Türkiye Ata'sını böyle andı

Türkiye Ata'sını böyle andı

Aradan 79 yıl geçti. Acı ve özlem hiç bitmedi. Türkiye bu günü her geçen gün daha büyük bir özlemle ve hüzünle andı. Atatürk her 10 kasımda daha da fazla büyüdüd, dahada fazla ölümsüz oldu. İşte Türk Ulusunun Atası'nı anma törenlerinden görüntüler. 

Aradan 79 yıl geçti. Acı ve özlem hiç bitmedi. Türkiye bu günü her geçen gün daha büyük bir özlemle ve hüzünle andı. Atatürk her 10 kasımda daha da fazla büyüdüd, dahada fazla ölümsüz oldu. İşte Türk Ulusunun Atası'nı anma törenlerinden görüntüler. 

DEVLET SAYGI DURUŞUNDA

Anıtkabir’deki törene; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, bakanlar, başbakan yardımcıları ve devlet erkanı katıldı.
Saat 9'u beş gece hayat adeta durdu... Milyonlarca vatandaş Ata'sına saygısını böyle gösterdi.
Saat 9’u beş gece hayat adeta durdu… Milyonlarca vatandaş Ata’sına saygısını böyle gösterdi.

BEŞİKTAŞ'TA 1094 METRELİK DEV BAYRAKLA YÜRÜDÜLER

Beşiktaş'ta bin 94 metrelik dev Türk bayrağıyla binler Dolmabahçe'ye yürüdü.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 79’uncu yıl dönümünde Beşiktaş'ta bin 94 metrelik dev Türk bayrağının açıldığı yürüyüşle anıldı.
besiktas-yuruyus-ih
Beşiktaş Barbaros Bulvarında sabah saat 08.00’de toplanan ve aralarında Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile çok sayıda vatandaşın bulunduğu kortej, Dolmabahçe Sarayı’na doğru yürüyüşe geçti. Ata'ya saygı yürüyüşünde rekor büyüklükte bin 94 metre boyunda Türk bayrağı açıldı.

KADIKÖY’DE  SAYGI ZİNCİRİ”

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün yıldönümünde binlerce kişi, Fenerbahçe Orduevi ile Bostancı Sahili Yürüyüş Yolu arasında yaklaşık 6.5 kilometrelik “Ata’ya Saygı Zinciri ‘oluşturdu.
kadikoy-anma-toreni

Kadıköy Belediyesi Gönüllülerinin öncülüğünde düzenlenen “Ata’ya Saygı Zinciri”nde, binlerce insan el ele tutuşarak saat 09.05’te saygı duruşunda bulundu.
Saygı zinciri sonrasında tekneler de sahil boyunca kıyıya yanaşarak sirenleriyle destek verdi. Su jetleri geçiş yaparken, paramotorcular da havada bayrak açtılar.
kadikoy-anma-toreni-3
CHP İstanbul milletvekili Barış Yarkadaş, “Bugün Mustafa Kemal’e olan sevgimizi oluşturduğumuz insan zinciri ile bir kez daha gösteriyoruz. 
10 KİLOMETRE GİBİ GÖRÜNÜYOR

Aslında bu zincir 10 kilometreymiş gibi gözüküyor ama Türkiye’nin dört bir yanını çevreleyen zincirin bir halkası. Mustafa Kemal Atatürk’ü büyük bir yas ilanı anıyoruz ama bir yandan da onun bize bıraktığı mirası ve ilkeleri yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak için mücadele ediyoruz” diye konuştu.

ÇOCUK, genç, yaşlı binlerce kişi sabahın erken saatlerinden itibaren Dolmabahçe Sarayı girişinde uzun kuyruklar oluşturdu. Kalabalık saat 09:05'de çalan sirenle birlikte Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk için saygı duruşunda bulundu. Gazilerden oluşan bir grup şiirler okuyup Atatürk'ü anarken, çocuklar da sevgilerini hep bir ağızdan dile getirdi. Önceki yıllara göre daha kalabalık olduğu gözlenen anma töreninde Atatürk'ün yaşama gözlerini yumduğu odayı ziyaret edenler çiçekler bırakıp anma töreninde duygulu onlar yaşadı. 

Dolmabahçe'ye akın edenler arasında Cumalı çifti de vardı. Onlar son 10 yıldır her 10 Kasım'da Babaeski'den Dolmabahçe'ye geliyorlar. Hemşehrimiz dedikleri, kurtarıcı gördükleri Atatürk'ü anmak için sabahın erken saatlerinde kuyruğa giriyorlar. Fatma ve Hüsnü Cumalı çifti İstanbul'da yaşayan çocuklarını ziyaret için 10 Kasım'ı özellikle seçiyor. O gün erkenden kalkıp Dolmabahçe'ye koşuyorlar. " Atatürk'ü Türkiye Cumhuriyetini bizlere bıraktığı için çok seviyoruz" diyen Hüsnü Cumalı, "Bugün Atatürk'e saldıranlar, 'bilmem ne' diyenler, o olmasaydı, acaba nerelerde olurdular, kimlerin çocukları olurdular. Onun değerlerine sahip çıkmamız lazım. Onun kurduğu Cumhuriyete hep beraber sahip çıkmamız lazım. Teröre karşı, dış güçlere karşı birlik olmamız lazım" ifadelerini kullandı. Büyük dedesinin kurtuluş savaşı şehidi olduğunu söyleyen Fatma Cumalı da," Atatürk'ü anarken dedemi de, bütün şehitleri anıyoruz "diyerek duygularını dile getirdi. 

Metroda Ata'ya saygı duruşu

Özkan ARSLAN / ANKARA, (DHA) - ULU önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 79. ölüm yıldönümünde saat 9.05'te Ankara'daki Batıkent - Kızılay Metro hattında yolculuk yapan vatandaşlar 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. 

Köprüde 09.05

Zeki GÜNAL / İSTANBUL, (DHA) Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 79'uncu yıldönümünde saat 09.05'i gösterdiğinde 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde de hayat durdu. Araçlarından inenler saygı duruşunda bulundu.

Kadıköy'de "Ata'ya saygı zinciri"

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünün 79'uncu yıldönümünde binlerce kişi, Fenerbahçe Orduevi ile Bostancı Sahili Yürüyüş Yolu arasında yaklaşık 6.5 kilometrelik "Ata'ya Saygı Zinciri 'oluşturdu.

Kadıköy Belediyesi Gönüllülerinin öncülüğünde düzenlenen "Ata'ya Saygı Zinciri"nde, binlerce insan el ele tutuşarak saat 09.05'te saygı duruşunda bulundu. Saygı zinciri sonrasında tekneler de sahil boyunca kıyıya yanaşarak sirenleriyle destek verdi. Su jetleri geçiş yaparken, paramotorcular da havada bayrak açtılar. CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “Bugün Mustafa Kemal'e olan sevgimizi oluşturduğumuz insan zinciri ile bir kez daha gösteriyoruz. Aslında bu zincir 10 kilometreymiş gibi gözüküyor ama Türkiye'nin dört bir yanını çevreleyen zincirin bir halkası. Mustafa Kemal Atatürk'ü büyük bir yas ile anıyoruz ama bir yandan da onun bize bıraktığı mirası ve ilkeleri yaşatmak, gelecek kuşaklara aktarmak için mücadele ediyoruz" diye konuştu.

Atatürk Havalimanı'nda '09.05'

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 79. Ölüm yıl dönümünde tüm yurtta olduğu gibi adının verildiği Atatürk Havalimanı'nda da törenle anıldı. İki dakika süren saygı duruşunda Atatürk Havalimanı'nda hayat durdu. Pasaport işlemi için bekleyen İngiliz pilotlar ve kabin ekibi de saygı duruşunda bulundu. 


Dış Hatlar Terminali Gidiş Katı'nda yapılan törenden önce danışmadan yapılan Türkçe ve İngilizce anonslarla yolcular ve çalışanlar iki dakika süreyle saygı duruşuna davet edildi. Bu arada pasaport kontrol noktalarında duran görevli polisler de bankoların önüne çıktı ve yolcular ve turistlerle birlikte saygı duruşunda bulundu. Pasaport işlemi için bekleyen İngiliz pilotlar ve kabin ekibi de saygı duruşunda bulundu. Bir yolcu kucağında uyuyan bebek ile saygı duruşunda bulunurken saygı duruşundan sonra havalimanında alkış sesleri yükseldi. Türk Hava Yolları uçucu ekip odasında pilot ve kabin ekipleri  de saygı duruşunda bulundu.  

Ankara'da saat 09.05'te hayat durdu

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatının 79'ncu yıl dönümünde Anıtkabir'e gitmek isteyen binlerce vatandaş saat 09.05'te yol ortasında saygı duruşunda bulundu.

