Erdoğan'dan çok ilginç liste

Erdoğan'dan çok ilginç liste

Tartışmalı referandumun ardından kabul edilen anayasa değişikliği sonucu kurucusu olduğu AKP'nin yeniden genel başkanı olmak üzere düzenlenen kongreden ilginç notlar.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden AKP Genel Başkanı olacağı AKP 3. Olağanüstü Büyük Kongresi başladı. Kongrede AKP'nin yeni yönetim kadrosu şekillenecek. 

TEK ADAY 

Kongrede Cumhurbaşkanı Erdoğan 1370 delegenin imzasıyla tek aday oldu. MKYK adaylığı için de tek liste var. AKP'nin merkez kurulları için hazırladığı aday listesinde Ethem Sancak da yer alıyor.

1470 DELEGE OY KULLANACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AKP Genel Başkanı olacağı AKP 3. Olağanüstü Büyük Kongresi, Ankara Arena Spor Salonunda başladı. Kongreye partililer 81 ilden 565 otobüsle geldi. Merkez Karar Yönetim Kurulu ve parti tüzüğünü değişeceği kongrede bin 470 delege oy kullanacağı öğrenildi.

SLOGANLAR 

 Ana sloganı 'Yeni Atılım Dönemi: Demokrasi,Değişim,Reform'  olan kongrede, 'Bir şarkısın sen ömür boyu sürecek', Yürüyeceksin, gençler yürüyecek arkandan', FETÖ,  DAEŞ topunuz gelin', 'Güven demek, vefa demek,  can demek, Erzincan demek', 'Değişimin lideri, milletin partisi' pankart ve afişleri yer aldı.  Partililer Türk Bayrağı ve AKP bayraklarıyla salonda çalan parti müzikleri eşliğinde "Recep Tayyip Erdoğan" sloganları attı. Arena Spor Salonuna çıkan yollar araç trafiğine kapatılırken, çok sayıda emniyet görevlisi güvenlik önlemi aldı.  Aşık Veysel’in ‘Uzun ince Bir Yoldayım’, türküsü eşliğinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görüntülerinin yer aldığı video gösterildi. Partililer görüntüleri ıslık ve çığlık atarak izledi.

BAŞBAKAN YILDIRIM: HOŞGELDİNİZ GENEL BAŞKANIM, LİDERİM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, saat 11.20'de Ankara Arena Spor Salonu'na geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Yıldırım, salona giremeyen ve dışarıda bekleyen partililere otobüsün üstünden seslendi. Yıldırım, "AK Parti kongreleri bir şölendir, bir bayramdır. İşte güzel bir bayramı bugün birlikte yaşıyoruz Sayın Cumhurbaşkanım. AK Parti teşkilatının mensupları olarak hasretin vuslata dönüştüğü anı yaşıyoruz. Hoş geldiniz Sayın Genel Başkanım, liderim" dedi. 
 
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: ÜZERİMİZDEKİ SPEKÜLASYONLARIN CEVABINI SANDIKTA VERECEĞİZ

Başbakan Yıldırım'ın konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, partililere hitap etti. Başbakan Yıldırım'a teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: 
"Değerli yol arkadaşım Sayın Binali Yıldırım Bey, değerli yol arkadaşlarım; 998 gün sonra en kalbi duygularla selamlıyorum. Bugün yine sizlerle beraberiz. Sizlerin heyecanı heyecanımızdır. Sabah 04.00'ten itibaren buradasınız. Bu kongredeki heyecanı paylaşmak üzere buradasınız. İzmir'den gelen bir midibüste bir kazanın olması bizleri üzdü. Hamd ediyoruz herhangi bir ölüm söz konusu değil, yaralılara şifa diliyoruz. İnşallah gündüz gece yürümeye devam ediyoruz ve emaneti bugünlere kadar taşıyan gönüldaşım, değerli yol arkadaşım Binali Bey'e huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Durmak yok, çok çalışacağız; ama unutmayın bizim kapı kapı dolaşma geleneğimiz var buna devam edeceğiz. Üzerimizdeki spekülasyonların cevabını sandıkta vereceğiz"

KONGRE SALONUNUN GİRİŞİNDE ARBEDE: POLİS BİBER GAZI SIKTI

CNN Türk muhabiri Duygu Ayaz canlı yayında kongre girişinde gerginlik yaşandığını aktardı.
Ayaz, "Başkent Ankara'da Arena Spor Salonu'nun giriş noktasında arbede yaşandı. İçeri girmek isteyen vatandaşlar bariyerlerin üzerine çıktı. Vatandaşların üzerine biber gazı sıkıldı. Bir kişi yaralandı" dedi.

TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ KABUL EDİLDİ

AKP'de Genel Başkan Vekilliğini getiren tüzük değişikliği kongrede kabul edildi

ADAY LİSTESİ BELLİ OLDU

Kongrede AKP'nin yeni yönetim kadrosu da şekillenecek. Merkez Karar ve Yönetim Kurulu, Merkez Disiplin Kurulu, Genel Merkez Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulu ve Siyasi Erdem ve Etik Kurulu belli olacak. AKP'nin yeni yönetim kadrosu şu şekilde olacak:

    MERKEZ KARAR VE YÖNETİM KURULU
    Asıl üye adayları
    Binali Yıldırım
    Abdülhamit Gül
    Ahmet Sorgun
    Ali Aydınlıoğlu
    Asuman Erdoğan
    Bekir Bozdağ
    Berat Albayrak
    Burhan Kuzu
    Bülent Karakuş
    Cahit Özkan
    Cevdet Yılmaz
    Çiğdem Karaaslan
    Efkan Ala
    Erol Kaya
    Ethem Sancak
    Fatih Şahin
    Fevzi Şanverdi
    Hacı Ahmet Özdemir
    Hamza Dağ
    Harun Karacan
    Hatice Kübra Öztürk
    Hayati Yazıcı
    İbrahim Halil Yıldız
    İsa Sinan Göktaş
    İsmail Emrah Karayel
    Jülide Sarıeroğlu
    Mahir Ünal
    Markar Esayan
    Mehmet Emin Yılmaz
    Mehmet Mehdi Eker
    Mehmet Buş
    Murat Baybatur
    Mustafa Ataş
    Mustafa Köse
    Mustafa Savaş
    Mustafa Şentop
    Mustafa Yel
    Nurettin Canikli
    Öznur Çalık
    Revza Kavakçı Kan
    Recep Uncuoğlu
    Rümeysa Kadak
    Süleyman Soylu
    Tamer Dağlı
    Vedat Demiröz
    Yasemin Atasever
    Zeki Aygün
    Zelkif Kazdal
    Zeyid Aslan
    Zeynep Alkış
    Yedek üye adayları
    Derya Bakbak
    Mustafa Kurt
    Osman Boyraz
    Ayşegül Esra Atik
    Yıldız Seferinoğlu
    Fevai Aslan
    Nurdan Şanlı
    Murat Yıldırım
    Ahmet İnal
    Mahmut Gürcan
    Hatice Dudu Özkal
    Murteza Zengin
    Hülya Nergis
    Serpil Özarslan
    Şadiye Öztürk
    Ceyda Bölünmez Çankırı
    Mustafa Hilmi Dülger
    Emrullah Gür
    Ahmet İzi
    Salih Çağdaş
    Mustafa Demir
    İshak Gazel
    Bünyamin Demir
    Mahmut Atilla Kaya
    Ahmet Kılıç

    MERKEZ DİSİPLİN KURULU
    Asil üye adayları
    Ali Özkaya
    Hüseyin Özbakır
    Ayhan Sefer Üstün
    Serkan Bayram
    Kerem Ali Sürekli
    Murat Alparslan
    Murat Göktürk
    Taha Ayhan
    Sabri Öztürk
    Serap Yahşi Yaşar
    Zeynep Yıldız
    Yedek üye adayları
    Hurşit Yıldırım
    Ahmet Sami Ceylan
    Oya Eronat
    Salih Cora
    Salih Çetinkaya
    
GENEL MERKEZ PARTİ İÇİ DEMOKRASİ HAKEM KURULU
    
Asil üye adayları
    Aziz Babuşçu
    Vedat Bilgin
    Şamil Tayyar
    Yedek üye adayları
    Tahir Öztürk
    Ömer Özkartal
    
SİYASİ ERDEM VE ETİK KURULU
    Asil üye adayları
    Ahmet Cemil Tunç
    Mustafa Ünal
    Halide İncekara
    Güldal Akşit
    Nihat Eri
    Yedek üye adayları
    Ekrem Çelebi
    Arzu Aydın


MKYK'da olmayan isimler ise şöyle:
Galip Ensarioğlu, Mehmet Müezzinoğlu, Veysi Kaynak, Yasin Aktay, Şaban Dişli.

BAŞBAKAN YILDIRIM: 3'ÜNCÜ OLAĞANÜSTÜ KONGREMİZ BİR BESMELEDİR

Başbakan Binali Yıldırım, AKP Genel Başkanı olarak yaptığı son konuşmasında, "Bizim kongremiz bayramdır. Değişimin lideriyle milletin partisini bir kez daha bir araya getiriyoruz. 1'inci Olağanüstü Kongre'mizde Cumhurbaşkanı'mız, 'Bu bir Fatiha'dır, bu bir başlangıçtır' demişti. Ben de diyorum ki 3'üncü Olağanüstü Kongremiz de bir besmeledir. Gururla taşıdığım AK Parti genel başkanlığı görevini Sayın Cumhurbaşkanımız, kurucu genel başkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a devretmenin gururunu, onurunu yaşıyorum" dedi. 

