Antalya'da ' Akdeniz ' renklerine boyanan binalarda flaş gelişme

Antalya'da ' Akdeniz ' renklerine boyanan binalarda flaş gelişme

Antalya'nın CHP'li Belediyesi Muratpaşa tarafından tüm yasal gerekler yerine getirilerek uygulanan ve vatandaşlar tarafından büyük beğeni toplayan binaların Akdeniz renklerine boyanması projesine yargı engeli

Antalya'nın CHP'li Muratpaşa belediyesi tarafından ilçe sınırları içerisinde bulunan bazı ana caddelerde başlatılan binaların Akdeniz renklerine boyanması konusunda ilginç bir gelişme yaşanıyor.

VATANDAŞ BENİMSEMİŞTİ

Antalyalı vatandaşların bir çoğu tarafından olumlu karşılanan ve katılımın yüksek olduğu uygulama konusunda Başkan Ümit uysal'a soruşturma başlatılmıştı. Benzerlerinin başta Ankara Eseboğa yolu üzerinde olmak üzere AKP'li bir çok belediye tarafından uygulanmış projenin CHP'li Muratpaşa Belediyesi tarafından yapılması sonrası soruşturmaya konu olması manidar bulundu.

MURATPAŞA BELEDİYESİ AÇIKLAMA YAPTI

Muratpaşa Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, 'Bina Cephelerini Sağlıklaştırma-Boyama Projesi' nedeniyle kamuyu zarar uğrattığı iddiasıyla Belediye Başkanı Ümit Uysal hakkında inceleme başlatıldığı, zararın ise Başkan Uysal'dan tahsil edilmesi istendiği hatırlatıldı. 

AKDENİZ RENKLERİNE BOYANMIŞTI

Bina cephelerinin Akdeniz renklerine boyanmasını öngören projenin pilot bölge olarak Mevlana Caddesi, Güllük Caddesi ve Yener Ulusoy Bulvarı'nda uyguladığının hatırlatıldığı açıklamada, projenin kısmi sponsor desteğiyle gerçekleştirildiğini ifade edildi.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDE OYLAMA YAPILMIŞTI

Boyama bedellerinin, Sayıştay tarafından, Belediye Başkanı Ümit Uysal'ın şahsından istendiği ve konuyla ilgili yargı sürecinin devam ettiğinin vurgulandığı açıklamada, şunlara yer verildi:

"Proje büyüklüğü, tamamının sponsorlar tarafından yapılmasına olanak tanıyacak nitelikte değildir.

Muratpaşa Belediyemizin; 'Projenin tamamının sponsorlarla yapıldığı' şeklinde bir beyanı hiçbir tarihte olmamıştır. Bu iddiada bulunan basın yayın organları; Belediye Meclis toplantılarını takip etmiş olsalardı, projenin bir kısmının sponsorlar aracılığıyla bir kısmının da belediye bütçesinden karşılandığını biliyor olacaklar ve böyle yanlış yayınlarda bulunmayacaklardı. 

SAYIŞTAY "KAMU ZARARI" DEDİ

Sayıştay'ca 'kamu zararı' olarak nitelendirilen çalışmanın Muratpaşa Belediye Meclisi'nin 03 Aralık 2014 tarih ve 511 sayılı oybirliği ile verdiği onay, Encümen kararı ayrıca Antalya Büyükşehir Belediye Meclisimizin yine 'oybirliği' onayı ile 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 73. Maddesi 14. fıkrası uyarınca yapılmıştır."

TOPLANTILAR AÇIK YAPILIYOR

Meclis toplantılarının kamuoyuna açık olarak yapıldığı, kararların yayımlandığı ve istendiği an kontrol edilebildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, "Muratpaşa ve Büyükşehir Belediye meclislerinin 'oybirliği' şeklinde onayıyla yapılan çalışmanın 'kamu yararı' taşıdığı da açıktır. Tüm bu gerçeklere rağmen; 'kandırma' ve 'yalan' gibi ifadeler kullanılarak yapılan haberle ilgili olarak yasal yollara gidilecektir. 4 firmayla yapılan protokol; yüzde 80'lik bölümü beyaza boyanacağı taahhüt edilen; ruhsatlı, yapı kullanma izin veya genel iskan belgesi alınmış binaların cephelerinin yüzde 20'lik bölümünün serin renklere boyanmasını öngören proje, tüm Muratpaşa'da uygulanabilmesi içindir. 
7 Aralık 2015 tarih 598 sayılı Muratpaşa Belediye Meclis ve 26 Ocak 2016 tarih 348 sayılı Encümen kararları gereği imzalanan protokolün Sayıştay'ca çıkarıldığı ifade edilen 'kamu zararı' ile zerrece ilgisi yoktur" denildi.