Sabahın erken saatlerinde Türkiye'nin çeşitli noktalarından gelen binlerce vatandaş, Mustafa Kemal Atatürk'ün 79'uncu ölüm yıldönümünde Anıtkabir'a akın etti. Tandoğan kavşağında toplanan çok sayıda vatandaş polis kontrolünden sonra Anıtkabir'e doğru ilerledi. Saat 09.05'de ise çalan siren sesi ile birlikte binlerce vatandaş yol ortasında saygı duruşunda bulundu.

Bu arada 2 yıl önce Konya'da geçirdiği iş kazası sonrası tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kalan 20 yaşındaki Celal Danışan, 10 Kasım törenleri nedeniyle ailesiyle birlikte Konya'dan Ankara'ya geldi. Danışan, "Geldik Atamızın huzurana çok şükür. Atamızı ziyaret edeceğiz. Çok duyguluyum" dedi.

Adana'da 09.05'te hayat durdu

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünün 79'uncu yıl dönümü nedeniyle saat 09.05'te Adana'da hayat durdu.   

10 Kasım Mustafa Kemal Atatürk'ü anma programı kapsamında Atatürk Parkı önündeki Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. Adana Valisi Mahmut Demirtaş, İncirlik 10'uncu Tanker Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral İsmail Günaydın, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ve çok sayıda vatandaş katıldı. Saat 09.05'te sirenlerin çalmasıyla birlikte sokakta bulunan herkes, 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

613 öğrenci, kalp figürü oluşturarak Atatürk'ü andı

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ü, 79'uncu ölüm yıl dönümünde anan Bursa'daki Anadolu Lisesi'nin 613 öğrencisi, İzmir Marşı söyleyerek, vücutları ile kalp figürü oluşturdu. 

Merkez Osmangazi ilçesi Hamitler Mahallesi'nde bulunan Hamitler TOKİ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde eğitim gören 613 öğrenci, saat 08.50'de İzmir Marşı söyleyerek okullarından çıktı. Öğrenciler okul önünde bedenleriyle kalp figürü oluşturdu. Kalp figürü içinde Atatürk posteri ve Türk bayrağı açan öğrenciler, saat 09.05 'te bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.  Okul Müdürü Ali Cihan, öğrencilere yönelik yaptığı konuşmada, “Atatürk, fikir ideal ve eserleriyle bağımsızlığımızdan tarihimize, dilimizden sanatımıza ve benliğimize kadar gerçek fikirlerin ve en sıcak duyguların içinde aramızda hep yaşayan bir önderdir. Büyük önderin  ölümsüzlüğe uğurlandığı günün yıl dönümünde herkese düşen en büyük görev; Atatürk`ü ve en büyük eseri Cumhuriyet`i anlamak, Cumhuriyet'in değerlerini her koşulda korumak, Atatürkçü düşünceyi benimsemek, Türkiye'yi aydınlık yarınlara taşımaktır" dedi.

Metro durağında '09.05'  

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 79'uncu yıldönümünde saat 09.05'i gösterdiğinde Sağmalcılar Metro durağında da hayat durdu. Metronun gelmesini bekleyen yolcular çalan sirenle saygı duruşuna geçti. 

Saygı duruşu başladığında hareket halinde olan metro durağa yanaşır yanaşmaz kapılarını açarak yolcuları bekledi.

Siren sesini duyan sürücüler de O-3 karayolunda araçlarından inip saygı duruşunda bulundu.

09.05'TE KONTAK KAPATIP SAYGI DURUŞUNA GEÇTİLER

Atatürk'ün 79. ölüm yıl dönümünde sabah mesaiye giden İstanbullular, saatler 09.05’i gösterdiği anda araçlarından inip saygı duruşunda bulundu. 

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 79'uncu yıl dönümünde saat 09.05'i gösterdiğinde İstanbul'da yollarda trafik durdu. TEM, D-100 ve O-3 karayolunda seyir halinde olan sürücüler o saatte araçlarını durdurdu. Araçlardan inenler siren ve kornalar eşliğinde 1 dakikalık saygı duruşuna geçti. Bu sırada yaya halde olanlar da saygı duruşunda bulundu. 

Anmanın ardından sürücüler yollarına devam etti.

Ata'yı anmak için insan zinciri oluşturuldu

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 79'uncu yıldönümünde Avcılar'da binlerce kişinin katılımı ile insan zinciri oluşturuldu.

