Erdoğan ABD Ziyaretini iptal edecek mi?

Erdoğan ABD Ziyaretini iptal edecek mi?

Erdoğan ile yapacağı görüşmeye 1 hafta kala ABD Başkanı Trump'ın PKK'nın Suriye kolu YPG'ye ağır silah vermesi, ziyareti zora soktu.

 Pentagon, ABD Başkanı Trump’ın Suriye’de Kürt güçlerinin silahlandırılması yönündeki planı onayladığını duyurdu. Bu gelişme ardıdnan ABD medyası ve diplomatik kulislerde Erdoğan'ın ABD'ye yapacağı ziyaret planı öne çıkmaya başladı.

EN ÇOK ERDOĞAN'IN TEPKİSİ MERAK EDİLİYOR

Henüz Erdoğan'dan bir tepki gelmemiş olması ziyaretin iptal edilmeyeceği görüşlerini kuvvetlendirmekle beraber, Erdoğan'nın bu gelişme karşısında sessiz kalmayacağı ihtimalide hafife alınmıyor. Erdoğan ziyaret öncesi Genel Kurmay başkanı Hulisi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı ABD'ye göndermiş ve Trump'ın danışmanları ile görüştürmüştü.

ERDOĞAN TRUMP BULUŞMASINDA TANSİYON YÜKSELECEK

Bu çerçevede gözler gelecek hafta gerçekleşmesi beklenen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Washington ziyaretine çevrilmişti. Ancak dün akşam saatlerinde gündeme ilk olarak yabancı ajanslardan bir ABD’li yetkiliye dayandırılarak Trump’ın “IŞİD’le savaşan Suriyeli Kürtlerin silahlandırılması planını onayladığı” haberi düştü

Türkiye'nin tüm itirazlarına rağmen ABD Başkanı Donald Trump'ın Rakka operasyonu için YPG'ye ağır silahların verilmesini onaylaması, ABD medyasında geniş yer buldu. 

TÜRKİYE İLE BAĞLARA DARBE

Başkan Trump'ın kararını "Türkiye ile bağlara darbe" olarak niteleyen Washington Post, "Pentagon, Başkan Trump'ın Rakka'yı ele geçirme planının bir parçası olarak doğrudan Suriyeli Kürtleri silahlandırma planını onayladı" dedi.

ABD MEDYASINDA BÜYÜK YER BULDU 

Washington Post, "Türkiye ise, YPG'yi bir tehdit olarak görüyor ve ABD'yi Suriye'deki aşırı unsurlarla mücadelesinde onlarla ortaklık yaptığı için azarladı" yorumunu yaptı.

WALL STREET JOURNAL: TRUMP, TÜRKİYE'Yİ ÖFKELENDİRDİ

ABD'nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal'a göre ise "Trump, Türkiye'yi öfkelendirerek IŞİD ile savaşta Kürtleri silahlandırmaya hazırlanıyor." Gazete, "Başkan Trump, Suriye'de IŞİD ile savaşan Kürtleri doğrudan silahlanmaya yönelik planları onaylayarak örgütün fiili 

başkentine karşı taarruz için zemin hazırladı" diye yazdı.

NEW YORK TIMES: TRUMP, TÜRKİYE İTİRAZ EDERKEN BİLE KÜRTLERİ SİLAHLANDIRACAK-

New York Times "Türkiye itiraz ederken bile Trump, Suriyeli Kürtleri silahlandıracak" başlığı ile verdiği haberde, Suriyeli Kürtlerin Rakka operasyonu katılmasını öngören stratejinin "NATO müttefiki Türkiye'den kuvvetli itirazlarına" yol açtığını kaydetti. Trump'ın bir "politika ikilemi" ile karşı karşıya kaldığında Pentagon generallerinin tavsiyelerine uyarak onlara verdiği değeri ortaya koyduğunu" savunan gazete "Türkiye ise böyle bir adıma çok yüksek sesle itiraz ederek Türklerin IŞİD ile mücadelede Washington ile işbirliğini azaltmalarına doğurabilecek bir geri tepki kaygısı yarattı" dedi.

 Son dakika! Türkiye'den ABD'nin YPG hamlesine ilişkin ilk açıklama

CNN INTERNATIONAL: WASHINGTON VE ANKARA ARASINDA İLK GÖRÜŞ AYRILIĞI DEĞİL

Suriyeli Kürtleri silahlandırma kararını "uzun bir süre Pentagon'da değerlendirdiğini ancak Amerika'nın NATO müttefiki Türkiye'nin güçlü muhalefeti nedeniyle ertelendiğini" söyleyen CNN International ise, ABD'nin Türkiye'den farklı olarak YPG ile PKK "iki ayrı örgüt" olarak gördüğünü kaydetti. Washington ve Ankara, 
TÜRKİYE'NİN HAVA BASKINI

Suriyeli Kürtler konusunda kamuoyu önünde ilk defa görüş ayrılıklarına düşmüyor" denilen haberde geçen ay Türkiye'nin YPG'ye yönelik hava baskınlarının "hemen ABD yetkililerinden şikayetler"i tetiklediğini anımsattı. 

DOLAR YÜKSELDİ

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Suriye'de YPG'ye ağır silah yardımına onay vermesi, döviz ve hisse senedi piyasalarında jeopolitik kaygıları yükseltti.
Döviz piyasalarında dolar dünkü 3.58-3.59 lira düzeyinden hızlı tırmanışla 3.6255 liraya kadar yükselirken, euro da 3.9513 lirayı gördü. Daha sonra dolar 3.61-3.62 lira aralığına, euro da 3.94-3.95 lira aralığına çekildi.

BORSA'DA ETKİLENDİ

YPG haberi Borsa İstanbul'da hisse senedi satışlarına da neden oldu ve dün 95 bin 323 puan ile rekor düzeye tırmanan BIST 100 Endeksi yüzde 0.22 düşüşle 95 bin 115 puandan açıldı.

İlgili Haberler