'Kim Milyoner Olmak İster?' yarışmasının gizemli editörü ortaya çıktı

'Kim Milyoner Olmak İster?' yarışmasının gizemli editörü ortaya çıktı

'Kim Milyoner Olmak İster?' yarışması bu sezon en fazla Türkçe ve dilbilgisi sorularıyla adından çokça söz ettirdi.. Şimdiye kadar soruları kimin hazırladığı da sır gibi saklanıyordu.. O isim ortaya çıktı.

A+A-

'Kim Milyoner Olmak İster?' yarışması bu sezon en fazla Türkçe ve dilbilgisi sorularıyla adından çokça söz ettirdi.. Şimdiye kadar soruları kimin hazırladığı da sır gibi saklanıyordu.. O isim ortaya çıktı.

Yarışmada bu sene çıkan ve çok konuşulan sorulardan bazıları şöyleydi;

 1-Türkçe’de kelimeler en fazla hangi harfle başlar?

 a- K harfi

 b-M harfi

 c-R harfi

 d- S harfi

 Cevap: a

 *********

 2- Leonardo da Vinci, Mona Lisa”yı hangisinin üzerine resmetmiştir?

 a- Papirüs

 b- Ahşap

 c- Bez

 d- Alçı

 Cevap: b

 ********

 3- Romalı bir düşünür ve söylevci olan Cicero adının kök anlamı nedir?

 a- Nohut

 b- Erik

 c- Pirinç

 d- Armut

 Cevap: a

 ********

 4- Şairlerin, yazarların, bestecilerin eserlerinden alınmış, seçme parçalardan oluşan eser, anlamına gelen “antoloji”nin diğer adı nedir?

 a-Abıhayat

 b-Çeşmibülbül

 c-Güldeste

 d-Lalelzar

 Cevap: c

 ********

 5- Eskiden kullanıan bir kelime olan “mahviyet” ne anlama gelmektedir?

 a-Çok üzülmek

 b-Yok olmak

 c-Alçak gönüllülük

 d-Dikkat çekicilik

 Cevap: c

 *********

 6-Fransızcadan dilimize geçmiş olan “arena” kelimesinin kökeninin anlamı hangisidir?

 a- Ateş

 b- Kum

 c- Tekerlek

 d-Çukur

 Cevap: b

 **********

 7-Türkçeye Arapçadan geçen “muhteşem” kelimesinin kökeninin anlamı hangisidir?

 a-Askerler

 b- Hizmetçiler

 c- Köylüler

 d- Efendiler

 Cevap: b

 **********

 8- 1926’dan önce kullanılan ve “Alaturka” da denilen saat sistemine göre bir günün bitip diğerinin başladığını haber veren ezan hangisi olur?

 a-Sabah ezanı

 b- Öğle ezanı

 c- Akşam ezanı

 d- Yatsı ezanı

 Cevap: c

 *********

Musahhih Kemal Kırar’ın “Ne Ülen Bu?!” ve ” Bildiğimiz Gibi Değil” başlıklı iki kitabı var… Gazeteport internet sitesinde "Bilinmeyen Gerçekler" bölümünü hazırlayan Kemal Kırar 200’ün üzerinde Türkçe sözlüğe sahip. “Kim Milyoner Olmak İster?”in arşiv zenginliğinin kaynağı da buradan geliyor.. Türkçe ve dilbilgisinin kullanımında son derece hassas olan Kemal Kırar’dan sonra yarışmada düzeltme işaretleri (şapkalar) kullanılmaya başlandı.

TRT'nin ünlü sunucusu hayatını kaybetti

TRT'nin ünlü sunucusu hayatını kaybetti

TRT'nin uzun yıllar program yapımcılığı ve sunuculuğunu yapan ünlü spiker Derya Kaya evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayata veda etti.

ABD'de kilisede 27 kişiyi öldüren saldırganın kimliği netleşti

ABD'de kilisede 27 kişiyi öldüren saldırganın kimliği netleşti

ABD'nin Texas eyaletinde, pazar ayini sırasında kiliseye tam teçhizatlı saldırı düzenleyip 27 kişiyi öldüren saldırganın, ABD vatandaşı 26 yaşındaki Devin Patrick Kelley olduğu ortaya çıktı

İlgili Haberler