TBMM'den jet karar; Katar'a Türk Askeri gidiyor

TBMM'den jet karar; Katar'a Türk Askeri gidiyor

Diplomatik çevreler , Erdoğan'ın asker kartını hızlandırılması amacının, Katar'a karşı birleşen Arap ülkelerinin olası bir askeri müdahalesine karşı Nato şemsiyesi görevi üstlenme olacağı yorumlarını yapıyorlar.

Bir çok Arap ülkesinin aynı anda Katar'ı terörist ilan ederek diplomatik ilşkilerini kesmesinin ardından kısa süre sessizliğe bürünen Erdoğan dün yaptığı açıklama ile Katar'ın yanında olacağını söyledi.

Erdoğan'ın bu açıklamasının ardından 2 ülke daha Katar ile diplomatik ilşkilerini kesme kararı aldı. Batı gelişmelere karşı sessizliğini korurken Rusya ve İran, Katar'a karşı bir yaptırım düşünmediklerini açıkladılar. 

İLK KEZ RUSYA, İRAN, KATAR VE ERDOĞAN AYNI SAFTALAR

Esat yönetimi ise gelişmelere karşı ne yapacaklarını kestiremediklerini söyledi. Ortaya çıkan tablo giderek ilginçleşiyor. Yaklaşık 5 yıldır süren Suriye iç savaşında uzun süre ayrılmaz müttefik durumunda olan taraflar ayrışmaya başladı. Daha da ilginç olanı ise Türkiye'nin Esad'ı destekleyen Rusya ve iran ile aynı safta karar ilan etmesi oldu. Öte yandan Erdoğan Katar'a destek konusunda asker seçeneğinide çok hızlı bir biçimde harekete geçirdi.

KATAR'A ASKER GÖNDERME SEÇENEĞİ 

TBMM Genel Kurulunda, Türk askerinin Katar'da konuşlanmasını içeren kanun tezkeresi, Meclis'te kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu, başkanvekili Ahmet Aydın Başkanlığında toplandı. TBMM Genel Kurulunda, Türkiye ile Katar Arasında Jandarma Eğitim ve Öğretimine İlişkin İşbirliği Protokolü'nün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun tasarısı kabul edildi. Kanunun gerekçesinde, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı ile Katar Devleti İçişleri Bakanlığı arasında 25 Aralık 2001 tarihinde imzalanan Güvenlik İşbirliği Anlaşması hükümleri çerçevesinde, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Jandarma Eğitim ve Öğretimine İlişkin İşbirliği Protokolü"nün 02 Aralık 2015 tarihinde Doha'da imzalandığı hatırlatıldı. 

ASKERİ İŞ BİRLİĞİ Mİ GÜVENLİK İŞ BİRLİĞİ Mİ

Türkiye Cumhuriyeti Jandarma Genel Komutanlığı ile Katar Devleti İç Güvenlik Kuvvetleri arasında tesis edilecek iş birliğinin prensip ve çerçevesini belirlemek maksadıyla hazırlanan protokol ile eğitim faaliyetlerinin planlama, koordinasyon ve icrasına ilişkin hususlar ve tarafların görev ve sorumlulukları belirlendiği kaydedildi. 

İki ülke protokol çerçevesinde şu alanlarda iş birliği yapacak: 

- Birlik, karargah ve kurumlara ziyaretler, 

- Tarafların okul, eğitim merkezi ve birliklerinde karşılıklı verilecek eğitim (lisan eğitimi dahil) ve öğretim, 

- İç güvenlik eğitimi, kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele eğitimi, toplumsal olaylara müdahale eğitimi, askeri kolluk görevlerine yönelik eğitimler ve mobil eğitim timi görevlendirmeleri, 

- Her iki tarafın birlik, karargah ve kurumlarında verilecek görev başı eğitimi, 

- Tarafların okul, eğitim merkezi ve birliklerinde karşılıklı verilecek kurslar, 

- Eğitimde kullanılan teçhizat ve eğitim yardımcı malzemelerinin geliştirilmesinde karşılıklı yardımlaşma, 

- Müşterek konularda tecrübe ve bilgi mübadelesi ile teknolojik iş birliği, 

- Eğitim-öğretim ve teknik-lojistik konularda bilgi ve tecrübe aktarımı maksadıyla "danışmanlık hizmeti" sağlanması, 

- Genelkurmay Başkanlığına bağlı eğitim ve öğretim kurumlarında eğitim, öğretim ve kurs görmek üzere personel gönderilmesi.

KATAR'I KORUMAK İÇİN TÜRK ASKERİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün akşam iftarda yaptığı konuşmada Körfez'de yaşanan son krizi değerlendirerek, Katar'a uygulanan yaptırımları doğru bulmadığını belirtmişti.
AK Parti ve MHP Grup yetkililerden edinilen bilgiye göre, halen Genel Kurul gündeminin 101. sırasındaki "Türkiye ile Katar arasında Katar topraklarında Türk Kuvvetlerinin konuşlandırılmasına ilişkin uygulama anlaşması" ile "102. sıradaki "Türkiye ile Katar arasında Jandarma eğitim ve Öğretimine ilişkin işbirliği protokolü" ön sıralara çekildi.

TÜRK ASKERİ KATAR'A YERLEŞİRSE NATO ŞEMSİYESİ ÇALIŞIR MI?

Diplomatik çevreler Katar'a asker kartının hızlandırılması amacının, Katar'a karşı birleşen Arap ülkelerinin olası bir askeri müdahalesine karşı Nato şemsiyesi görevi üstlenme amacını taşıyabileceği yorumları yapıyorlar. Türkiye'nin Katar ile yapacağı bağlayıcı yeni askeri anlaşmaların katar'a düşünülecek olası saldırıya karşı caydırıcı rolü olabileceğinden söz ediliyor.

İlgili Haberler