ABD'den Türkiye'ye ' Ültimatom gibi ' Afrin uyarısı

ABD'den Türkiye'ye ' Ültimatom gibi ' Afrin uyarısı

ABD ile Türkiye arasında süren Suriye'ye operasyon gerilimine Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert'in yaptığı ültimatom gibi uyarı eklendi.

AKP Genel Başkanıve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararı ile başlayan Suriye operasyonları yüzünden ABD ile gerginlik sürüyor. Tam bir yılan hikayesine dönene ABD ile PKK'nın Suriye kolu YPG ile işbirliği konusunda gerilim giderek tırmanıyor. Türkiye'nin sert açıklamaları sonrası Afriin operasyonuna karşı ABD Dışişleri bakanlığından ültimatom gibi bir uyarı geldi.

BU ADIMI ATMAMAYA ÇAĞIRIYORUZ.

ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert, olası Afrin operasyonu için "Türkiye'yi böyle bir adım atmamaya çağırıyoruz." dedi. Öte yandan, ABD'nin liderliğindeki koalisyon daha önce Türkiye'nin muhtemel askeri harekâtına ilişkin 'Afrin koalisyonun operasyon yaptığı alanlar içinde yer almıyor'' açıklamasında bulunmuştu.

OPERASYONDAN KAÇINMA ÇAĞRISI

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert’e bugünkü basın brifinginin gündeminde Türkiye ile ABD arasında yaşanan ’sınır gücü’ gerilimi ve Ankara’nın Afrin’e operasyon hazırlığı vardı. Nauert, Türkiye’ye operasyondan kaçınması yönünde çağrı yaparken geçen Eylül’de bağımsızlık referandumu yapan Iraklı Kürtlere yaptığı çağrıdaki aynı ifadeyi kullandı; ‘Gözünüzü toptan ayırmayın’.

Sınır gücü krizindeki son durumu da değerlendiren Nauert, ‘İsim vermeyeceğim ama belli ki birileri politikayı ve faaliyetleri yanlış aktarmış. Herkes hata yapanbilir’ diyerek sınır 14 Ocak’ta sınır gücü kurduklarını açıklayan DEAŞ karşıtı uluslararası koalisyonun ABD’li Sözcüsü Ryan Dillon’ı işaret etti.

BAHSETTİĞİNİZ TÜRK

Nauert, söz konusu olanın ‘sınır gücü’ değil ‘iç güvenlik gücü’ olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ABD’nin açıklamalarından tatmin olmadıkları yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine ise Nauert, ‘Bundan haberim yok ama bahsettiğiniz Türk böyle hissediyorsa üzüldüm’ dedi.

Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun sınır gücü hakkında ABD’den gelen son açıklamaların Ankara’yı tatmin etmediğine ilişkin sözlerine ne diyeceksiniz?

ÇAVUŞOĞLU İÇİN NE DEDİ

Öyle mi....tatmin etmedi mi demiş? Bundan haberim yok. Ancak Dışişleri Bakanımız Tillerson dün bu konuya değindiği açıklamasında birinin açıkça yanlış konuşmuş olmasını talihsiz olduğunu söyledi. Belli ki devam eden faaliyetlerle ilgili birisi yanlış bir açıklama yaptı. İsim vermeyeceğim ama bu yanlış bir açıklama. İnsanlar hata yapar. Hepimiz hata yapıyoruz. Bu kadar basit.

TEK MİSYONUMUZ DEAŞ

ABD’nin müdahil olduğu bu şey bir iç güvenlik gücüdür ve tek misyonu DEAŞ’a odaklanmaktır, başka bir şey değil. ABD olarak Suriye’de bulunmamızın sebebi DEAŞ’la mücadele. Bu değişmedi. Ana odak noktamız budur. Bahsettiğiniz Türk'ün böyle hissetmesine üzüldüm. Ama Bakanımız Tillerson ne dediğini hatırlatayım; ‘Biz kesinlikle bir sınır gücü kurmuyoruz. Bunu Türklerle paylaştık. DEAŞ’tan kurtarılmış bölgelerde yerel unsurların güvenliğini sağlamasını temin etmeye çalışıyoruz.’ Bunun ötesinde sizleri Savunma Bakanlığı Pentagon tarafından dün yapılan açıklamaya bakmanızı öneririm.

TÜRKLERİ UYARIYORUM

Türkiye’nin Afrin’e girmeye hazırlandığı yönünde haberler var. Bunun olma ihtimalini görüyor musunuz?

Durumun böyle olup olmayacağını bilmiyoruz. Türkleri bu yönde bir adımdan kaçınmaya davet ediyoruz. Kuzey Irak’taki bağımsızlık referandumu öncesinde Iraklı Kürtlere söylediğimiz gibi; herkesin gözü topta olmalı. Yani herkes DEAŞ’la mücadeleye odaklanmalı. Dolayısıyla da Türklerin şiddete başvurmak yerine DEAŞ’a odaklanmasını istiyoruz.

"AFRİN OPERASYON SAHAMIZ İÇİNDE DEĞİL"


Öte yandan, ABD liderliğindeki uluslararası Koalisyon Sözcüsü Ryan Dillon, 'Türkiye'nin Afrin'e olası harekâtıyla' soruya''Afrin koalisyonun operasyon yaptığı alanlar içinde yer almıyor'' yanıtını vermişti.

Pentagondan bir açıklama daha: Eğitimden geçiriyoruz
Pentagon'dan bir açıklama daha: 

İlgili Haberler