ÇİN TIBBINA GÖRE KIŞIN TÜKETİLMESİ GEREKEN BESİNLER

ÇİN TIBBINA GÖRE KIŞIN TÜKETİLMESİ GEREKEN BESİNLER

Koca bir yazı karpuz-peynir ve salatayla rahatlıkla geçirebilirken, kışın birden bire çöken çılgınca karbonhidrat tüketme isteği sizce nasıl ortaya çıkıyor?

Koca bir yazı karpuz-peynir ve salatayla rahatlıkla geçirebilirken, kışın birden bire çöken çılgınca karbonhidrat tüketme isteği sizce nasıl ortaya çıkıyor? Bilmelisiniz ki bu iki mevsim arasında taban tabana zıtlaşan yeme-içme eğilimlerinin gerçek sebebi, yazın bikini mevsimi olması değil; doğanın kendi içindeki kusursuz dengesi. Yani kış mevsiminde organlarımız ve hormonal sistemimiz, genelde karbonhidrat ve yağ içeren gıdalara, karşı konulmaz bir istek duyuyor. Bu eğilimleri azaltmak ve kış mevsiminde kilo kontrolünü kolaylaştırmak için yapmanız gerekense çok basit: geleneksel Çin tıbbına göre kışın tüketilmesi gereken besinler ve faydalarını dikkatle okumak!



1.Zencefil ve sarımsak
Zencefil ve sarımsağın faydaları Zencefil ve sarımsağın faydaları

Kışın soğuyan hava, kan dolaşımı ve genel yaşam döngümüzü sürdürebilmek için 2 kat fazla efor sarf eder. Çin kültüründe Qi adı verilen bu yaşam enerjisini arttırmak için, sarımsak ve zencefil gibi ısıtıcı besinler tüketmek son derece önemli.

Ayrıca birer antioksidan deposu olmalarıyla da Çin tıbbının en önemli bitkisel hammaddelerinden olan sarımsak ve zencefil tüketmek, kış mevsiminde yavaşlayan sindirim hızını da normal hızına çekmeye yardımcı olacaktır.

2.Goji berry
Kışın tüketilmesi gereken besinler ve goji berry Kışın tüketilmesi gereken besinler ve goji berry

Ülkemizde “kurt üzümü” adıyla da bilinen goji berry, Çin’de antik dönemlerde bile kullanılan, doğal bir hematoloji ilacı gibi. Kan hücrelerinin doğal dengesini korumaya yarayan goji berry, aynı zamanda kış mevsiminde artan böbrek ve üriner sistem rahatsızlıklarına karşı da etkili bir koruyucu.

3.Siyah mantar

Chinese Herbal Food Theraphy’e göre, korku ve endişe gibi duygularla ilişkilendirilen böbrek rahatsızlıklarını uzak tutmanın en iyi yollarından biri de siyah mantar tüketmek. Bu mucizevi besin aynı zamanda bağışıklık sistemi güçsüzlüğü ve dolaşım bozukluğu gibi sorunların giderilmesinde de kullanılıyor.

4.Kırmızı et ve kemik suyu

Sağlıklı yaşam trendlerinin başını veganlık çekse de, Çin tıbbı sağlıklı bir yaşam için bol bol kırmızı et ve hayvansal protein tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Yavaş pişirilmiş yağsız et tüketiminin yanı sıra, yine 6-8 saat kısık ateşte pişirerek elde edeceğiniz kemik suyu da kışın tüketilmesi gereken besinler arasında başı çekiyor.

5.Tatlı patates
Tatlı patatesin faydaları Tatlı patatesin faydaları

Hem lezzetli hem de faydalı bir sebze olan tatlı patates tüketmek kış boyunca iç organlarınıza yapacağınız bir yatırım gibi. Çin tıbbına göre, tatlı patates gibi kök sebzeler; iç organların etrafını çevreleyen zarın yapısını korumaya yardımcı bir rol oynuyor.