyku için yastık sert ve yüksek olmalı. Mümkünse kuş tüyü olmamalı. Çok yumuşak yastıklarda boyun pozisyonu bozuluyor" dedi.

aa

türktime

İlgili Haberler