NYSA ANTİK KENTİ GÜN IŞIĞINA ÇIKIYOR

NYSA ANTİK KENTİ GÜN IŞIĞINA ÇIKIYOR

İşte karşınızda Nysa Antik Kenti.

AYDIN'ın Sultanhisar ilçesine bağlı Nysa Antik Kenti, Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı'nın desteğiyle gün ışığına çıkıyor. Yaşar Holding Yönetim Kurulu Üyeleri çalışmaları yerinde izleyerek son durum hakkında bilgi aldı.

Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı, 16 yıl önce Nysa Arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmalarına sponsor olmuştu. 1998 yılından bu yana Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı Bilimsel Danışmanlığı'nda yürütülen Aydın Sultanhisar'daki Nysa Arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Son durumu öğrenmek ve yerinde bilgi almak isteyen Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı, antik kenti dolaştı. M.Ö. 3. yüzyılda kurulan Nysa Antik Kenti kazı alanında bilgi veren Nysa kazıları bilimsel danışmanı Yrd. Doç Dr. Serdar Hakan Öztaner, kazı çalışmalarına 1907 yılında Alman Walther Von Diest tarafından başlanan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle, günümüze kadar birçok yerli ve yabancı bilim adamı ve öğrencinin kazı çalışmalarında yer aldığı belirtti.

Nysa antik kentinin önemine değinen Öztaner, "Menderes Nysa'sı olarak da adlandırılan kent, özellikle Roma Dönemi'nde eğitim ve kültür açısından oldukça ilerlemiştir. Kentte eğitim amaçlı kullanılan yapılardan biri, genç erkeklerin eğitildiği Gymnasium, diğeri ise Efes Celcius Kütüphanesi'nden sonra, Anadolu'nun en iyi korunmuş örneklerinden biri olan kütüphanedir. Bu yapıların yanı sıra Agora, Kütüphane, Tiyatro, Stadion ve Çarşı Bazilikası da, Nysa kentinin gelişmiş kültürünün göstergesi olan yapılardır" dedi. Konuşmalar sonrası keman dinletisinin yanı sıra efelerin gösterisi yapıldı.

 

NYSA ANTİK KENTİ GÜN IŞIĞINA ÇIKIYOR

NYSA ANTİK KENTİ GÜN IŞIĞINA ÇIKIYOR

NYSA ANTİK KENTİ GÜN IŞIĞINA ÇIKIYOR

Kaynak:Haber Kaynağı