Başbakan Yıldırım, partisinin Ankara Arena Spor Salonu'nda düzenlenen 3'üncü Olağanüstü Büyük Kongresi'nde, 'genel başkan' sıfatıyla son kez konuştu. Kongrenin açılış konuşmasını yapan Yıldırım, "Bugün günlerden vuslat. Rabb'ime hamd olsun. İşte özlenen, beklenen an geldi. Liderimiz Recep Tayyip Erdoğan, bugün yeniden aramızda. Hoş geldin Sayın Cumhurbaşkanım. Aradan geçen 998 gün boyunca bizi manevi olarak asla yalnız bırakmadınız. Bize verdiğiniz güç ve destek için şükranlarımızı sunuyoruz. Ne mutlu bizlere ki hep yanı başımızda olan bir liderle yol arkadaşlığı yaptık. Ne mutlu bizlere ki aydınlık Türkiye'nin mimarı, kutlu yürüyüşün lideri Recep Tayyip Erdoğan'ın yol arkadaşlarıyız" diye konuştu. 

"DEĞİŞİMİN LİDERİYLE MİLLETİN PARTİSİNİ BİR KEZ DAHA BİR ARAYA GETİRİYORUZ"

Partisinin her daim genç ve dinamik kalacağını vurgulayan Yıldırım, "Bizim kongremiz bayramdır. Her kongre, büyük Türkiye şölenidir. Bu sefer ayrı bir bayram, ayrı bir şölen yaşıyoruz. Bu salonda, bugün yalnızca bir kongre yapmıyoruz. Aynı zamanda değişimin lideriyle milletin partisini bir kez daha bir araya getiriyoruz. AK Parti'de kongre demek, daha da güçlenmek demektir. Birlik, beraberliğimizin artarak, devam etmesi demektir. Sizler bu erdem zincirinin birer halkasısınız. Bu birliği oluşturan değerli yol arkadaşlarım sağ olun, var olun" dedi. 

"ARAMIZA NİFAK SOKMAK İSTEYENLER OLDU"

AKP'nin 2001 yılından beri zorluklarla mücadele ederek, bugünlere geldiğini belirten Başbakan Yıldırım, şunları söyledi: "Dünya, emsali görülmemiş bir azim, kararlılık, dirayet hikayesini AK Parti'de gördü. Neler yaşamadık neler. Aramıza nifak sokmak isteyenler oldu. Bizi bize düşürmek isteyenler oldu; ama sonuçta dönüp dolaşıp, o nifak tohumlarını kendi tarlalarına ektiler. Kaderin üzerinde de bir kader vardır. İşte onlar bunu unuttular. AK Parti ilk günden beri ilkeleriyle var oldu, var olmaya da devam edecek. İlkelerimiz çok açık. Milli irade, tek belirleyici güçtür. Bu gücün üzerinde güç tanımayız. Farklılıklarımızı zenginlik olarak kabul eder, her görüşe, inanışa saygı duyarız. İçeride ve dışarıda güçlü olmanın, adalet ve kalkınmayla mümkün olacağına inanırız"

"AK PARTİ'Lİ OLMAK, KİBİRDEN UZAK OLMAK; TEVAZU SAHİBİ OLMAKTIR"

AKP'nin, milletin partisi olduğunun söyleyen Yıldırım, "Bizim partimizde makam, mevki derdi olmaz. Partimiz, milletin derdiyle derlenir; milletin derdine derman olur. AK Parti, herhangi bir siyasi parti değildir. Milletin partisidir. AK Parti, 1071 yılında Alparslan'la Malazgirt'te başlayan, 1919'da Mustafa Kemal'in Kurutuluş Mücadelesine kadar uzanan tarihi bir yolculuğun eseridir. AK Parti'li olmak ülkemizin şanlı tarihiyle övünmek, bugünlerden yarınları hayal etmektir. AK Parti'li olmak, kibirden uzak olmak; tevazu sahibi olmaktır. AK Parti'de hesabilik değil, hasbilik esastır. Bizi biz yapan değerler, işte bunlardır. 2023 hedefleri, 2053, 2071 vizyonu için bugünden yarını hazırlayacağız. Emin olun ki yarınımız, bugünümüzden çok daha güzel olacak" diye konuştu. 

"ASKER KILIĞINA GİRMİŞ, GÖZÜ DÖNMÜŞ TERÖRİSTLER..."