PROJELER ÖRNEK OLUYOR

Projenin pilot bölge olarak Mevlana Caddesi'nde uygulandığının yer verildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Mevlana Caddesi'ne cephe binalarda uygulamaya başladığımız projemizin hala tartışılmaya çalışılmasından büyük mutluluk duymaktayız. Projemiz, Antalya'daki yerel yönetimler başta olmak üzere ülkemizdeki tüm yerel yönetimlere örnek oluyor. Türkiye projeleri uyguluyoruz. Projelerimizle sadece komşularımızın konutlarına değil, bazılarının kurgu dünyalarına da renk getiriyoruz. 

HİZMET ÜRETMEKTEN VAZGEÇMEYİZ

Kamuya, yaşanılan kente hizmet etmekten, hizmet üretmekten asla vazgeçmeyeceğimizi, Büyük Atatürk'ün, şiar edindiğimiz 'Ulusunuz için elbirliğiyle çalışınız' sözüne bağlı olarak komşularımız için komşularımızla elbirliği içinde çalışmayı sürdüreceğimizi yineliyoruz."

ONLARA SERBEST CHP'Lİ BELEDİYEYE SORUŞTURMA

9187.jpg

AKP'Lİ MELİH GÖKÇEK MİLYARLAR HARCADI TIK YOK

“Ankara Büyükşehir Belediyesi, Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından Esenboğa Yolu’na bakan Ankara Havalimanı’nından Aydınlıkevler Kavşağı’na kadarki mevcut yapıların cepheleri aynı malzeme, aynı renk ve aynı detaylar ile son derece niteliksiz bir görünüme büründü. 

MİLYARLAR HARCADILAR

Sadece yola bakan cephelere uygulanan klinker kil panel malzeme, estetik yoksunu detay ve renk seçimi ile birleşince, “kentsel tasarım” adına yapılmaması gerekenler için “iyi” bir örnek oluşturdu.

Yapı cephelerine dilediği gibi müdahale eden belediyenin yapıların müellifleri ile iletişime geçilip geçilmediği konusunda ise herhangi bir açıklama yapılmıyor. Son zamanlarda yine bu yol üzerinde TOKİ uygulamaları (konutlar, okullar, camiler, büyük park düzenlemeleri) “kentsel dönüşüm” adı altında yürütülüyor. 

Dik yamaçlarda kademelenerek oturan tek katlı gecekonduların temizlenerek, en az 10 katlı yapıların, yüksek istinat duvarları ile arazi düzlenerek uygulandığı görülüyor. Gerek yeni yapı, gerekse bu türdeki cephe kaplamaları ile yeni bir “imaj” yaratılmaya çalışılan Protokol Yolu’ndaki çalışmaların, birkaç yıl içinde tümüyle tamamlanması öngörülüyor.

BU ESTETİK Mİ

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin “estetik kaygılar” sonucu giriştiği projenin estetikle iç içe olan mimarlık ortamında yeni “estetik kaygılar” doğurması bu tür projelerin tasarlanma ve uygulanma süreçleriyle ilgili sorunları tekrar akla getiriyor. “Yurt dışından ülkemize ilk defa gelen kişiler tarafından eleştiriye neden oluyordu” denilerek onların geçtikleri yolu ve sadece o yoldan hızla geçerken görebilecekleri cepheleri yenilemek ise kendimizi diğerlerinin gözünden gözlemlemeye çalışma alışkanlığımızla, kendimiz için değil de kendi yarattığımız “onların gözünden biz imajı” için yaptığımız tuhaf işler zincirine bir yeni halka daha ekliyor.”

 

İlgili Haberler