Nazlı Ilıcak'tan duruşmada çok ağır sözler

Nazlı Ilıcak'tan duruşmada çok ağır sözler

Başarısız darbe girişimini önceden bilmekle ve darbeye zemin hazırlamak suçlamasıyla 17 gazeteci ile birlikte yargılanan Gazeteci Nazlı Ilıcak duruşmada sert bir açıklama yaptı.

Tutuklu gazeteci Nazlı Ilıcak, duruşmada 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin çarpıcı bir savunma yaptı. 

NAGEHAN ALÇI ÖRNEĞİ

Habertürk gazetesi yazarı Nagehan Alçı'nın Bank Asya'da kredi çekerek yalı aldığını anımsatan Nazlı Ilıcak, "Ben Bank Asya'dan krediyle villa mı aldım? Menfaat peşindekiler hapiste değil. Ben hiçbir zaman menfaat peşinde olmadım" dedi. 

KANITLAMAK ZORUNDASINIZ

Ilıcak, "Benim darbeyi önceden bildiğimi, darbeye nasıl zemin hazırladığımı, niçin darbe yapmak isteyebileceğimi de kanıtlamak zorundasınız" ifadelerini kullandı

17 SANIK VAR

15 Temmuz darbe girişimi öncesi 'subliminal mesaj verdikleri' iddiasıyla tutuklanan gazeteci - yazar Ahmet Altan ve akademisyen kardeşi Mehmet Altan ile Nazlı Ilıcak'ın da aralarında bulunduğu 17 sanıklı davanın ikinci duruşması bugün görülüyor.Mynet'in haberine göre dava kapsamında Altan kardeşler ve Ilıcak’a ek olarak Ekrem Dumanlı, Emrullah Uslu, Tuncay Opçin, Abdülkerim Balcı, Şemseddin Efe, Osman Özsoy,  Faruk Kardıç, Fevzi Yazıcı, Mehmet Kamış, Şükrü Tuğrul Özşengül, Yakup Şimşek, Bülent Keneş, Ali Çolak ve Tibet Murat Sanlıman sanık olarak yargılanıyor.

DURUŞMADA YAŞANANLAR

12:15 - Duruşmaya saat 14:00'e kadar ara verildi.

12:10 - Mahkeme Başkanı Nazlı Ilıcak'tan savunmasını toparlamasını istedi ve "Bıraksak aksama kadar, yatsıya kadar, sabaha kadar konuşacağınızı biliyorum" dedi

12:06 - Nazlı Ilıcak: Hıfzı Çubuklu cezaevine girmeden önce beni güvenilir ve AKP yanlısı bir gazeteci olarak aradı. Ben de onu savunan yazı yazdım.

12:05 - Mahkeme başkanı savunmasını kısa tutması için Nazlı Ilıcak'ı "Esasa ilişkin savunmanızı şimdi yapmayın. Duruşma bir günlük" diyerek uyardı.

12:02 - Nazlı Ilıcak: Ben önce “terör örgütü üyeliğinden” tutuklandım. Sonra bu örgütle alakam olmadığı ortaya kondu ama bu kez de darbecilik yamandı.

12:00 - Nazlı Ilıcak: Ben Ahmet Altan ve Mehmet Altan dışında birlikte yargılandığım kimseyi tanımıyorum. Ben niye öteki insanlarla birlikte yargılanıyorum?

11:55 - Nazlı Ilıcak: İddianamede bazı doğrular da var. Mesela Bülent Keneş'in, Kerim Balcı'nın, Emre Uslu'nun darbe çağrışımlı tweetleri... FETÖcüler!

11:53 - Nazlı Ilıcak: Savcının "darbeyi çağrıştırıcı" dediği cümle hangisi? Somut cümle göstermiyor. Hep toptan konuşuyor. Darbeyi ne zaman övmüşüm ben?

11:50 - Nazlı Ilıcak: Yassıada'yla mukayeseyi tarihten örnek alınsın diye yaptım. Biz gazeteciler suç teşkil etmeyen yazılarımızla yargılanamayız.

11:45 - Nazlı Ilıcak: Menderes'in başına gelenlerle bugün biz gazetecilerin başına gelen aynı şey.

