KURAN'LI BAŞKAN SEÇİMİ KAYBETTİ "OHAL" İLAN ETTİ

KURAN'LI BAŞKAN SEÇİMİ KAYBETTİ "OHAL" İLAN ETTİ

Elinden, Kuran, tespih ve asayı hiç düşürmeyen, 22 yıldır yönettiği ülkesini 2015'te islam Devleti ilan eden Yahya Jammeh Afrika birliğini karıştırdı. Türkiye'den çıt yok.

22 Yıldır yönettiği ülkesini 2015 yılında İslam Devleti olarak ilan eden Yahya Jammeh yapılan son seçimleri kaybettikten sonra kendi yönetimi altında yapılan seçimleri geçersiz ilan ederek görevi devretmeyi reddetti. 

ELİNDEN KURAN'I DÜŞÜRMÜYOR

Elinde sürekli Kuran, tespih ve asa bulundurmayı ihmal etmeyen Jammeh, ülkeyi bir milyar yıl daha yöneteceğini iddia etmişti. Söylemlerinde sık sık Allah tarafından görevlendirildiğini iddia eden Jammeh kendi yakınlarını ordu ve emniyet güçlerinin başına getirerek etrafında koruma zırhı sağlamıştı. 

YARGI VE ORDU KONTROLÜNDE

Yahya Jammeh'in yargıda yaptığı atamalar ile istediği kararı çıkartarak, kaybettiği seçimi geçersiz ilan ettireceği konuşuluyor. Jammeh'in en son OHAL ilan ederek, her türlü yasamayı kendi kontrolü altına aldığı, tüm muhalif gazeteci ve siyasetçileri tutuklamaya başladığı konuşuluyor. Seçimlerden yeni devlet başkanı olarak seçilen rakibi ise can güvenliği bulunmadığından ülkeyi terk etti.

SENEGAL'E SIĞINDI

Gambiya'da geçen ay düzenlenen devlet başkanı seçimini kazanan Adama Barrow, güvenlik gerekçesiyle Senegal'e sığındı.

Senegal resmi haber ajansına göre, Birleşik Demokratik Partisi (UDP) Genel Başkanı Barrow, Batı Afrika Ekonomik Topluluğu Ülkelerinin (ECOWAS) talebi üzerine hafta sonu Senegal'in başkenti Dakar'a geldi.

YEMİN TÖRENİ PERŞEMBE GÜNÜ

Barrow'un perşembe günü yapılacak başkanlık yemin törenine kadar Senegal'de kalması planlanıyor.

Gambiya'da 1 Aralık'ta düzenlenen ve mevcut Devlet Başkanı Yahya Jammeh'in kaybettiği devlet başkanı seçiminin galibi Barrow olmuştu.

ÖNCE KABUL ETTİ AMA

İlk etapta yenilgisini kabul eden Jammeh, daha sonra Gambiya Yüksek Mahkemesine itiraz etme kararı almış ve başta ECOWAS olmak üzere kendisine yönelik iktidarı bırakma çağrılarını reddetmişti. 1994'te askeri darbeyle iktidara gelen Jammeh, 1996, 2001, 2006, 2011'deki başkanlık seçimlerini kazanmıştı.

AFRİKA BİRLİĞİ GÜÇ KULLANABİLİRİZ AÇIKLAMASI YAPTI

ECOWAS yetkilileri geçen hafta, Jammeh'i görev süresinin sona ereceği 18 Ocak'ta iktidarı Barrow'a bırakması için ikna etmeye çalışmıştı.

Öte yandan Afrika Birliği Güvenlik ve Barış Konseyi 19 Ocak'tan itibaren Jammeh'i meşru bir devlet başkanı olarak tanımayacaklarını duyurmuştu.

TÜRKİYE AÇIKLAMA YAPMAKTAN KAÇINIYOR

Seçimleri kaybeden ve kaybettiğini kabul etmeyerek OHAL ilan eden Yahya Jammeh'i Cumhurbaşkanlığı sırasında Abdullah Gül ve daha sonra Erdoğan ziyaret etmişti. Müslüman Devlet ilanı sonrası Gambiya'ya  büyük ilgi gösteren Türkiye, gelişmeler üzerine hiç bir açıklama yapmadı. 

Erdoğan'a Gülen okullarının kapatılması için gerçekleştirdiği Gambia ziyaretinde özel karşılama uygulanmıştı.

İlgili Haberler