Millet olarak zor bir yıl geçirildiğini dile getiren Yıldırım, 15 Temmuz darbe girişimini hatırlatarak, "Ülkemiz Kurtuluş Savaşı günlerinden bu yana ilk kez bu kadar hainin bir araya geldiği, oyunlar kurduğu bir dönem yaşadı; ama hiç endişeniz olmasın. Biz, o oyunları sizlerle birlikte bozduk. Bozmaya da devam edeceğiz. 15 Temmuz gibi karanlık bir geceyi, bir işgal girişimini yaşadık. Asker kılığına girmiş, gözü dönmüş teröristler, milletimizin vergileriyle alınan tanklarla helikopterlerle uçaklarla milletin üzerine bombalar yağdırdılar. Egemenliği milletten almak için TBMM'yi bombaladılar. Meydanlara indiniz adeta bir gece içinde bir demokrasi destanı yazdınız" dedi. 

"MAĞDURİYET OLUŞMAMASI İÇİN GEREKLİ TİTİZLİĞİ GÖSTERECEĞİZ"

Terör örgütleriyle mücadelede kararlılık vurgusu yapan Başbakan Yıldırım, şöyle devam etti: "Herkes şunu iyi bilsin ki FETÖ, bölücü terör örgütü, DEAŞ ve bütün terör örgütleriyle mücadele, bizim istiklal ve istikbal meselemizdir. Bu mücadelemiz aynı kararlılıkla devam edecektir; ancak mücadeleyi yaparken, merhametle değil adaletle davranmaya devam edeceğiz. Bunu yaparken, mağduriyet oluşmaması için gerekli titizliği de göstereceğiz. Buna rağmen mağdur olduğunu öne sürenlerin itirazını da en titiz şekilde değerlendirecek yasal düzenlemeleri hayata geçirdik. Kurulmuş olan İtirazları İnceleme Komisyonları bütün başvuruları titizlikle değerlendirecek. Bu komisyon, aynı zamanda ihtiyaç sahiplerine yargı yolunu da açmış olacak"

"TERÖRLE MÜCADELE, SİLAHLARIN ÜZERİNE BETON DÖKÜLÜNCEYE KADAR SÜRECEK"

Türkiye'nin önemli sorunlarının başında terörün geldiğini söyleyen Yıldırım, "Kimse terörle yaşamaya alışamaz, alıştırılamaz. Dünya üzerinde aynı anda en az üç terör örgütüyle mücadele eden başka bir ülke yoktur. Terörle kol kola giren, teröre destek veren kim varsa er ya da geç kaybedecektir. Bu mücadele, Sayın Cumhurbaşkanı'mızın da dediği gibi silahların üzerine beton dökülünceye kadar sürecektir. Terörle mücadelemizi savunmayla değil, taarruz anlayışıyla sürdürüyoruz" açıklamasında bulundu. 

"TERÖRÜ, TERÖRİSTLE YOK EDEMEZSİNİZ"

Terörün, terör örgütleriyle bitirilemeyeceğinin altını çizen Yıldırım, "Gün geçmiyordu ki sınırın karşı tarafından ülkemize bombalar, füzeler düşmesin; teröristler sızmasın. Fırat Kalkanı operasyonuyla sınırlarımızın ötesinden gelen terör tehdidini vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini güvence altına aldık. Bölgedeki mücadelemiz, henüz bitmemiştir. Burada, Türkiye olmadan masa kurulamaz, siyaset üretilemez. PKK, PYD, YPG'nin aynı olduğunu artık bütün dünya biliyor. Kendilerinin de inkar etmediği bu gerçeğin, dost bildiğimiz ülkeler tarafından da artık görülmesini bekliyoruz. Terörü, teröristle yok edemezsiniz" dedi. 

"YİNE TUTTURMUŞLAR 'ÇATI ADAY', 'KAPI ADAY'; TEMELİ OLMAYININ ÇATISI OLMAZ"

Ana muhalefet partisinin, demokrasinin vazgeçilmezi ve olmazsa olmaz unsuru olduğunu savunan Yıldırım, 'çatı aday' tartışmalarına da değindi. Başbakan Yıldırım, "Ülkemiz, o kadar sağlam ve istikrarlı bir iktidara sahip ki bu temel unsurun eksikliğini millet hiç hissetmiyor. Onların iktidar anlayışı falan yok. Zaten Türkiye'nin bir ana muhalefeti de yok. Kendileri de bal gibi biliyor ki Türk siyasetinin yaşadığı kısır çekişmelerin çözümü anayasa değişikliğidir. Türkiye, büyüyor; ama büyüyen Türkiye'ye bu elbise dar geliyordu. Türkiye, ana muhalefete rağmen bu elbiseden kurtuldu. Milletin dediği oldu. Görüyorum ki daha şimdiden cumhurbaşkanı adayı arama derdine düşmüşler. Yine tutturmuşlar çatı aday, kapı aday. Siz önce temelinizi sağlamlaştırın. Temeli olmayanın çatısı da kapısı da olmaz. Bilsinler ki bu aziz millet, kararına saygı göstermeyenlere gönül kapısını da çatısını da bacasını da kapatır. Bunların derdi ülke, millet değil; tek derdi AK Parti. Ayrıca MHP Genel Başkanı'na, 'Önce ülkem ve milletim' diyen ülkücü kardeşlerimizi de teşekkür ediyorum" diye konuştu. 

