DEMİR EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

DEMİR EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Demir eksikliği günümüzde çok yaşanan sorunlardan biridir. Çünkü demir eksikliği önemli bir kansızlık nedenidir. Fakat bununla da sınırlı kalmayıp beraberinde pek çok sorun getiriyor. Fakat hemen hemen birçok kişi demir eksikliği belirtilerinin ne olduğun

Demir eksikliği nedir ?

Demir eksikliği kansızlığın en çok görülen türüdür. Demir vücudumuz için önemli bir mineraldir, vücutta üretilmediği için besinler yoluyla yeterli miktarda alınması gereklidir. Vücutta yeterince demir olmadığında, vücut daha az kan hücresi ya da daha küçük kan hücresi üretir. Buna demir eksikliği adı verilir.

Demir eksikliği belirtileri

Vücudun demir mineraline olan ihtiyacının artması veya gıdalardan alınan demirin vücut tarafında iyi işlenememesine bağlı olarak görülen demir eksikliği aneminin (kırmızı kan hücresi sayısının normalden az olması) başlıca nedenidir.  Fakat bununla beraber pek çok belirtisi daha mevcuttur.

Halsizlik

Sebebi tam olarak bilinmeyen halsizlik, aşırı yorgunluk ve enerji kaybı demir eksikliğinin en çok görülen belirtileridir. Dokulara giden oksijen azaldıkça enerji üretimi de düşer. Bun bağlı olarak kişi kendiniz halsiz hisseder. Konsantrasyon eksikliği, sinirlilik hali halsizliğe eşlik eden diğer belirtilerdir.

Solgun cilt

Demir eksikliğine bağlı olarak düşen kırmızı kan hücresi sayısı cildin normalden soluk görünmesine yol açabilir. Dudaklar, ağız içi, dişetlerinin rengi soluklaşabilir, normalde olduğu gibi kırmızı görünmeyebilirler.

Nefes darlığı

Demir eksikliği yaşayan kişiler ne kadar nefes alırlarsa alsınlar vücuda giren hava miktarı yeterli olmaz ve daha fazla nefes almaya ihtiyaç duyarasınız. Ya da eskiden merdiven çıkmak gibi sizi çok fazla etkilemeyen fiziksel aktiviteler demir eksikliği sebebiyle nefesin daralmasına yol açar.

Çarpıntı

Sık sık olmasa bile aralıklarla yaşanan çarpıntılar demir eksiliğini işaret ediyor olabilir. Bunu sebebi ise kalbin dokuların artan oksijen ihtiyacını karşılayabilmek için normalden daha çok çalışmasıdır.

Saç dökülmesi

Demir eksikliği Demir anemisine dönüştüğünde saç dökülmesine yol açar. Bunun nedeni sistemde azalan oksijen miktarı nedeniyle vücut saç kökleri gibi hayati olmayan bölgelere gönderdiği oksijenden tasarruf etmeye ve bu oksijeni hayati görevleri bulunan organlara göndermeye başlar.

Konsantrasyon eksikliği

Demir minerali beyin hücreleri arasındaki iletişimin normal olarak devam etmesinde önemli rol oynar. Fakat demir minerali eksikliğinde konsantrasyon eksikliği ve hafızanın zayıflaması gibi belirtiler ortaya  çıkar. Kişide çevresine veya yaşanan olaylara karşı ilgi azalabilir. 

Kaynak:Haber Kaynağı