11:42 - Nazlı Ilıcak: Darbe suçlarında cebir, şiddet aranması lazım. Ben 11 tweetle bir kartopu fotoğrafıyla  
"darbenin aslî unsuru" olmuşum.

11:40 - Nazlı Ilıcak: Zekeriya Öz'le kartopu fotoğrafı, Bugün gazetesinden aldığım 15 aylık maaş darbeye teşebbüsün somut delili midir?

11:35 - Nazlı Ilıcak: Ben Bank Asya'dan krediyle villa mı aldım? Menfaat peşindekiler hapiste değil. Ben hiçbir zaman menfaat peşinde olmadım.

11:32 - Nazlı Ilıcak: Benim darbeyi önceden bildiğimi, darbeye nasıl zemin hazırladığımı, niçin darbe yapmak isteyebileceğimi de kanıtlamak zorundasınız.

11:31 - Nazlı Ilıcak: 3 ay önce sizi suçsuzluğuma ikna edebildiğimi sanmıştım. Ama somut delil var diyerek tahliye etmediniz. Ancak bu somut delilleri sunmadınız. Benim darbeye teşebbüs ettiğimin somut delilleri ne olabilir diye üç aydır düşünüyorum.

11:30 - Nazlı Ilıcak savunmasına başladı.

11:23 - Ailelerin alınmasıyla duruşma yeniden başladı. Yargıç ayakta izlemeye izin vermiyor.

11:22 - Duruşmayı izleyen milletvekilleri ailelerin salona alınması için güvenlikçileri ikna etmeye çalışıyorlar.

11:20 - Duruşmaya 5 dakika ara verildi.

11:19 - Avukat Ergin Cinmen ailelerin dışarıda kaldığı gerekçesiyle duruşmanın büyük salona alınmasını talep etti. Mahkeme Başkanı reddetti.

11:15 - Duruşma başladı. Mehmet Altan Silivri'den getirildiği duruşmaya Ahmet Altan SEGBİS sistemi üzerinden katılacak. Nazlı Ilıcak ise henüz salona getirilmedi.

09:56 - Avukatlar içeri alınmaya başlandı.

NAZLI ILICAK FETHULLAH GÜLEN GÖRÜNTÜLERİ

22-029.jpg

DAVAYI TAKİP EDENLER

İngiltere-Galler Barosu İnsan Hakları Komitesi temsilcileri, Hasan Cemal, Alper Görmüş, Sezgin Tanrıkulu, Altan Tan

İSTENEN CEZALAR

Çağlayan Adliyesi'nde ikinci duruşması görülecek davada savcılık, Altan kardeşler ile Nazlı Ilıcak hakkında “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya çalışmak”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya çalışmak” ve “Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ortadan kaldırmaya çalışmak” suçlamalarıyla üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve “Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme” suçlamasıyla da 15 yıla kadar hapis cezası talep ediyor.

İDDİANAMEDEN

Ahmet Altan hakkında kapatılan Taraf gazetesinin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptığı dönemde çıkan bazı haberler, üç köşe yazısı, 14 Temmuz tarihinde katıldığı bir televizyon programında yaptığı yorumlar, HTS kayıtları ve tanık ifadeleri gerekçe gösterilirken, Mehmet Altan hakkında ise iki köşe yazısı, Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak’la 14 Temmuz’da katıldığı televizyon programı, tanık ifadeleri, HTS kayıtları ve evinde bulunan altı adet 1 dolar delil olarak sunuluyor.

TERÖR ÖRGÜTÜ YÖNETİCİSİ

İddianamede diğer 13 kişi hakkında darbe suçlamalarına ek olarak “Terör örgütü yöneticisi olma” veya “Terör örgütü üyeliği” suçlamaları yöneltilirken Tibet Murat Sanlıman ise “Silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek” ile suçlanıyor.

Altanlar ve Ilıcak’la birlikte Fevzi Yazıcı, Şükrü Tuğrul Özşengül ve Yakup Şimşek tutuklu olarak yargılanırken Tibet Murat Sanlıman ise tutuksuz olarak yargılanıyor. Geri kalan 10 kişi hakkında ise yakalama kararı bulunuyor.

İlgili Haberler