"HEM 'HAYIR' HEM 'EVET' DİYEN VATANDAŞLARIMIZIN BEKLENTİSİNİ KARŞILAYACAĞIZ"

Önümüzdeki süreçte terörle mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceğini belirten Başbakan Yıldırım, şunları söyledi: "Terörü Türkiye gündeminden çıkarmaya kararlıyız. Ekonomiyi daha da güçlendirecek, ülkemizin rekat gücünü artıracağız. İşsizliği daha da azaltmak için daha çok yatırım, üretim, ticaret stratejimizi sürdüreceğiz. Milletimizin refahını daha da artırmak için gayret göstereceğiz. Artan refahın adil bölüşümünü sağlayacağız. Bürokrasiyi azaltmak, milletin beklediği hizmetleri hızlandırmak için gereken tedbirleri alacağız. Demokratik ve ekonomik reformlara hız kesmeden devam edeceğiz. İşte bunun ilk adımını attık, Başbakanlık makamını kaldırdık. Biz AK Parti olarak hem 'hayır' hem 'evet' diyen vatandaşlarımızın beklentisini karşılayacak; bütün milleti kucaklayacak adımları atıyoruz ve atmaya devam edeceğiz. Referandum sonrası uyum yasalarını da süratle tamamlayacağız. Şüphesiz bunu yaparken, diğer partilerin de katkısını arayacağız. Dış politikada dostlukları artırma, düşmanlıkları azaltma politikamız aynen devam edecek"

"AK PARTİ GENEL BAŞKANLIĞINI CUMHURBAŞKANIMIZA DEVRETMENİN GURURUNU YAŞIYORUM"

Başbakan Yıldırım, şöyle devam etti: "Liderimiz, Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan, büyük bir siyasetçi ve dava adamıdır. Türkiye davasının yılmaz savunucusudur. İşte biz böyle bir dava adamının yol arkadaşıyız, Recep Tayyip Erdoğan'ın yol arkadaşıyız. 1'inci Olağanüstü Kongre'mizde Cumhurbaşkanı'mız, 'Bu bir Fatiha'dır, bu bir başlangıçtır' demişti. Ben de diyorum ki 3'üncü Olağanüstü Kongremiz de bir besmeledir. Gururla taşıdığım AK Parti genel başkanlığı görevini Sayın Cumhurbaşkanımız, kurucu genel başkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a devretmenin gururunu, onurunu yaşıyorum"

ÖMER HALİSDEMİR'İN BABASI DA KONGREDE 

Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesi şehit olan Astsubay Ömer Halisdemir'in babası Hasan Hüseyin Halisdemir de AKP 3'üncü Olağanüstü Büyük Kongresi'ne katıldı. Sunucu, şehit babasının ismini anons edince salonda, 'Şehitler ölmez vatan bölünmez' sesleri yankılandı. 

ARINÇ VE DAVUTOĞLU KONGREYE KATILDI, GÜL'ÜN MESAJI OKUNDU

TBMM eski Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı kongreye gelemeyen 11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün gönderdiği mesaj kongre salonunda okundu. 

Öte yandan aralarında İran ve İsrail'in de bulunduğu yabancı ülkelerin temsilcileri ve ABD adına devlet ataşesi, kongreyi izledi. Çok sayıda sivil toplum kuruluşu da kongreye katılım sağladı. 

[Haber görseli]

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: TAYYİP ERDOĞAN'IN ÜLKESİNİN HAYRINA OLMAYAN DAVRANIŞINI DUYARSANIZ GEREĞİNİ YAPIN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Şu saatten sonra bu kardeşiniz Tayyip Erdoğan'ın, ülkesinin hayrına olmayan bir davranışını duyarsanız bugüne kadar yaptığı her şeyi bırakın ve gereğini yapın. Böyle bir yanlışın içine düşen Erdoğan'ın, tüm hakları size helaldir. Ben de milletimizden helallik istiyorum. İnancımıza ve milletimize ihanet noktasına düşmedik. İhanetimiz asla olmadı, eksiklerimiz olmuştur. Hak olan yoldan sapmadan hizmetlerimize devam edeceğiz" diye konuştu. 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca olağanüstü hal (OHAL) tartışmalarına ilişkin "OHAL'in kaldırılmasını soruyorsunuz. Kalkmayacak. Ne zamana kadar? Ülkenin durumu huzura, refaha erene kadar. Neden OHAL kalksın?" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP genel başkanlığı için tek aday gösterildiği 3'üncü Olağanüstü Büyük Kongre'de hitap etti. Partilileri selamlayarak, konuşmasına başlayan Erdoğan, şunları söyledi: "Sizleri hasretle, muhabbetle selamlıyorum. Allah'ın rahmeti, bereketi sizinle olsun. BU vuslat kongresi için 81 ilden salonumuzu teşrif eden tüm kardeşlerime Ankara'ya hoş geldiniz diyorum. Yurt dışından teşrif ederek bu mutlu günümüzü bizlerle paylaşan misafirlerimiz hoş geldiniz. Kurulduğu 14 Ağustos 2001'den bugüne kadar görev alış genel başkanlarımıza, MKYK üyelerimize, bakanlarımıza milletvekillerimize il ilçe belediye başkanlarımıza, belediye meclis üyelerimize, köy mahalle temsilcilerimizi, sandık müşahitlerimize tüm gönüldaşlarımıza şükranlarımı sunuyor her birini ayrı ayrı selamlıyorum. 19 Mayıs'ı geride bıraktık. Gençliğin dinamizmi ile geleceği buluşturduk. Bu vesileyle coğrafyamızdaki ilk devletimizi kuran Süleyman Şah'tan Gazi Mustafa Kemal'e kadar bu toprakları vatanımız haline getiren tüm abide isimleri rahmetle anıyorum"

