Erdoğan'dan YPG açıklaması

Erdoğan'dan YPG açıklaması

Erdoğan Çin ziyareti öncesi havaalanında yaptığı açıklamada Trump'la yapacağı görüşmeye ilişkin bilgi verdi. Soru üzerine çok fazla ayrıntıya girmeyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kelimelerini özenli seçmeye çalıştığı dikkat çekti.

Erdoğan Çin ziyareti öncesi havaalanında sorulan bir soru üzerine ABD'nin YPG'ye ağır silahlar verme kararı ve ABD ziyaretine ilşkin açıklamalarda bulundu.

ÇİN ZİYARETİ ÖNCESİ AÇIKLADI

Erdoğan'a 16-17 Mayıs tarihlerinde ABD'de Trump'la yapacağı görüşmeye ilişkin soru yöneltildi.

Erdoğan, ABD'nin YPG'ye ağır silah vermesi ve Suriye gündemleriyle ilgili görüşmeler yapacaklarını ifade ederek şunları söyledi: 

HERŞEYİ KONUŞACAĞIZ

"Bildiğiniz gibi bu ara bir öncü ekibi ABD'ye göndermiştik ve bu sorunuzdaki içeriği ihtiva eden konularda bazı ön görüşmeleri yaptılar, heyetimiz döndü. Şimdi biz en üst düzeyde sayın Trump'la bu görüşmeleri yapalım istiyoruz, nokta mesafesinde olacak bizim görüşmemiz. Neleri görüşeceğiz derseniz, şu ana kadar yazılı görsel medyada yer alan bütün ifadeleri ve yaklaşımları çok da önemsemiyorum.

'ABD GEÇİŞ SÜRECİ YAŞIYOR'

Şu an ABD hala geçiş süreci yaşıyor, bunu görüyoruz. Biz de çok daha hassas olmalıyız. Ama bizim bütün temennimiz şu anda ABD'den önce gelen bazı işlemler var, işte bunlar YPG'ye verilen silah destekleri. Bunlar ağır silahlar, sıradan değil, belgeleri var, kendileri de kabul ediyor.

TERS DÜŞEN GELİŞMELER

Bu tabii bizim ABD'yle olan stratejik ilişkilerimize, stratejik mutabakatımıza ters düşen gelişmeler. Biz bunların olmasını asla arzu etmeyiz, bunları ifade edeceğiz. Bir terör örgütü hedefe konularak onu bir başka terör örgütüyle yok etme politikası bana göre ideal bir siyaset anlayışı değildir. Bu bölgede DEAŞ'la mücadeleyi en üst düzeyde veren biziz. Hepsi işin lafını yapıyor, Türkiye olarak biz içeride ve dışarıda bu işin icraatını yaptık.

'TEHDİT BİZEYSE BAŞKALARINA NE?'

Bu DEAŞ, PKK, PYD, YPG olabilir, tüm terör örgütleriyle, hepsiyle bu mücadeleyi amansız bir şekilde verdik. Şimdi malum Irak'ta bir operasyonumuz oldu, Telafer ve Sincar bu bölgelerde. Ama dedik ki bir gece ansızın gelebiliriz. Bu bölgede ne ABD'ye ne Rusya'ya tehdit var, tehdit bize. Peki tehdit bizeyse başkalarına ne? Eğer iyilik yapacaklarsa ABD'yle biz NATO'da beraberiz. NATO'da ittifak olduğumuz böyle güçlü bir ülke güçlü bir ortağıyla farklı adımları bizimle atmalı.

ABD'Yİ YPG YANINA YAKIŞTIRAMIYORUZ

Aynısını sayın Putin'e de söyledim, Rusya'ya da yakıştıramıyoruz. Birlikte hareket edeceklerine inanmıyoruz. Dolayısıyla bu ziyaretimizde ben bunların büyük ölçüde hallolacağına inanıyorum. Gelen bilgileri dedikodu mesafesinde görmek istiyorum. Bu ziyaretin de inşallah kırılma noktası olacağını düşünüyorum."

İlgili Haberler