DÜNYA'DA Kİ BAŞKANLIK SİSTEMLERİNDE DURUM BİR FELAKET

DÜNYA'DA Kİ BAŞKANLIK SİSTEMLERİNDE DURUM BİR FELAKET

Tam bir fiyasko;Başkanlık Sistemi İle Parlementer Sistem Arasındaki fark BM İnsani Gelişmişlik Endeksi Raporuyla açıklandı.

İnsani gelişmişlik endeksine göre Parlementer Sistem Başkanlığa fark atmışdurumda. En düşük insani gelişme düzeyine sahip ülkelere bakıldığında Başkanlıkla yönetilen ülkelerde oran %65, parlementer sistemde bu oran %12'ye düşüyor. Sendikal Hak ihlalleri Başkanlık sistemlerinde %64 iken, Parlementer sistemlerde bu oran %29 a düşüyor.

BAŞKANLIK SİSTEMİ GÖKLERE ÇIKARILIYOR AMA

Haftada 48 saatten fazla çalışanlar Başkanlık sistemlerinde %26 iken, Parlementer sistemlerde sadece %8. Başkanlık sistemlerinde cinsiyet eşitsizliği %44 ike, Parlementer sistemlerde bu oran %22 ye düşüyor. Ayrıca Başkanlık sistemlerinde işçi hakları, iş kazalarında ölüm oranları gibi kriterlerde de oranlar Parlementer sistemlere göre oldukça yüksek.

AL SANA HAYIR SEBEBİ

Al sana HAYIR sebebi” diyen Erdoğdu bu raporla Başkanlık sistemine neden HAYIR dememiz gerektiğini açıkladı. Aykut Erdoğdu’nun paylaştığı raporda İnsani Gelişmişlik Endeksi’ne göre ilk 10 sırada olan ülkler arasında sadece ABD, başkanlık sistemiyle yönetilirken diğer 9 ülke Parlementer demokrasi ile yönetilmekte. Aynı raporda yer alan son 10 sıradaki ülkelere bakıldığında ise ülkelerin 3’ü yarı başkanlık 7’si başkanlık ile yönetilmekte.

İlgili Haberler