"BU SADECE HUKUKİ BİR AYRILIKTI"

Bugün, daha büyük hedefler için yeni bir başlangıç yapıldığını belirten Erdoğan, "'27 Ağustos 2014'te sizlere her bitiş yeni bir başlangıçtır' diyerek, helalleşerek, ayrılmıştık. Hatırlayın o gün, tabii bu sadece hukuki bir ayrılıktı. Gönüllerimiz hiçbir zaman ayrı düşmedi. Sevinçlerimizi hüzünlerimizi hep tek yürek tek kalp olarak yaşadık. Tam 998 gün sonra yine aynı salonda nerede kalmıştık diyerek yeniden bir aradayız. Cumhurbaşkanlığına aday olurken bunun bir Fatiha olduğunu, yeni bir başlangıç olduğunu ifade etmiştik. Bugün bir kez daha besmelemizi çekiyor, Fatiha'mızı okuyor, daha büyük hedefler için yeni bir başlangıç yapıyoruz. Rahman ve rahim olan Allah'ın adıyla. Alemlerin Rabb'i olan Allah'a hamd olsun" dedi. 

"TABANDAN TEPEYE DOĞRU GERÇEKLEŞTİRİLMİŞ İLK VE TEK PARTİ, AK PARTİ"

AKP'nin milletin partisi olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: "16 yıl önce çıktığımız bu kutlu yolda sadece rabbimizden yardım istedik, milletimizden destek talep ettik. Dudaklarından dökülen hayır dualarına sandıkta kullandığı oy kadar önem verdiğimiz için 16 yıldır sürekli büyüyüp, güçlenerek, bu günlere geldik. Gönül kazanmayı oy kazanmak gibi önemli gördüğümüz için içerde ve dışardaki onca saldırıya rağmen dik kalabildik. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışıyla milletimizi yanımıza bulduk. Bu ülkede güvenlik kaygılarıyla demokrasi taleplerinin aynı anda karşılanabileceğini gösterdiğimiz için 81 vilayetimizin tamamında karşılık bulan tek parti olduk. Ayrımcılık yapmadık, hangi il olursa olsun ulaştık, burası şu bu partiye oy verdi demedik. Bundan sonra da götürmeye devam edeceğiz. Eğitimden sağlığa adaletten emniyete ulaşımdan enerjiye tüm hizmetleri götürmek suretiyle herkesi bu ülkenin birinci sınıf vatandaşı haline getirdik. Türkiye'nin gücü ve imkanlarının kendi vatandaşlarıyla birlikte gariplere kucak açtığını gösterdiğimiz için nereye gitsek muhabbetle karşılanıyoruz. 16 yıl sonra dahi AK Parti nedir diye soranlar varsa, AK Parti işte budur. Kuruluşumuzdan bugüne kadar 188 ay geçti. AK Parti'yi kurarken, isminden ve provalarından başlayarak partimizi milletimize hizmetkar olacak bir anlayışla dizayn ettik. Kuruluşu tabandan tepeye doğru gerçekleştirilmiş ilk ve tek parti AK Parti'dir. Bunun için AK Parti milletin partisidir"

"BU UZUN YOLCULUKTA YOLUNU KAYBEDENLER, GERİDE KALANLAR OLDU"

