Kadınların Erkeklerden Daha Uzun Yaşamasının Nedeni

Kadınların Erkeklerden Daha Uzun Yaşamasının Nedeni

Kadınların neden erkeklerden daha uzun yaşadığını herkes merak etmiştir. Yazıda bunun cevabını bulacaksınız.

Endüstrileşmiş ülkelerde kadınlar erkeklerden 5 ila 10 yıl arası daha uzun yaşıyor. Time dergisindeki bir makaleye göre, 100 yaş ve üstü insanların %85’i kadın! Araştırmacı Tom Perls bunu, kadınların kalp krizi ve felç gibi hastalıklara daha geç yakalanmasına bağlıyor. Bu hastalıklar erkeklerde daha erken yaşlarda başlıyor.

YAŞAM TARZI

Scientific American’a göre kadınların daha uzun yaşamasının nedenlerinden birisi, kadınların erkeklere göre daha sağlıklı alışkanlıkları olması olabilir. Alkol, sigara kullanımı, kötü beslenme ve egzersiz yapmama erken ölüm olasılığını arttırıyor. Bu kötü alışkanlıkların, kadınlar ve erkekler arasındaki farklılığın %60’ını açıkladığı düşünülüyor. Maryland Üniversitesi’nde sosyoloji profesörü Philip Cohen, sosyal faktörlerin de bu konuda büyük bir etkisi olduğunu söylüyor. Cohen, 2012’de yaptığı araştırmada 1901’de doğan Amerikalı erkeklerin %80’inden fazlasının 30 yaşına geldiğinde sigara içtiğini; bu jenerasyon kadınlarının ise sigara içme oranının hiçbir zaman %55’i aşmadığını göstermiştir. Dolayısıyla yaşam stili faktörü muhtemelen bu durumdaki en büyük rolü oynuyor ve erkekler hala kadınlardan daha fazla sigara içmeye devam ediyor.

HORMON FIRTINASI

Cohen’in savına karşı Perls’in de savları var. Perls erkeklerin, 10’lu yaşların sonunda ve 20’li yaşların başlarında yaşadığı hormon kabarmasını ifade eden “testosteron fırtınası” fenomeninin varlığına inanıyor. “Bu yaşlarda hormonların seviyesi son derece yüksek ve değişken olabilir; bu nedenle erkekler arasında epey tehlikeli davranışlara yol açabilir. Emniyet kemeri takmamak, çok fazla alkol almak, silahla saldırganlaşmak bunlara dahil… Bu davranışlar erkeklerde daha yüksek ölüm oranlarının ortaya çıkmasına öncülük ediyor.” diyor Perls. Fakat eski bir araştırma, pek çok insanın bu biyolojik cinsiyet farkı teorisine inanmadığını ortaya koyuyor. Bu çalışmadaki katılımcıların sadece yüzde 14 ila 16’sı bu durumu genetik cinsiyet farklılıklarına bağlıyor.

Peki bütün bunlardan çıkan sonuç nedir? Cevap basit! Kadınların kendi vücutlarının daha çok farkında olması ve bir bütün olarak sağlıklarıyla daha iyi ilgilenmeleri daha uzun yaşamalarını sağlıyor; ya da henüz bilinmeyen bazı gerçekler var. Her iki durumda da yaşı ve cinsiyeti ne olursa olsun herkesin sağlıklı beslenme ve egzersiz içeren sağlıklı bir yaşam biçimi sürdürmesi faydalı olacaktır.

 

DAHA FAZLASI İÇİN TIKLAYINIZ

İlgili Haberler