Rusya ile YPG anlaşmasının perde arkası

Rusya ile YPG anlaşmasının perde arkası

Türkiye ile Rusya arasında gerginlik yaratan Pkk'nın Suriye kolu YPG ile yapılan anlaşmanın ayrıntıları ortaya çıktı.

Rusya-YPG görüşmesinin ayrıntıları: Afrin'e Suriye ordusu konuşlanabilir
Rusya ile YPG'nin Afrin anlaşmasının ayrıntıları ortaya çıktı. Görüşmede Rusya'nın, Afrin'e kurulacak üste Suriye askerlerinin bulunmasını ve Suriye bayrağı asılmasını istediği ancak YPG'nin bunu reddettiği belirtiliyor.

ANLAŞMANIN PERDE ARKASI 

YPG'nin Afrin'de bir RUs üssü açılacağını ilân etmesi ve ardından Rusya'nın bunun bir üs değil, ateşkesi izleme merkezi olacağını açıklaması ile gelişen sürecin ayrıntıları ortaya çıkıyor.

Sol haberin Monitor için yazan Fehim Taştekin'e dayandırdıği habere göre , YPG kaynaklarından edindiği bilgiler şöyle. 

İddiaya göre taraflar, Rusya'nın Lazkiye yakınlarındaki üssü Hmeymim'de bir araya geldi. Toplantının konusu, İdlib'de üslenen Suriye El Kaidesi'ne, yani Şam'ın Fethi Cephesi'ne ortak operasyonun tartışılmasıydı.

YPG, ÜSTE SURİYE BAYRAĞINI REDDETTİ

Taştekin'e bilgi veren kaynaklar, YPG'nin ilk başta ortak operasyon için Türkiye'nin desteklediği Ahrar'uş Şam gibi gruplara da operasyon yapılmasını şart koştu.

Ancak toplantının sonunda taraflar, karşı karşıya gelecekleri örgütlere karar vermekten vazgeçtiler ve Rusya'nın Afrin'de bir üs açmasında mutabık kaldılar.

Ancak Kürtler, Rusya'nın, kurulacak üste Suriye askerlerinin ve Suriye bayrağının bulunması önerisini reddettiler.

TÜRKİYE SINIRINDA RUS ASKERLERİ

Afrin'deki TEV-DEM yetkililerinden Zelal Ceger, ilk Rus askeri konvoyunun önce Afrin'in güneyindeki Cindires'e konuşlandığını, ancak daha sonra Rusların bu konvoyu Azez'e 15 km uzaklıktaki Kefr Ceni'ye gönderdiğini belirtti.

"Türkiye ile bizim aramızda bir koordinasyon olmalı" diyen Ceger, Rusya ile yaptıkları ittifakla birlikte, Türkiye'nin Afrin'e yapacağı saldırıları engelleyeceklerini kaydetti.

'TÜRKİYE, EL BAB'I SURİYE ORDUSUNA TESLİM ETMEDİ'

Taştekin'in cevabını aradığı sorulardan birisi de, Rusya'nın neden Afrin'de bir üsse ihtiyaç duyduğu.

YPG'li bir komutana göre, bu konu, El Bab meselesiyle ilgili. Türkiye ile Rusya arasındaki anlaşmaya göre, TSK ve Fırat Kalkanı'nın El Bab'ı aldıktan sonra burayı Suriye ordusuna teslim etmesi gerektiğini iddia eden YPG'li komutan, Türkiye'nin anlaşmaya uymayarak kasabayı teslim etmediğini, dahası burada yeni bir üs inşa etmeye başladığını söyledi.

Ahtarin'de de bir üs olduğunu kaydeden YPG'li, Rusya'nın Türkiye'ye mesaj vermek için Kürtlerle yakınlaşmaya başladığını belirtti.

'RUSYA İLE İLİŞKİLER ABD İLE İTTİFAKIMIZI ETKİLEMEYECEK'

YPG'li komutan, Rusya ile El Bab ve Afrin'de kurdukları ilişkinin ABD ile ittifaklarını etkilemeyeceğini söyledi.

Rusya ile teması, ABD'lilerle "açıkça konuştuktan sonra" kurduklarını kaydeden komutan, ABD'lilere "Eğer bizimle El Bab ve Afrin'de işbirliğini arzu etmiyorsanız, biz de başka bağlantılara bakacağız" dediklerini aktardı.

ABD'nin buna tepki göstermediğini belirten YPG'li komutan, Rakka konusunda da ABD ile Rusya'nın pozisyonlarının birbirine yaklaştığını, bu nedenle kendi işlerinin de kolaylaştığını söyledi.

İDLİB OPERASYONUNA YPG KATILABİLİR

YPG ile Rusya arasındaki ilişkilerin test edileceği bir başka alan da İdlib olacak.

Suriye ordusunun Halep doğu kırsalını temizlemesinin ardından, Rusya ile Suriye'nin İdlib'e doğru bir cephe açması bekleniyor.

Bu durumda çatışmaların Afrin'e doğru yayılması kaçınılmaz olabilir. Bir YPG'li yetkili, İdlib merkezli gruplara yönelik operasyonlara, istedikleri takdirde katılabileceklerini söyledi.

"Farklı alternatiflere açığız" diyen komutan, İdlib merkezli grupların ya da doğrudan Türkiye'nin Afrin'e saldırması durumunda iki seçenekleri olduğunu belirtti.

Birinci seçenek, Rusya ile işbirliği. "Bu zaten sürüyor. Afrin'e Rusya'nın konuşlanması Türkiye'ye açık bir mesaj" diyen YPG'linin söylediği ikinci seçenek ise Suriye ordusunun Afrin'e konuşlanması.

"Afrin bir Suriye kentidir" diyen YPG'li, Suriye ordusunun Suriye'nin toprak bütünlüğünü korumak için bölgeye gelebileceğini, zorunda kaldıkları takdirde bu seçeneği düşüneceklerini vurguladı.

İlgili Haberler