Referandum öncesi Putin'den Barzani'ye büyük destek

Referandum öncesi Putin'den Barzani'ye büyük destek

Türkiye'nin gündeminde çok kritik bir gelişme olarak aylardır yerini koruyan Kuzey Irak'ta Kürt devletinin ilk adımı sayılan "Bağımsız Kürdistan Referandumuna" sayılı günler kala Rusya'dan kafa karıştıran bir adım geldi.

Erdoğan'ın ABD'de bulunduğu ve Trump ile 21 Eylül günü yapacağı görüşmenin ana konusu  "Bağımsız Kürdistan Referandumu" olmasına rağmen enerji ortağı Rusya'dan Barzaniye destek anlamına gelen bir açıklama geldi.

Rus petrol şirketi Rosneft Irak Kürt Bölgesel Yönetimiyle doğalgaz boru hattı anlaşması yaptı. Devlet şirketi Gazprom'dan bile güçlü hale gelen Rosneft'in sahibinin ise Putin olduğu iddia ediliyor. Erdoğan'ın en büyük enerji işbirliği içerisinde olduğu Putin'in bu adımı atması ise çok ilginç bir gelişme olarak kaydediliyor.

ZAMANLAMA ÇOK MANİDAR

Bu anlaşmanın zamanlaması ise bölge analizcileri tarafından çok manidar bulundu. Rusya bu anlaşma ile daha referandum yapılmadan Barzani yönetimini Irak yönetiminin dışında bağımsız olarak tanımış oldu.

KAFA KARIŞTIRAN GELİŞME

Bu gelişmeyle Rusya, 24 Eylül’de yapılacak bağımsızlık referandumu öncesinde, Kuzey Irak’a, Türkiye ve Avrupa’ya doğalgaz ihraç eden önemli bir tedarikçi olmasına yardım yolundaki taahhüdünü güçlendirmiş oluyor.

TÜRKİYE'NİN LEHİNE Mİ ALEYHİNE Mİ ?

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, 2014’ten beri Bağdat’taki merkezi hükümetten bağımsız olarak petrol ihraç ediyor. Bu yıl Kuzey Irak’ın alıcı listesine giren Rosneft, yarı özerk Kürt bölgesine, gelecekteki petrol satışları karşılığında yüz milyonlarca dolar kredi veriyor.
Rosneft ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin bugün yaptıkları açıklamada, Rosneft’in IKBY’de bir doğalgaz boru hattını finanse ederek bu alandaki yatırımlarını genişleteceği belirtildi.

RUSYA NE YAPMAK İSTİYOR

Anlaşmaya yakın iki kaynak, yatırımların 1 milyar doların üzerinde olacağını söyledi.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, yıllardır bütçe gelirleri ve petrol ihracatının paylaşımı konusunda uzlaşmazlık yaşadığı Bağdat yönetiminden ayrılmak için 25 Eylül tarihinde bağımsızlık oylaması yapıyor.
Rosneft’in yatırımı bölgede şimdiye kadar orta büyüklükte şirketlerin elinde olan doğalgaz üretimini büyütecek.

BANU AVAR BU GÖRÜNTÜYÜ AYLAR ÖNCE PAYLAŞMIŞTI

33-013.jpg

DOĞALGAZDA RUSYA RAKİP TANIMAZ GÜCE ERİŞİYOR

Üretim bazında dünyanın en büyük kamuya açık petrol şirketi olan Rosneft için anlaşma, uluslararası çaptaki doğalgaz emellerinin gerçekleşmesi yolunda büyük bir katkı olacak.
Rosneft, Avrupa’ya doğal gaz sevkinde, doğalgaz ihracatında Rusya’nın devlet tekeli olan Gazprom’a uzun zamandır rakip olmak istiyor.

TÜRKİYE İÇİNDE İYİ BİR FIRSAT AMA

Türkiye içinse bu anlaşma, enerji ihtiyacı büyük olan ekonomisine yeni bir kaynak ve Avrupa’ya gaz sevkinde önemli bir merkez olma imkanı anlamına geliyor.
Boru hattının, Kuzey Irak’taki kullanıcılara gaz sağlamanın yanı sıra, yılda 30 milyar metreküp doğalgaz taşıması bekleniyor.

İlgili Haberler