Doğru bilinen ''yanlış'' ilk yardım uygulamaları

Doğru bilinen ''yanlış'' ilk yardım uygulamaları

Herkes ilk yardım hakkında bir şeyler bildiğini iddia edebilir. Fakat bildikleriniz ne kadar doğru? İşte yanlış bilinen en yaygın 5 uygulama...

1- Ateşimiz çıktığında ter atmaya çalışmak…


Ateşlendiğimiz zamanlarda şöyle bir terleyim de hastalığımı atayım dediğimiz zamanlar olmuştur. Bu yanlış bilinen en yaygın ilk yardım yöntemlerinden birisidir. Hasta olduğumuzda vücudumuzun sıcaklığı yükselir ve bu yöntem bu durumu daha da artırır ve ısı vücuda zarar vermeye başlar. Ateşlendiğimiz zamanlarda ter atmaya çalışmak yerine soğuk ortamlarda durmayı tercih etmemiz gerekir.

2- Epilepsi nöbeti…


Epilepsi nöbeti geçiren kişiye hiçbir şekilde müdahale edilmemelidir. Hastanın ağzını açmak için dişlerinin arasına parmak, kaşık sokmaya çalışmak veya kasılmalara engel olmak için tutmak bastırmak ile hastaya en çok uygulanan yanlış müdahaledir. Yapmanız gereken tek şey başının altına yumuşak bir şeyle destek yapmak olacaktır.

3-Yanıklar


Cilt yanıklarına hemen krem sürmek iyi değildir. Cilt fazla ısıya maruz kalarak yanma olayı gerçekleştiği için krem ısıyı almak yerine hapsolmasına neden olur ve acınız geçmez. Bunun yerine, on beş dakika boyunca bu uygulamanız daha yararlı olacaktır. Uygulayacağınız kremi en az yirmi dakika sonra sürmeniz etkili olacaktır.

4- Boğulma tehlikeleri


Boğazına bir şey kaçan birinin hemen sırtına vururuz. Bu da en yaygın yanlış bilinen müdahalelerden biridir. Yapmanız gereken kişiyi öne eğmek ve nefes almasını sağlamak olacaktır. Bu tıkanıklığın hafiflemesine ve takılan cismin çıkmasına yardımcı olur.

5-Aşırı soğuk ve donmalarda


Çok soğuğa maruz kaldığımızda hemen sıcak suyla rahatlamak isteriz. Soğuktan sonra sıcak uygulandığında kılcal damarlarımız zarar görür. Buz kesen yerleriniz olduğu zamanlarda direkt ısıya maruz bırakmadan yavaş yavaş artırmanız daha sağlıklı olacaktır.

İlgili Haberler