Gümüşhane’deki trafo çalışmasında yazıtlı lahit bulundu

Gümüşhane’deki trafo çalışmasında yazıtlı lahit bulundu

Satala Antik Kenti’nin de yer aldığı Gümüşhane’nin Sadak köyünde trafo yenileme çalışması sırasında milattan sonra 610 yılına tarihlenen 2 metrelik lahit kapağı bulundu.

Satala Antik Kenti’nin de yer aldığı Gümüşhane’nin Sadak köyünde trafo yenileme çalışması sırasında milattan sonra 610 yılına tarihlenen 2 metrelik lahit kapağı bulundu.

Satala Antik Kenti’nin de yer aldığı Gümüşhane’nin Sadak köyünde trafo yenileme çalışması sırasında milattan sonra 610 yılına tarihlenen 2 metrelik lahit kapağı bulundu. Lahit kapağındaki yazıt: “Burada kutsanmış Kandes yatıyor”

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesine bağlı Sadak Köyü’de yer alan ve Roma döneminde askeri karargah amacıyla kurulan Satala Antik Kenti’nde 1600 yıl yıllık lahit kapağı bulundu.

Lahit kapağı elektrik trafosu yenileme çalışması sırasında Sadak köyü sınırları içerisinde yerleşime açık alanda ortaya çıktı. Kazı çalışması yapan trafo ekipleri, lahit kapağına denk geldikten sonra, bölgeye Gümüşhane Müze Müdürlüğü ekipleri çağırıldı.

Lahit kapağındaki yazıt okundu
2 metre uzunluğundaki lahit kapağının üzerinde Grekçe yazılmış “Burada kutsanmış Kandes yatıyor” yazdığını belirlendi. Lahit kapağının baş kısımının yapılan kazıda zarar gördüğü belirlenirken, müze müdürlüğü ekipleri, durumu Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ve Kelkit Kaymakamlığı’na bildirdi.

Konuyla ilgili bilgiler veren Gümüşhane Müze Müdürü Gamze Demir, “Bulunan lahit kapağı 2 metre boyunda. Biz 2.5 metre boyunda bir lahit kapağı bekliyoruz. Kırılan kısmı yerin altında. Baş kısmında bir eksiklik söz konusu. Mezar da büyük bir ihtimalle taşın altında yatıyor. Lahit kapağı yerleşime açık yerde bulundu. 2-3 metre ilerisinde evler var. Bu kazı alanının da genişleyebileceğini gösteriyor.” dedi.

2 metre uzunluğundaki lahit kapağının üzerinde Grekçe “Burada kutsanmış Kandes yatıyor.” yazıyor.

 

Sadak Köyünün tamamı sit alanı
Lahit kapağının bulunduğu alanda kazı izni olmadığı için alanın üstünün kapatıldığını ve buluntunun köy muhtarına zimmetlendiğini kaydeden Demir, köyün tamamının 3. derece sit alanı olduğunu, burada kendilerinden izinsiz hiçbir altyapı çalışması yapılmaması gerektiğini vurguladı.

Alanda izinsiz çalışan ekiplerin lahit kapağına zarar verdiğini anlatan Demir, “Burası 1998’den beri sit alanı. İzinsiz, Müze Müdürlüğüne haber vermeden kazı yapmak suçtur. Bu konuyu Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ve Kelkit Kaymakamlığına bildirdik.” dedi.

Önemli bir yapı olmalı
Satala Antik Kenti’nde yürütülen çalışmalara başkanlık eden Bartın Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Şahin Yıldırım ise yaptığı açıklamada

“Lahit kapağının bulunduğu yerde de kazı çalışması yapılması gerekir. Eğer orası bir nekropol ise orada önemli bir yapının da olması gerekiyor. Daha alt bölümlerde ise daha eskilere ait kalıntılar olabilir.

Hazine arazisi olan her yerde kazı yapabiliyoruz. Gelecek yıl farklı 3-4 noktada kazı çalışması yapılacak. Bunlardan birisi de lahit kapağının yer aldığı bölge. Bir nekropol ise orada önemli bir yapının da olması gerekiyor. Daha alt bölümlerde ise daha eskilere ait kalıntılar olabilir. Bugün nasıl camilerin yanında mezarlıklar varsa lahit kapağının bulunduğu alanda da kilise olabilir. O nedenle bizim için önemli bir bulgu.”

 

 

İlgili Haberler