AKP'nin, değişimin ve demokrasinin teminatı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: "AK Parti reformun adresidir. Kerameti hiçbir zaman kendimizde görmeden işin sırrının yaptığımız hizmetler olduğunu bilerek mücadeleden mücadeleye koştuk. Bu uzun meşakkatli, sabır gerektiren yolculukta elbette yorulanlar oldu, elbette yolunu kaybedenler oldu, elbette çeşitli sebeplerle geride kalanlar oldu. Ama AK Parti olarak bizim ne menzilimiz değişti ne de milletimizle aramızdaki rabıtamız zayıfladı. Rabbim ömür ve imkan verdikçe milletimize hizmet yolunda çalışmayı sürdüreceğiz. Çünkü bu kutlu, hayırlı bir yoldur. Çünkü bu kendimizle birlikte çocuklarımızın torunlarımız hayatını şekillendirecektir. O nedenle kim dönerse dönsün biz dönmeyiz bu yoldan. Çünkü bu kutlu bir yoldur. Bu hayırlı bir yoldur. İster 3 Kasım 2002'de olduğu gibi Meclis'e sokmasınlar ister 2008'de olduğu gibi partimizi kapatmaya çalışsınlar ister 2013'te olduğu sokakların altını üstüne getirsinler, ister 15 Temmuz' da olduğu gibi canımıza kastetsinler. Ne yaparlarsa yapsınlar biz bu yoldan dönemeyeceğiz" 

"İHANETİMİZ ASLA OLMADI, EKSİKLERİMİZ OLMUŞTUR"

Hak olan yoldan sapmadan, hizmetlere devam edileceğini söyleyen Erdoğan, "Allah'ımıza can, milletimize hizmet borcumuzdan başka kimseye eyvallahımız yok, olmayacaktır. Yarın milletimizin karşısında boynumuz bükük durmaktansa içerdeki ve dışarıdaki alçakların karşısında dimdik dikilir kaderimiz neyse onu yaşarız. Ölümden öte köy olmadığını biliriz. Bugüne kadar Allah'tan hep hayırlısını istedik. Siyasetin, rakibin bile hayırlısı için dua ettik. Şu saatten sonra bu kardeşiniz Tayyip Erdoğan'ın ülkesinin hayrına olmayan bir davranışını duyarsanız bugüne kadar yaptığı her şeyi bırakın ve gereğini yapın. Böyle bir yanlışın içine düşen Erdoğan'ın tüm hakları size helaldir. Ben de milletimizden helallik istiyorum. İnancımıza ve milletimize ihanet noktasına düşmedik. İhanetimiz asla olmadı, eksiklerimiz olmuştur. Hak olan yoldan sapmadan hizmetlerimize devam edeceğiz" dedi. 

"İSTERSE BABAMIN OĞLU OLSUN, KİMİN YANLIŞI VARSA KARŞISINDA YER ALIRIM"

Türkiye'nin terörle mücadelesine de değinen Erdoğan, "Namert kaçar, mert dövüşür. Biz hiçbir zaman kaçanlardan olmadık. Bölgede kiminle yol yürüyecekleri konusunda kafası karışık olanlar şu gerçeği bilsinler: FETÖ'den PKK ve DEAŞ'a kadar terör örgütlerinin hiçbiriyle meselem şahsi değildir. Eksiklerimiz hatalarımız elbette olmuştur ama ihanetimiz asla vaki değildir. İnşallah bundan sonra da hak olan yoldan sapmadan devam edeceğiz. Türkiye'nin FETÖ ile PKK ile DEAŞ ile diğer terör örgütleriyle mücadelesini işte bu anlayışla yürüttük yürütüyoruz. Bizim kimseye karşı kişisel bir husumetimiz yoktur ama bu aziz milletimizin hakkının yenilmesine geleceğinin tehlikeye atılmasına da iznimiz yoktur. İsterse babamın oğlu olsun kimin böyle bir yanlışı varsa karşısında yer alırım. Kimseye diyet borcumuz bulunmuyor. Elbette mazlumun hakkını korumak görevimizdir ama bu mazlum kılığına girmiş zalimlerin oyunlarına teslim olacağımız anlamına gelmiyor" diye konuştu. 

"İTİRAFÇILIK OYUNLARIYLA MÜCADELENİN SULANDIRILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ"

Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadeleye ilişkin de açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: "Takiye, yalan, dolan, iftira ile yıllarca milletimizin  tertemiz duygularını istismar edenlerin yüzlerindeki maske düşmüştür. Adeta insanlarımızın kanını sömürenlerin oyunları önce 17-25 Aralık, sonra 15 Temmuz'da ortaya çıkmıştır. FETÖ ile mücadelede bulunduğumuz yere bir anda gelmedik. 17-25 Aralık emniyet yargı darbe girişiminin ardından çağrı yaptık. Tabanı ibadet, ortası ticaret, tavanı ihanet olan bu yapıyla ilişkinizi kesin dedik. Çağrımız üzerine bu ihanet çetesiyle ilişkisini kesenler kendilerini kurtardılar. Ama iletişim programlarını kullanarak, bankalarına para yatırarak destek olanlar için yapacak bir şeyimiz kalmadı. Türkiye'nin ve Türk milletinin bu örgütün bir başka ihanet teşebbüsüne daha tahammülü yoktur. Eğer bu mücadele gerektiği gibi yürütülmezse ülkemiz daha büyük tehlike altında kalacaktır. O yüzden bütün milletimizi ucu en yakınımıza da uzansa mücadeleye davet ediyorum. İtirafçılık oyunları ile mücadelenin sulandırılmasına izin vermeyeceğiz. Bu konuda önümüzdeki dönemde çok daha hassas, çok daha kararlı bir mücadele yürütülmesini temin edeceğiz.  Özel haberleşme programlarını kullanarak,  üyeliklerini  kullanıp, kurumlarına destek olanlar için örgütü destekleyenler için yapacak bir şeyimiz kalmadı. Acaba Pensilvanya'da 400 dönümlük arazide bu FETÖ denilen şahıs niçin besleniyor, niçin koruma altındadır?"

"BUNDAN SONRAKİ SÜREÇ, BUNLARI TAMAMIYLA YOK ETME SÜRECİ"

Terörle mücadelede kararlılık vurgusu yapan Erdoğan, "İnlerine girdik giriyoruz. Ülkemiz sınırları içinde Tendürek, Gabar, Cudi'de 65'i aşkın mağaralara girildi ve 600'ü aşkın terörist etkisiz hale getirildi. Buralara kadar bunlar nasıl girdiler. İşte bundan sonraki süreçte tamamıyla bunları yok etme sürecidir. Çekinmeden yılmadan asker ve polisimizle güvenlik korucularımızla bu hayata geçiyor şimdi" dedi. 

"BATI ÜLKELERİNİN EN KÜÇÜK TEHDİT KARŞISINDA NASIL SAVRULDUĞUNU GÖRÜYORUZ"

Türkiye'nin hukuk devleti niteliğinden taviz vermemiş bir ülke olduğunu belirten Erdoğan, "Buradaki mesele ülkemiz ve milletimizin istikbali, istiklali, bekası meselesidir. Ortada şahsi bir mesele olmadığı için kimseyi affetmem ve cezalandırmam söz konusu olamaz. Her ne yapıyorsak ülkemiz milletimiz için yapıyoruz. Hukuk devleti niteliğinden taviz vermemiş bir ülkedir Türkiye. Ne kadar ihanet içinde olurlarsa olsunlar tüm terör örgütleriyle mücadelemizi hukuk içinde yürüttük, yürütüyoruz. Dünyada Türkiye'nin yaşadıklarını yaşayıp hukuk devleti ilkesine bu kadar bağlı kalacak bir ülke olduğunu sanmıyorum. Özellikle Batı ülkelerinin en küçük tehdit karşısında nasıl savrulduğunu görüyoruz. Biz öyle olmadık. Olmayacağız" diye konuştu. 

"OHAL'İ ÜLKEMİZİN HUZURU İÇİN UZAKTIK, UZATIYORUZ"

Ülkenin durumu, huzura ve refaha ermeden OHAL'in kaldırılmayacağını da vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: "Bize şunu söylüyorlar: OHAL ne zaman kalkacak. Bende diyorum ki Fransa'da 15-20 terörist ayağa kalktı öldürüldü ve Fransa bir, bir buçuk yıldır OHAL ilan etti. Benim ülkemde devlet yıkılmaya çalışıyorlar, biz 249 şehit veriyoruz. 2 bin 193 gazimiz var. Ya siz bize hangi yüzle OHAL'in kaldırılmasını soruyorsunuz. Kalkmayacak. Ne zamana kadar? Ülkenin durumu huzura, refaha erene kadar. Neden OHAL kalksın. Fabrikalar mı çalışmıyor, okullar mı kapalı? Biz OHAL'i ülkemizin huzuru için uzaktık, uzatıyoruz. Milletimize Rabia işaretiyle sembolleştirdiğimiz bir sözümüz var. Tek millet, tek vatan, tek bayrak, tek devlet.  Parti tüzüğünde bu yer alacak"

"TERCİHİMİZ, HER ŞEYE RAĞMEN YOLUMUZA AB İLE DEVAM ETMEKTİR"

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecinin, birliğin riyakar tutumu yüzünden çıkmaza girdiğini savunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu ülkede bir daha kimsenin farklılıkları yüzünden horlanmasına, ötekileştirilmesine, cezalandırılmasına kesinlikle izin vermeyeceğiz. Özellikle gençlerimizin özgürlüğü konusunda en küçük bir tereddütleri olmasın. Kendilerinden önceki nesillerin maruz kaldıklarını yaşamayacaklar. Demokrasi lafla değil, icraatla olur. AB'nin artık ülkemizin onurunu hiçe sayan iki yüzlü tavrına daha fazla tahammül etmek zorunda değiliz. AB ya bize verdiği sözleri tutar ya da herkes kendi bildiğini yapar. Bizim tercihimiz her şeye rağmen yolumuza AB ile devam etmektir. Burada kararı verecek olan AB'dir" dedi.

İlgili Haberler