Hükümet Konağı önündeki resmi törenin dışında Avcılar Kent Konseyi'nin çağrısı üzerine trafiğe kapalı Marmara Caddesi'nin başındaki Atatürk Anıtı'nın önünden itibaren toplanan binlerce kişi yan yana dizilerek Avcılar Belediyesi Havuz Meydanı önündeki platforma kadar insan zinciri oluşturdu.

Kalabalık nedeniyle bazı kesimlerde yolun diğer tarafında da zincir oluşturuldu. Saatler 09.05'i gösterdiğinde trafikte bulunanlar araçlarını durdurarak insan zinciri oluşturanlarla birlikte oldukları yerde saygı duruşunda bulundu.

Her yaştan Atatürk'ü anmak için gelen bir bölümünün üzerinde Atatürk posteri veya kravatı bulunanlar platformda Ulu Önder'in yaşamından kesitler sunan belgeseli izlerken büyük Türk bayrakları asıldı. Buradaki törenin ardından Atatürk Parkı'nda anmaya devam edildi.

HAYAT DURDU

İZMİT'te, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün hayata veda edişinin 79'uncu yıl dönümünde saat 09.05'i gösterdiğinde hayat durdu.

10 Kasım'da saatler 09.05'i gösterdiği anda İzmit'te de hayat durdu. Şehrin en işlek yerlerinden biri olan Cumhuriyet Parkı ve çevresindeki sokaklarda inşaat işçileri mesaiye ara verdi. Evine ve işine gitmek için dışarıda bulunanlar saygı duruşuna geçti. Saatler 09.05'i gösterdiğinde sürücüler kontak kapatıp araçtan inerek Ata'ya saygı duruşunda bulundu. Sirenlerin çalmaya başlamasıyla birlikte D-100 karayolunda da ulaşım durdu.

 METRELERCE YÜKSEKLİKTE SAYGI DURUYUŞU

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 79'uncu yıldönümü nedeniyle Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda tören düzenlendi.

Törene İstanbul Valisi Vasip Şahin, 1'inci Ordu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Musa Avsever, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da katıldı.

METRELERCE YÜKSEKTE SAYGI DURUŞUNDA BULUNDU

Cumhuriyet Anıtı'na çelenklerin konulmasından sonra saat 09.05'te siren çalmaya  başladı. Bayraklar yarıya indirildi. Saygı duruşunda sonra İstiklal Marşı okundu. Anıt çevresinde toplanan vatandaşlar da saygı duruşunda bulundu. Sirenler çalarken cami inşaatı şantiyesindeki bulunan kule vinçte çalışan işçiler de metrelerce yükseklikte saygı duruşuna eşlik etti. Tören nedeniyle binaların üzerinde özel harekat polisleri güvenlik önlemi alırken polis helikopteri de havada tur attı. Törenin ardından Cumhuriyet Anıtı vatandaşlara açıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anıtkabir'de düzenlenen törene katıldı

AKP Genel başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 79. yılında Anıtkabir’de düzenlenen törene katıldı.

Anıtkabir'deki tören, devlet erkanının Aslanlı Yolda yürüyüşü ile başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki devlet erkanı, Anıtkabir’de saat 09.05'te Atatürk'ün mozolesine çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu.

İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Misak-ı Milli Kulesine geçerek Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı ve şunları yazdı: "Vefatının 79. yıl dönümünde Kurtuluş Savaşımızın büyük komutanı, Cumhuriyetimizin banisi, ilk Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha rahmetle, hürmetle, saygıyla yad ediyoruz. Atatürk’ün bize bıraktığı en önemli miraslardan biri olarak gördüğümüz, Türkiye’yi muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkarma hedefi doğrultusunda gece gündüz çalışmayı sürdürüyoruz. Ruhun şad olsun." 

İstinaf Mahkemesi'nde Atatürk'ü anma töreni

ULU Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünün 79. yıl dönümü nedeni ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'nde anma töreni düzenlendi.

Tören için İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Hayri Kaynar, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı Hadi Salihoğlu, mahkeme başkanları, hakimler, savcılar ve adliye çalışanları adliye binasının protokol girişindeki alanda toplandılar. Saat 09.05'te sirenin çalması ile birlikte iki dakikalı saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.

Başsavcı Hadi Salihoğlu, hakim ve savcılar ile birlikte Atatürk heykeli önünde fotoğraf çektirdi.

BEŞİKTAŞ'TAN KOREOGRAFİLİ  ANMA

"Bugün Simsiyahız"

Beşiktaş Kulübü, vefatının 79. yılı dolayısıyla Gazi  Mustafa Kemal Atatürk'ü Vodafone Park'ta yapılan  saat koreografisiyle andı.

Kulüp personelinin yanı sıra amatör branş sporcuları, altyapı sporcuları ve UNIBJK'nin desteğiyle koreografi hazırlandı.

Vodafone Park çimlerinde bir araya gelen sporcular ve kulüp personeli, orta yuvarlakta Atatürk'ün vefat ettiği saat olan 09.05'i temsilen saat koreografisi gerçekleştirdi. Kulüp de logosunu karartarak "Bugün Simsiyahız" yazısını yayınladı.

Maden işçileri Atatürk’ü andı

 TÜRKİYE Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 79'uncu yıl dönümünde Zonguldak'ta törenlerle anıldı. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessese Müdürlüğü'nde çalışan maden işçileri de saat 09.05'te sirenlerin çalmasıyla ocak önünde saygı duruşunda bulunarak Atatürk'ü andı.

Valilik önündeki Atatürk Anıtı'nda düzenlenen törene Vali Ahmet Çınar, İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Albay Gökhan İnan, İl Emniyet Müdürü Metin Turanlı, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, gaziler ile öğrenciler katıldı. Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulmasının ardından saatler 09.05'i gösterdiğinde sirenler eşliğinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Valilik çevresindekiler de siren sesiyle birlikte cadde ve sokaklarda saygı duruşuna geçti. Tören, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla sona erdi.

MADEN İŞÇİLERİNDEN ATA'YA SAYGI

TTK Üzülmez Müessese Müdürlüğü'nde de tören düzenlendi. Törene Üzülmez Müessese Müdürü Murat Köseoğlu, Müdür Yardımcısı Gültekin Kara, şube müdürleri, idari personel, maden işçileri katıldı. Saat 09.05’te siren sesi çalınarak saygı duruşunda bulunuldu. Müessesenin arkasında Eski Ocak mevkisinde yer üstünde çalışan maden işçileri de siren sesi ile birlikte işe ara vererek saygı duruşuna geçti. 18 yıllık maden işçisi 40 yaşındaki Yıldırım Demir, "Bugün çok üzüntülü bir şekilde atamızı, yüce önderimizi anıyoruz. Üzüntülü bir günümüz. Siren sesini duyarak yapmamız gereken, göstermemiz gereken saygıyı gösterdik. Onurla anıyoruz atamızı" dedi.

İşçiler, daha sonra işlerine geri döndü.

Anıtkabir ilk kez böyle görüntülendi

TÜRKİYE Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgahı Anıtkabir ilk kez gündüz ve gece özel bir izinle havadan görüntülendi.

Genelkurmay Başkanlığı’ndan bir yıla yakın bir sürede izin alabilen yapımcı yönetmen Emre Kılınç ve  görüntü yönetmeni Emre Taygar’ın gündüz ve gece drone ile havadan Anıtkabir görüntülerinin kurgusunu sanatçı Mert Talat Dilekçioğlu seslendirdi. Emre Kılınç, “Genelkurmay Başkanlığı ile 1 yıl süren görüşmelerin ardından alınan özel izinler sonucunda Anıtkabir’i ilk defa gece ve gündüz olmak üzere havadan görüntüledik. Atamızın ebedi istirahatgahı Anıtkabir’in bu görüntüleri Anıtkabir Komutanlığı ve Askeri Müze Komutanlığı tarafından ‘Türkiye Şehitlerini Anıyor’ programında da kullandı. Nöbet değişime denk getirilmeyen ve sabah saatlerinde başlayan çekimler, gece geç saatlere kadar sürdü” dedi.

Temizlik işçilerinden Ata'ya saygı

ULU Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatının 79'uncu yıldönümünde Erzurum'da düzenlenen anma programında sirenler çaldığında belediyenin temizlik işçileri süpürgeleri ile birikte hazır olda durarak Ata'ya saygılarını gösterdi.

Merkez Yakutiye ilçesindeki Atatürk anıtının da bulunduğu Havuşbaşında düzenlenen törenlere Vali Seyfettin Azizoğlu, Ak Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, 9'uncu Kolordu Komutanı Korgenaral Uğur Tarçın, daire müdürleri, askerler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Çelenklerin konulması ile başlayan törenler saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile birlikte saat 09.05'de sirenler çaldı. Adeta hayatın durduğu o dakikalarda herkes gibi belediyenin temizlik işçileri de süpürgeleri ile birlikte hazır ola geçip Ata'yı andı.

Ordu'da hayat 2 dakika durdu

 TÜRKİYE Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 79'uncu yılında saygıyla anıldı.

Ordu'nun Altınordu İlçesi’ndeki anma programı Atatürk anıtına çelenk konulmasıyla başladı. Valilik, Büyükşehir Belediyesi, AK Parti, CHP ve MHP tarafından anıta çelenk bırakıldı. Törene Ordu Valisi Seddar Yavuz, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Ayaz, daire müdürleri, polis, asker, siyasi parti ve sivil toplum örgüt temsilcileri, öğretmen ile öğrencilerle vatandaşlar katıldı.

Sirenlerin çalmasıyla birlikte 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve ardından İstiklal Marşı okundu. Sirenler çalarken saygı duruşu esnasında karayolundan geçen sürücüler de kontak kapatıp araçlarından inerek Atatürk için saygı duruşunda bulundu. 

Sivas'ta eksi 2 derecede Ata'ya saygı

 SİVAS'ta Atatürk'ün vefatının 79'uncu yıl dönümü nedeniyle törenler düzenlendi. Hava sıcaklığının sıfırın altında 2 derece olduğu kentte, meydandaki her yaş ve meslek grubundan vatandaş saygı duruşunda bulundu.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 79'uncu ölüm yıl dönümü nedeni ile anma törenleri düzenlendi. Cumhriyet Meydanı'ndaki Atatürk anıtı önünde düzenlenen törene Vali Davut Gül, Belediye Başkanı Sami Aydın, 5'inci Piyade Eğitim Tugayı Komutanı Tuğgeneral Ömer Ertuğrul Erbakan, kurum ve kuruluş temsilcileri, askeri erkan, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Sisli ve sıfırın altında 2 derece sıcaklık altında düzenlenen törende ilk olarak anıta çelenk sunuldu. Ardından saatler 09.05'i gösterdiğinde 2 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. Sirenler eşliğinde yapılan saygı duruşuna diğer araç sürücüleri de kornalarla katıldı. Kent meydanındaki ekipler, temizlik görevlileri ve her yaştan vatandaşlar saygı duruşuna eşlik etti. Bazılarının Atatürk fotoğraflı tişörtler giydiği görüldü. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. Sonrasında Vali Davut Gül şeref defterini imzaladı. Kent meydanındaki törenin ardından Atatürk Kültür Merkezi'nde anma töreni gerçekleştirildi.

ÜNİVERSİTEDE TÖREN

Kentteki ikinci anma programı ise Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) kampüsü içerisinde yapıldı. Eski rektörlük binası önünden Kültür Merkezi önüne kadar yürüyüş düzenlendi. Üniversite yönetimi, akademik personel ve öğrencilerden oluşan yaklaşık bin kişi, yürüyüşün ardından Kültür Merkezi önünde saat 09.05'te 2 dakikalık saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı'nı okudu. Ardından Kültür Merkezi'nde 'Atatürk'ü anlamak ve anmak' konulu konferans gerçekleştirildi. Daha sonra Beden Eğitim ve Spor Yüksek Okulu öğrencileri tarafından Ata'ya saygı koşusu düzenlendi.

Kilis'te, Atatürk anıldı

TÜRKİYE Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 79'uncu yıl dönümünde Kilis'te düzenlenen törenle anıldı.

Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törene Kilis Valisi Mehmet Tekinarslan, Belediye Başkanı Hasan Kara, İl Jandarma Komutanı Albay Hakan Başaklıgil, protokol üyeleri ile vatandaş ve öğrenciler katıldı. Vali ve belediye başkanının Atatürk anıtına çelenk bırakmasının ardından saatlerin 09.05'i göstermesiyle 2 dakika boyunca sirenler çaldı. Alaeddin Yavaşça Kültür Merkezi'nde düzenlenen programda ise Atatürk’ün hayatı anlatıldı.

Atatürk, Gaziantep’te anıldı

TÜRKİYE Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 79'uncu yılında Gaziantep'te düzenlenen törenle anıldı.

15 Temmuz Demokrasi Meydanı'ndaki tören; Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, 5'inci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Ekiyor ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in çelenk sunumuyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ardından saat 09.05'te sirenler çalarken, hayat durdu. Trafikte hareket halinde olan sürücüler, araçlarından inerek saygı duruşunda bulundu. Tören alanı yakınındaki araçlar ise çaldıkları klaksonlarla Atatürk'e saygılarını iletti.

İzmir'de hayat, saat 09.05'te 1 dakikalığına durdu

ULU önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 79'uncu yıl dönümünde, tüm Türkiye'de olduğu gibi İzmir'de de törenle anıldı. Hayatın saat 09.05'te durduğu kentte, bayraklar yarıya indirilirken, Atatürk için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşu sırasında bazı kişiler duygulanıp, gözyaşlarına hakim olamadı.

İzmir'de Atatürk'ü anma törenleri, Cumhuriyet Meydanı'nda yapıldı. İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep ve Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. Törende AK Parti'li ve CHP'li milletvekillerinin yanı sıra siyasi partilerin temsilcileri, üniversitelerin rektörleri, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, askeri erkan ile öğrenciler de hazır bulundu. Atatürk'ün yaşamını yitirdiği saat 09.05'te bayraklar, yarıya indirilirken, 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Aynı anda sirenler ve araç kornaları çalındı. Araçlarından inen sürücüler ve iş yerlerinin balkonuna çıkan çalışanlar da saygı duruşunda bulundu. Bu sırada, tören alanındaki ve belediye otobüsündeki bazı kişilerin duygulanıp, gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü.

Öte yandan törendeki güvenlik önlemleri de dikkat çekti. Yüksek binaların çatılarına keskin nişancılar, yerleştirildi. Meydandaki tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından sona erdi. Törenden sonra eski model, üstü açık, klasik bir otomobil, üzerindeki hoparlörden çalan marşlar eşliğinde İzmir sokaklarında dolaştı.

Atatürk'ü anma programı, Sabancı Kültür Merkezi'nde devam etti. İzmir Yüksek Teknoloji  Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden'in konuşmasından sonra TRT arşivindeki 'Tanıklardan Atatürk' belgeselinin gösterimi yapıldı. Doç. Dr. Necdet Aysal'ın, Atatürk Bilim ve Teknoloji Konferansı'nın ardından törenler, zeybek gösterisiyle sona erdi.

Devlet sanatçıları, Ata'yı kavşaktaki anıtın önünde andı

 Devlet Senfoni Orkestrası sanatçıları, Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü, ölümünün 79'uncu yıl dönümünde kavşaktaki anıt önünde andı. Sanatçılar, yanlarında getirdikleri enstrümanla İstiklal Marşı çaldı.

Antalya Kültür Merkezi (AKM) önünden Antalyaspor Kavşağı'na yürüyerek geçen Antalya Devlet Senfoni Orkestrası sanatçıları, kavşaktaki Atatürk Anıtı önünde, Atatürk'ün hayata veda ediş saati 09.05'te saygı duruşunda bulundu. Aynı anda kavşaktaki akan trafik de durdu. Vatandaşlar araçlarından inerek saygı duruşunda bulundu. Orkestra, saygı duruşunun ardından yanlarından getirdikleri müzik aletleriyle İstiklal Marşı'nı çaldı. Orkestra Şefi İbrahim Sezer, Ata'yı bu şekilde anmak istediklerini söyledi. Kendi istekleri ve duyguları ile bu anma biçimini gerçekleştirdiklerini belirten Sezer, "65 kişilik ekibimizle buraya geldik. Herhangi bir görevlendirme olmadı, yürekten buradayız" dedi. Kısa törenin ardından sanatçılar yürüyerek tekrar AKM'ye döndü.

 ADANA'DA SAYGI ZİNCİRİ'

ADANA Büyükşehir Belediyesi'nin çağrısıyla Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünün 79'uncu yıl dönümününde bir araya gelen yaklaşık 10 bin kişi, 'Ata'ya saygı zinciri' oluşturdu.

Kent merkezindeki Fuzuli Caddesi'nde binlerce kişi, sabah saatlerinde, Atatürk'ü Anma Günü etkinlikleri kapsamında toplandı. 'Saygı zinciri' oluşturan yaklaşık 10 bin kişi, el ele tutuştu. Fuzuli Caddesi'nde el ele tutuşanlar, Atatürk'ün yaşamını yitirdiği saat 09.05'te saygı duruşunda bulundu.

İlgili Haberler