DOST KİTABEVİ DE BUNU YAPARSA

DOST KİTABEVİ DE BUNU YAPARSA

Bu düşmana yapılmaz

Dost dediğimizde güvenebileceğimiz, sığınabileceğimiz kişi ve yerler gelir aklımıza. Hayvanlar, parklar, dükkanlar… Orada olmak, oraya gitmek, onlarla olmaktan hoşlandıklarımızdır dostlarımız.

İşte Ankaralılar, yıllardır dost bildikleri bir kitapçıya çok kızgınlar. ‘Dost’ Kitabevi’nin; önündeki mermerlerin bulunduğu alanı kimse giremeyecek şekilde metal çitlerle çevirmesi, sadece Ankaralı ‘Dostseverler’i değil, Ankara dışından gelen tüm kitapseverleri de kızdırmış durumda durumda.

Tepkilerini; ‘www.facebook.com/boykotediyoruzz’ adresinden yaptıkları bir açıklamayla kamuoyuna duyurmuşlar.

İşte o açıklama:

Dost Kitabevini Boykot Ediyoruz.

Oturduğumuz mermer duvarı geri istiyoruz. Kentimize, Karanfil sokağımıza sahip çıkıyoruz.

Yıllar boyunca Karanfil Sokak’ta eşimiz ile dostumuz ile sevgilimiz ile buluştuğumuz Dost KitaBevi namı-ı diğer “Büyük Dost” artık dostumuz değil… Yüksel Yaya bölgesinin referans noktalarından Karanfil sokaktaki Dost KitaBevi’nin önündeki mermerler artık tutsak edildi. Kimimizin gitar, çaldığı kimimizin sokaktan geçerken 5 dakika soluk almak için oturduğu bu mermer duvarın üzerine hayvanat bahçelerinde hayvanların tutsak edildiği çitlerden dikildi. Karanfil sokak, Konur sokak ve Yüksel caddesi ile Ankara’nın en güzide yaya bölgesidir. Kent sakinlerinin Ankara’da belki de kendilerini en rahat hissettiği alanlardan biri burasıdır. Öğrencisinden, memuruna, seyyar satıcısından işçisine Başkent’te Karanfil sokaktan geçen herkes en azından 5 dakikalığına oturmuştur bu mermerlerde. Bu mermerler kamusal alanın sakinlerinin karşılaşma alanı olurken her an yanı başınızdan bir gitar ya da santur sesi yankılanabilir. Kimi geç gelen sevgilisini beklemek için otururdu kimi çalan müziği dinlemek, kimi ise yoldan aldığı simidi keyif ile yemek için. Bu yüzden Dost kitapevi evimiz gibi hissetiğimiz sokağın koruyucusu gibi gözükürdü, bazen oradan aldığımız kitabın ilk paragrafını bu mermerlerde okurduk. Artık maalesef o dinlenme yerimiz bizden çalındı. Sokağın bu bölgesi tam anlamıyla çölleştirildi, o iğrenç demirler de bu çölün dikenleri haline getirildi. Yıllardır sahip çıktığımız sokaklar eski sıcaklığını, kültürel yapısını kaybediyor. İnsanların ya tüketmeye ya da transit geçmeye zorlandığı bir alan haline getirildi bu sokak. Yanı başındaki Konur sokak da aynı saldırı altında. Kentimize sokağımıza sahip çıkamazsak, yaşamımıza da sahip çıkamayız. Çünkü mekanlarımız olmaz ise özgürlük taleplerimiz de boş bir cümleye dönüşür. Onları dile getirecek mekanlarımızı, kârdan gözü dönmüşlere bırakmayacağız. Bu çitler kaldırılana kadar Dost Kitabevini boykot edeceğiz. Bin bir rengin buluştuğu, sosyalleştiği bu alanı geri alana kadar, ne kitap, ne dergi, ne cd, ne dvd hiçbir şey almayacağız. Lütfen yolunuz düştüğünde Dost’taki yöneticilere bu talebinizi dillendirin. Dayanışma ile…

dost-2.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı