AKP' milletvekillinden Barzani Referandumuna açık destek

AKP' milletvekillinden Barzani Referandumuna açık destek

AKP nin Kürt Milletvekili Galip Ensarioğlu Barzani'nin 25 Eylülde yapacağı "Bağımsız Kürdistan " referandumuna destek vererek partisinin bu konudaki tavrını eleştirdi.

AKP'de Barzani'nin Kuzey ırak'ta 25 Eylül'de yapma kararı aldığı "Bağımsız Kürdistan" referandumu konusunda çatlak ortaya çıktı. 

KARŞI ÇIKMAMIZ YANLIŞ

AKP'li Galip Ensarioğlu: "Referanduma karşı çıkmamız yanlış, Kerkük'ün Kürtlerde kalması daha iyi" dedi. Siyasi kulislerde Ensarioğlu'nun bu açıklamayı Erdoğan'ın onayı olmadan yapmasının mümkün olmadığı konuşuluyor. Muhalefet kulislerinde Ensarioğlu'nun Erdığan'ın bilgisi dahilinde bu açıklamayı yaptığını ve Doğu ve Güneydoğu'da Barzani hayranı Kürtlere "mavi boncuk" dağıtma amacı taşıdığı konuşuluyor.

BARZANİ'Yİ GÖKLERE ÇIKARDI

AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) 25 Eylül'de yapılacak bağımsızlık referandumuna karşı çıkılmasını eleştirdi.

"Referanduma karşı çıkmamız yanlış" diyen Ensarioğlu,  “Bu konuda ABD’ye rest çeken Barzani bizden mi korkacak? Aksine Kerkük’ün Kürt bölgesinde kalması bizim açımızdan çok daha iyidir" ifadelerini kullandı.

HABERTÜRK'TEN MUHARREM SARIKAYA'NIN HABERİ ŞÖYLE 

Hükumetin, Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) bağımsızlık referandumuna karşı duruşuna, AK Parti milletvekillerinin tamamı destek veriyor mu?
Şunu belirteyim, AK Parti’de hükümetin aksi görüşünde olanların sayısı az değil...
AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu da bunu açıkça ifade edenlerden biri...

AÇIK AÇIK SÖYLEDİ

Ensarioğlu dünkü sohbetimizde görüşünü söylemekten kaçınmadı, bu noktaya nasıl gelindiğini anımsatarak söze girdi:
“Bu noktaya gelinmesine Bağdat’ın mezhebi yönetim tarzı, Kürtleri ve Türkmenleri dışlayan tutumu neden oldu. Türkiye’nin Erbil’le yaptığı petrol anlaşması da Bağdat ile arasının açılmasını hızlandıran faktördü.”

İRAN YANLISI POLİTİKALAR

Bağdat’ın son dönemki iki başbakanının İran yanlısı Şii politikalar yürüttüğünü, “Sünni Kürt Erbil’i dışladığını, petrol gelirlerinin % 17’sini aktarmadığını” vurguladı.
IKBY Lideri Mesud Barzani’nin de bu dışlanmışlık karşısında Irak Anayasası’nın 140’ıncı maddesinin tanıdığı hakkı kullanıp referanduma gittiğini belirtti.

ERDOĞAN'IN BARZANİ KONUŞMASI

6-058.jpg

KENDİ PARTİSİNİ ELEŞTİRDİ

Arap sorun değil mi?
Ardından partisinin hükümetinin yaklaşımını eleştirdi:
“Sorun bizim tepkimizde; ben bu tepkileri abartılı buluyorum... Diyelim ki Kerkük hassasiyetimiz var... Peki, Kerkük’teki Araplar bize Kürtlerden çok daha iyi dost mu? Kerkük’ün Arap bölgesinde kalması sorun olmuyor da Kürt bölgesinde kalması mı sorun oluyor?”
Sonrasındaki cümlesinde ise ses tonundaki kararlılık arttı:

BARZANİ BİZDEN Mİ KORKACAK

“Bu konuda ABD’ye rest çeken Barzani bizden mi korkacak? Aksine Kerkük’ün Kürt bölgesinde kalması bizim açımızdan çok daha iyidir. Arap bölgesinde kalırsa petrolün taşınmasında problem olur. Kürt bölgesinde kalırsa bugüne kadar yaptığımız gibi hem pazarlarız hem de çıkarırız. Barzani geçmişte bu konuda ABD’yi karşısına alma pahasına Türkiye ile petrol anlaşması imzaladı.”
Referanduma karşı çıkan açıklamaların gittikçe “aşırı, katı milliyetçi söyleme dönüştüğünü” bunun “zarar verici bir noktaya gittiğini” de ileri sürdü.

İlgili Haberler