PAMUKKALE'DE DEMİR ÇAĞINDAN KALMA OCAKLAR BULUNDU

PAMUKKALE'DE DEMİR ÇAĞINDAN KALMA OCAKLAR BULUNDU

DENİZLİ'nin dünyaca ünlü travertenlerinin yer aldığı Pamukkale'nin Kuzey Kapısı girişinde, bir süre önce başlayan ziyaretçi karşılama...

DENİZLİ'nin dünyaca ünlü travertenlerinin yer aldığı Pamukkale'nin Kuzey Kapısı girişinde, bir süre önce başlayan ziyaretçi karşılama merkezi inşaatında M.Ö. 7'nci yüzyıla ait 11 ocak ile çömlekler bulundu. Denizli Müze Müdürü Hasan Hüseyin Baysal, ocakların ve çömleklerin demir çağına ait olduğunu söyledi.

Denizli Valisi Şükrü Kocatepe, inşaat alanına giderek çalışmalarla ve inşaat alanında bulunan tarihi kalıntılarla ilgili bilgi aldı. Denizli Müze Müdürü Hasan Hüseyin Baysal, Pamukkale Kuzey Kapı girişinde bir süre önce başlayan ziyaretçi karşılama merkezi inşaatında, 1 metre derinlikte demir çağına ait kalıntılar çıktığını söyledi. Baysal, "Alanın çevresi basit taş sırası ile çevrelenmiş. Taşların ve çıkan kapların yanık olması sebebiyle ilk bakışta bir ocak izlenimi ortaya çıkıyor. Alanda yapılan temizlik sırasında çömlek formlu pişmiş toprak bir kabın taşın altında olduğunu tespit ettik. Alanın inşaat sahası olması sebebiyle kültür varlığının zarar görmemesi amacıyla pişmiş toprak çömleğin etrafı açılarak çıkarıldı. Üzerindeki taşın baskısıyla kırılmış olan çömleğin içinden de iki adet pişmiş toprak kap çıkarıldı. Alanda, demir çağı mimarisini yansıtan duvar kalıntılarına ve mekan içinde sıkıştırılmış toprak taban üzerinde, taş ve tuğla ile oluşturulmuş 11 ocak yapısı tespit ettik. Günlük kullanıma yönelik olduğu anlaşılan çömlekler içerisinde ise, kemik parçalarına da rastlanıldı. Tek bir ocak içerisinden iki bronz obje bulundu" dedi.

"KÜLT ALANINI ÇAĞRIŞTIRIYOR"

Baysal, ocakların sığ ve birbirine yakın olması adak ya da sunuya yönelik bir kült alanını çağrıştırdığına dikkati çekip, "Duvarın yıkıntı temizliği sırasında taşların kaldırılması sonucu dört tarafı taşlarla çevrilerek özel bir mekan oluşturulan alanda pişmiş toprak çömlek bulundu. Çömlek tama yakın olup, az miktarda kırık ve eksiklikler mevcut. Kazı çalışmaları doğu batı yönünde devam etmekte olup, çalışmalar sırasında halen mekanların devamlılığı görülmektedir. Genel olarak pişmiş toprak kaplara ve ortaya çıkan seramik parçalarına bakıldığında M.Ö. 7-8'inci yüzyılı tarihlenmektedir. Gerek mimari kalıntılar gerekse ortaya çıkan kültür varlıkları, Hierapolis Antik Kenti'nin bugüne kadar ortaya çıkmamış bir dönemini yansıtması bakımından büyük önem arz ediyor" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı