ANNE OLMAK İSTEYEN KADINLARA UYARILAR

ANNE OLMAK İSTEYEN KADINLARA UYARILAR

EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı öğretim üyesi ve Ege Üniversitesi Aile Planlaması - İnfertilite...

EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı öğretim üyesi ve Ege Üniversitesi Aile Planlaması - İnfertilite Araştırma ve Uygulama Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Erol Tavmergen, kadınların önemsiz olarak gördükleri bazı sorunların anne olma şansını düşürdüğünü söyledi, bazı uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Erol Tavmergen gebeliğe engel olan etkenlerin en başında yaşın geldiğini, kadının yaşının ilerlemesiyle çocuk sahibi olma şansının azaldığını söyledi. Kadınların önemsiz olarak gördükleri bazı sorunların anne olma şansını düşüreceğini hatırlatan Prof. Dr. Erol Tavmergen, "Yumurtlama işlevlerinin bozulmasına yol açan etkenlerden bazıları, beslenme düzensizlikleri, sigara kullanımı, geçirilmiş operasyonlar, doğumsal sorunlar ya da stres olabilir. Gebeliğin oluşmasını sağlayan bir diğer etkide FSH adı verilen, folikül uyarı hormonudur. Bu hormonun düzenli olarak salgılanması sayesinde yumurta büyür ve yeterli olgunluğa ulaştığında çatlar. Bu hormonun düzensiz çalışması sonucunda yumurtlama ile ilgili sorunlar söz konusu olarak gebeliğe engel teşkil edebilir. Yumurtlama ile ilgili sorunlar mutlaka tıbbi yardım ile tedavi edilmelidir" dedi.

TÜPLERİ TIKALI OLABİLİR

Kadınların tüplerinin tıkalı olmasının gebeliği engeleyen durumlardan biri olduğunu belirten Prof. Dr. Tavmergen, "Kadınlarda iki adet fallop tüpü bulunur. Gebeliğin oluşması için bu tüplerin açık olması gerekmektedir. Tek tüpün tıkalı olması neticesinde kadınlar doğal yollarla hamile kalabilir. Ancak iki tüpün tıkalı olduğu durumlarda sperm ve yumurta birleşemez. Bu gibi durumlarda tüp bebek yöntemi ile gebe kalmak mümkündür" dedi.

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların ve özellikle kadınlar için adet geciktiricilerin gebeliğe engel olabileceğini anlatan Prof. Dr. Tavmergen şu bilgileri verdi:

"Adet geciktirici hapların uzun süre kullanılması gebeliğin oluşmasını engelleyebilecek önemli bir etken olabilir. Öte yandan zührevi hastalıklar, enfeksiyonlar da yapışıklıklara ya da tüplerin tıkanmasına yol açabilmektedir. Karın boşluğu iltihabı da fallop tüplerinin tıkanıklığına sebep olarak gebeliğe engel olabilir. Spiral kullanımı bazı durumlarda gebeliğin oluşmasını olumsuz etkileyebilmektedir. Polikistik over sendromunun bulunması, birden fazla kürtaj yaptırmış olmak, antibiyotik ve ağrı kesici ilaçların bilinçsizce kullanılması, rahim ağzında mevcut olan yaralar ve şekil bozuklukları da engeller arasında sayılabilir."

Çikolata kistinin doğrudan kısırlık sebebi olmadığını belirten Prof. Dr. Tavmergen, ancak bu kadınların yüzde 40'ının kısırlık sorununa sahip olduklarını da dile getirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı