Trump'tan Katar krizine kafa karıştıran çıkışlar

Trump'tan Katar krizine kafa karıştıran çıkışlar

Suudi Arabistan'a yaptığı ziyaret sonra birden bire ortaya çıkan Katar krizine karşı inişli çıkışlı tavırları ile şaşırtan Trump'tan yeni açıklama

ABD'nin  izlediği tüm politikalarında sürekli yön değiştiren ve gittikçe  aldığı kararlar tartışmalı hale gelen başkanı Donald Trump, Katar krizine yaklaşımı ile de aynı çizgide kalacağının işaretlerini veriyor. Trump'ın inişli çıkışlı bu dış politikası ile ABD için nasıl bir gelecek hedeflediği hala anlaşılamadı.

Bir gün Katar'a karşı çok sert, bir gün yumuşak açıklamalar ile şaşırtan Trump,  yine çoksert çıktı. Ancak kendi bu çıkışını yaparken, Dışişleri bakanı Tillerson Katar'a arka çıkarak, yaptırımlar uygulayan Körfez üyelerini uyardı.

BAŞKAN BAŞKA DIŞİŞLERİ BAŞKA MESAJ VERDİ

Başkan Donald Trump, Beyaz Saray’da Romanya Devlet Başkanı Klaus Iohannis’le yaptığı görüşme sonrasında ortak bir basın toplantısı yaptı. Trump, basına yaptığı açıklamada Katar’a sert ve net mesajlar yolladı.

MALİ DESTEK VERMEYE SON VERİN

ABD Başkanı, Katar’ın tarihsel olarak teröre en üst seviyede mali destek verdiğini söyledi ve artık buna son vermenin zamanının geldiğini kaydetti.

Trump, Suudi Arabistan’daki zirvenin, terörizme verilen mali desteğin sona erişinin başlangıcı olmasını diledi.

SİSİ İLE GÖRÜŞTÜ

Bu arada Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Amerika Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi’nin Katar kriziyle ilgili telefon görüşmesi gerçekleştirdikleri kaydedildi.

Görüşmede, Trump ve Sisi terörle savaşta bütün ülkelerin anlaşmaları uygulmasının önemine vurgu yapıldı.

Trump, telefonda Sisi’ye Arap ülkeleri arasındaki birliğin önemine de vurgu yaptı.

DIŞİŞLERİ BAKANI AYRI TELDEN

Öte yandan, Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Katar krizi sonrasında kısa bir basın açıklaması yaparak taraflara itidal çağrısında bulundu.Bu açıklama Trump'ın rüzgara göre yön değiştiren dış politika çizgisinin net bir göstergesi olarak yorumlandı. Trump Katar Şeyhini Beyaz saray'a davet etmişti.

Amerika’nın bölgede tansiyonun yükselmesini istemediğini kaydeden Tillerson, Suudi Arabistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne seslenerek Katar’a uygulamaya başladıkları tecrit politikalarını yumuşatmalarını istedi.

Tillerson, Katar Emiri’nin terör finansmanını azaltma konusunda önemli adımlar attığını kaydetti ancak daha fazlasını yapması gerektiğini de ekledi.

Tillerson, Amerika’nın Körfez ülkelerinden tansiyonu düşürecek adımlar atmalarını beklediğini de kaydetti.

Amerikalı bakan, Katar’ı tecrit etme politikasının IŞİD’le mücadeleyi olumsuz etkilediğini ve insani açıdan istenmeyen sonuçlar doğurduğunu ifade etti. Tillerson son gelişmenin bölgedeki ekonomik faaliyetlere de olumsuz etkisi olduğunun altını çizdi.

İlgili Haberler