AKP'li yazar; kader Erdoğan için ağlarını örüyor

AKP'li yazar; kader Erdoğan için ağlarını örüyor

Erdoğan'ın AKP'ye Genel Başkan olmasına sayılı günler kala AKP'li yazar Etyen Mahçupyan'dan ilginç bir uyarı geldi.

 

"HAYIR DİYECEĞİM " DEMİŞTİ

Referandum öncesi "Hayır" diyeceğini açıklayan AKP'li Etyen Mahçupyan, Erdoğan'ın parti genel başkanı olmak istemesini "kader ağlarını örüyor" sözleriyle değerlendirirken, "Bu gidişi durduracak ihtimal Erdoğan’ın parti başkanlığını reddetmesi… Ama ne çevresi ne de partinin ataerkil kültürü buna izin verir" ifadelerini kullandı.

KADER AĞLARINI ÖRÜYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 21 Mayıs'ta yapılacak olan AKP kongresinde parti genel başkanlığına yeniden gelmeye hazırlanırken, AKP'li Etyen Mahçupyan bu adımı eleştiren bir yazı kaleme aldı.

Karar yazarı Mahçupyan, "Kader ağlarını örüyor" derken, "Gücü en üst noktaya tırmanırken, giderek girdiği yolda ve yaptığı seçimlerde edilgen hale gelen siyasetçi alışılmış bir durum değil. Ne var ki Erdoğan farkında olsa da olmasa da, bu yönde ilerliyor. 

VAZGEÇME İHTİMALİ KALMIYOR

Koyduğu hedeflere yaklaştığında vazgeçme ihtimali kalmıyor. Hedef onu bir mıknatıs gibi kendisine çekiyor. Çünkü söz konusu hedef bir büyük ‘dava’ konusu haline getirilmiş, ya da bir ‘davanın’ ayrılmaz parçası kılınmış durumda" ifadelerini kullandı.

TEK ÇIKIŞ YOLU VAR

Bu arada liderin söz konusu hedefe doğru yürümesinden kişisel kariyer umutları devşiren bir kadronun militanlaşması kaçınılmaz olmuş…

Lider hedefe bu kadro sayesinde ulaştığı konusunda ne denli samimi bir inanca sahip bilemesek de, o kadronun bu hizmetinin karşılığını almak istemesi şaşırtıcı değil. Bunun da asgari koşulu liderin hedefe ilerlerken olabildiğince yetkili hale gelmesi ve bu yetkinin liderin bilgisi dahilinde veya dışında, militan kadro tarafından kullanılması. 
Bu nedenle Erdoğan’ın parti başkanlığı bugün kendisinden ziyade, söz konusu kadro için anlam vaat ediyor, çünkü onlar bu gelişmede kendileri için mukayesesiz bir ikbal fırsatı görüyorlar.

ERDOĞAN YARALI ÇIKACAK

Galiba ‘kader’ Erdoğan’ı bir çaresizlik siyasetine doğru götürüyor. Yetki kullanılmak için vardır ve siz kullanmasanız bile birileri onu sizin adınıza kullanır. Genel Başkanlık’la birlikte parti içinde ve yürütme erkinde bir tahkimat sürecine girilirse bu uğraştan Erdoğan yaralı olarak çıkacaktır. 
Çevresindeki kadronun onu mızrak ucu gibi kullanıp kendilerine alan açmasını engellemesi çok zor olacaktır…
Buradan ne iyi yönetim ne de normalleşme çıkabilir. ‘Ceza’ ise AK Parti’ye de yazılır. Bu gidişi durduracak ihtimal Erdoğan’ın parti başkanlığını reddetmesi… Ama ne çevresi ne de partinin ataerkil kültürü buna izin verir. Kendisi de istemez çünkü muhtemelen bunu ‘yenilgi’ addeder.

İlgili Haberler